kopenska grška želva
Prosim za nasvete na enem mestu – hvala. 🙂
Kupili smo 5 let staro grško želvo z terarijem. Zanima me naslednje:
1. kako pogosto je treba menjavati steljo – lubje?
2. ali je to enako lubje, kot se kupi v vrtnariji ali kakšno posebno iz zoo trgovine?
3. je treba kdaj očistiti tudi gospodično želvo?
4. kako pogosto jo je treba hraniti (prejšnji lastnik je samo povedal da uživa samo razno solato, banano in jabolka – briketov noče) ?
5. kakšno žarnico ji je potrebno kupiti (na terariju je že nastavek)?
6. ali kako pokaže, če ima dovolj božanja?
7. lahko hodi doma po dnevni ali mora biti večino časa v terariju?
Prejšnji lastnik je rekel, da zimskega spanja nima.
Hvala za prijaznost, če se najde kdo, ki mi bo znal na vse odgovoriti.
1. Bolj malo krat-enkrat na mesec je dovolj…če boš enkrat na dva meseca tudi ne bo hudo razen če bo terarij zelo umazan.
2. Ne lubje se kupi v zoo trgovini…pomešano je z zemljo, ti to nato pomakaš v vodi da se iz trde kocke spremeni v zemljo z lubjem in odliješ odvečno vodo.
3.ja želvo je treba umiti z toplo vodo vendar ne prevročo.
4.za želvo je dosti bolj zdravo da ji daš solato in ne briketov. Sadje ji bolj malokrat daj ker vsebuje veliko sladkorja, zraven aolate i lahko pogosto daš rukolo, regrad, deteljo.
5.eno žarnico ki osvetljuje terarij in drugo ki ga ogreva
6.ja, verjetno te vgrizne-kljub temu da nima zob ima zelooo močno čeljust in kljun kar zelo boli, sicer se meni še to ni zgodilo.
7.lahko hodi po dnevni sobi vendar jo moraš v tistem času opazovat ker so želve dokaj hitre čeprav že od nekdaj obstaja prepričanje da so počasne. Poaziti moraš tudi da ne opravi male ali velike potrebe na tepih ali tla, vendar jo mej vseeno večinoma v terariju saj se brez toplotne lučke lahko prehladi.
Zimsko spanje bi imela če bi v zaboj natrosil zemljo in listje, počakal da se zakoplje in jo nato čez zimo postavil kam na hladno…recimo v klet. Če pa jo imaš ves čas v terariju zimskega spanja ne bo imela…kot zanimivost pa ti lahko povem da, če se odločiš za zimsko spanje moraš vedet da prespi skoraj pol leta in da če je med tem veliko nihanje temperatur in se zbudi jo moraš dat v hladilnik da zaspi nazaj nato pa ven, saj če ne zaspi nazaj umre. Priporočam ti da je ne daješ na zimsko spanje.
Upam da sem ti pomagala.
Lp.
Aja pa pozabla sem povedat da je dobro da zraven “lubjaste zemlje” kupiš ali nabereš nekaj kamenja(okroglega in ne ostrega) ter kupiš poščavski pesek v zoo trgovini ter to troje porazdeliš, saj imajo želve rade razgibano okolje.
V zoo trgovini pa je dobro kupiti tudi kalcij v prahu in ga malo potresti po hrani saj dobro vpliva na razvoj kosti v oklepu.
Zelo si mi pomagala Anja***. Hvala!!!! 🙂
Edino kar je – grelne lučke ni imela že pri prejšnjih lastnikih, samo UV.
Baje je imela v terariju 20-22 stopinj.
Pa je normalno da spi po 16 ali 18 ur skupaj??? Jedla bi pa samo banano. Ni se taknila cel dan niti jabolka, jagode, bučke, solate… potem se mi je zasmili pa sem ji banano dala in jo je kar pohrustala. Včeraj pa enako. 🙁
No če je navajena na banano jo naj je ker želve ne marajo spreminjati jedilnika, vendar je zaradi slodkorja dobro da ji daš banano in solato ob enem in nato postopoma vedno manj banane. Nakoncu ji daj banano samo kot posladek, če pa ne bo šlo pa ji tudi banana ne bo kaj hudo škodila. Mislim da z želvo nič ni narobe če spi. Prišla je v novo okolje in najprej se mora na vse skupaj navadit. Glede lučke pa pojdi v zoo trgovino in še tam malo povprašaj-iz moje strani imajo želve v terariju svetlobno lučko in grelno lučko, če pa bodo temperature v terariju res tako velike ni potrebno, čeprav se mi to ne zdi najbolj mogoče. Aja in samo pri kopanju želve mora voda v posodici visoka tako da se želva be bo utopila, saj kopenske želve ne znajo plavat.
Lp.
Hvala – iz srca. Želim da je Sofiji pri nas dobro. 🙂
Danes smo ji dali tudi kumaro (jedla je že deteljo, bučko, nastrgan korenček, regrat, malo briket za želve gor potrosenih po hrani, banano itak) – je tako dobro?
Jo je kar snedla. Mogoče prva dva dni ni bila tako ješča zaradi spremembe okolja – vožnja, …
Drugače pa rada raziskuje po dnevni sobi, …
Kako misliš s kopanjem: naredim ji banjico (plastična embalaža od litrskega sladoleda) in jo dam v mlačno vodo ali kako. Z vatico ji umijem oklep na obeh straneh?
UV žarnico imam čez dan prižgano. Se bojim, če kupim kombinirano (2v1) ji ne bo prevroče v terariju?
Temperatura v terariju je čez dan 25-26 stopinj – premalo?
Hvala.
Res sem vam hvaležna, da mi svetujete.
LP, R.
Super! To da je raznoliko prehrano je zelo dobro. Ja, naredi ji banjico in not nalij mlačni vodo. Po oklepu je ne rabiš umivat samo malo ji vodo čez oklep polij-ampak ne preveč da se ne bo vtopila. Pomembno je to da se malo namoči. Ko jo daš ven jo pa obriši z brisačo. Ne pre vroče ji ne bo , ampak če je temperatura res tako visoka je ne potrebuje.
Lp.
Hvala.
V terariju je sprva bil že termometer notri, ampak mi ni bilo jasno, da kaže vedno (noč in dan) 21 stopinj, zdaj pa bolj kurimo (prej čez dan nismo) in smo dali notri delujoč termometer, ki kaže čez dan med 25-26 stopinj. Zaenkrat ima samo UV lučko, ji pa včasih ne paše se mi zdi. Se čist v korenino potisne spat, ji potem ugasnem.
Mi napišete v ZS naslov – bi se rada zahvalila za pomoč in nasvete z kakšno čokoladico. 🙂
Zelo ste prijazni.
PRODAMO GRŠKE KOPENSKE ŽELVICE. DOSTAVIMO v Maribor in Lendavo, Murska Sobota. Starša mladičkov sta stara 21let. Ostala je še ena letošnja (4cm) 4.9.2015, 35e. Na voljo sta tudi še dve lanski (7cm) 3.9 in 14.9.2014, 50e. Za obe hkrati pa 85e.
Sprejemamo tudi rezervacije za prihajajoče želvice nekje v septembru 2016 – možen prevzem pa bo v decembru 2016. KONTAKT/MAIL: [email protected]
Lep pozdrav, Željko (želvar)
http://www.menola.org/caresheet-testudohermani/caresheet-testudohermani.html
tukaj si preberi. Nekaj ti bo ziher pomagalo. Mi jo imamo od novembra 2015 in smo navdušeni nad njo. Hčerka jo obožuje, pa naj se sliši neumno – mislim da želva to čuti in ji tudi vrača, da se rada crklja pri njej.
Našaželva je star baje 5 let in nobene zime ni prespala, tako potem tudi pri nas ni šla spat in je prava raziskovalka. Hodi cel dan po stanovanju, zvečer pa spat v terarij in prespi tam 14 ur nekje.
tele brikete ji posipamo po sveži zelenjavi/sadju (bučke, razna listnata solata, sveže kumare, jabolko, banana, korenček)
za steljo pa imamo to:
http://klinikaloka.com/trgovina/podlaga-za-tropske-terarije-iz-kokosovih-lupin-coco-husk-exoterra-hagen-1.html
Pozdravljeni.
Doma imamo mesec staro grsko zelvo. Na eni strani ima UVB lucko (cca.30-32°C), na drugi strani sobna temperatura. V terariju ima sekance, korenino kot oviro in polovico kokosove lupine kot skrivalisce. Prav tako ima dostop do dnevno sveze vode , jo pa tudi namakamo, da se malce navlazi. Do vceraj je pojedla vse kar smo ji dali (razlicna solata, trpotec, regrat, bucke), danes pa hrano le ovohava (sveza solata, trpotec, detelja in korencek), jesti pa noce, tudi ce jo zelim nahraniti (ji hrano drzim). Je zelo aktivna, ampak danes daje obcutek nemirnosti. Imate kaksen predlog oz.nasvet, kaj je narobe z naso zelvico?
Hvala ze vnaprej za pomoc