Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Koprivnica- kdaj se pokaže izpuščaj?

Koprivnica- kdaj se pokaže izpuščaj?

Pozdravljeni,
že od ponedeljka ima moja 14m hči lažjo (vsaj tako menim) obliko koprivnice. Izpuščaj se ji pojavlja predvsem v dopoldanskem času, največ po čelu in licih, sem in tja še kje drugje. Izpučaj najkasneje v roku ene ure izgine. Očitno je ne srbi, je povsem živahna, neprizadeta, ješča, normalno odvaja. Če ne bi bilo izpuščaja, ne bi niti opazila, da se karkoli dogaja. Malo sumim, da bi izpuščaj lahko povzročila mandarina, ki jo je jedla v nedeljo, vendar bi verjetno delovanje alergena že popustilo ali kako? Koliko časa se lahko alergen zadržuje v telesu? Ali je mogoče koprivnica kakorkoli povezana z izraščanjem zob, ker ji že nekaj časa”nagajata” zgornji enici? Danes popoldne izpuščajev ni bilo. Jutri popoldne jo bom peljala h pediatru, če ne bo imela takrat izpuščajev je verjetno smiselno, da jih pofotkam ko bodo, sicer nimam prav nič za pokazati. Zanima me še, ali je koprivnica le pokazatelj alergije ali bolezen sama po sebi? Ali pušča kakšne posledice?
Hvala za odgovor!

Koprivnica je lahko takojšnja oblika alergijske reakcije, lahko se pojavlja ob nekaterih virusnih boleznih (ko virus sam sproži nastanek urtikarije). Ker gre za takojšnji tip alergijske reakcije, se pojavi v uri ali nekaj urah po vnosu potencialno alergogene snovi.
Dokler je snov v telesu, povzroča nove zagone (razen pri virozi, kjer se pač pojavi 1x ali 2x v poteku bolezni). Dokler otrok snovi ne pokaka, torej izloči, povzroča težave. Zato naj bi bil tudi splošni ukrep pri koprivnici, da poskrbimo, da otrok kaka vsak dan oz. se predpiše glicerinske svečke (zelo malo jih to res stori).
Običajno koprivnica ni povezana z izraščanjem zob.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close