Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni KOPB – poslabšanje

KOPB – poslabšanje

Pozdravljeni,

Na vas se obračam z vljudno prošnjo za kakršenkoli nasvet kako se spopasti z očetovo napredujočo KOPB. Oče, ki je star 83-let, v zadnjem času občutno težje diha (ima hudo naduho) in to že ob najmanjšem fizičnem naporu (tudi če naredi le par korakov), pri dihanju mu piska, ponoči, pa ga kljub povišanemu vzglavniku nenadoma prebudi neznosen napad kašlja in skoraj ne more priti do sape. Oče je kadil več kot 30 let, do leta 1984, ko je popolnoma prenehal. Vse življenje je bil primoran biti fizično aktiven in tudi danes gre še vedno 2x na dan v hlev (ker je tako delal vse življenje in, ker se mu zdi da mora), kjer ima za približno uro dela.

Pred 2 tednoma sva se po napotilu dežurnega zdravnika (v strahu pred pljučnico) zglasila v sprejemni ambulanti na Golniku, kjer so mu (kot že doslej) postavili diagnozo »poslabšanje KOPB« in blago poslabšanje srčnega popuščanja. Ob pregledu je imel RR 165/80, saturacija brez dodanega kisika 94, TT 36,0, fr. dihanja 20/min. Nazadnje je bil sicer pri specialistu pulmologu na Golniku januarja 2011, kjer so preiskave pljučne funkcije pokazale: VC 4280ml (124%), FEV1 1750ml (75%), TI 41%, difuzijska kapaciteta je bila v letu 2009 59%. Lani je opravil tudi UZ srca, kjer je bila vidna začetna pljučna hipertenzija 32mmHg + CVP, dobra iztisna frakcija. Rtg p.c. je v letu 2011 pokazal, da je slika skladna z diagnozo KOPB z nizko položenima diafragmama, znaki emfizma. Rtg p.c. v letu 2012, pa je pokazal še blage znake zastoja v pljučnem žilju. Oče je od leta 2009 (ko je bil na Golniku hospitaliziran zaradi pljučnice) jemal Spirivo, od lanskoletnega pregleda dalje pa jemlje Onbrez breezhaler 1x dnevno, po potrebi (zadnje čase skoraj neprestano) pa si vpihuje še Berudual. Po nasvetu kardiologa jemlje tudi Prenesso.

Ker se oče na široko (!!!) izogiba obiskom pri zdravniku in ga to res neverjetno obremenjuje, vas prosim za mnenje ali sploh obstaja še kakšno zdravilo (poleg zgoraj navedenega – razen TZKD, za katerega upam, da ga še ni treba), ki bi mu lahko olajšalo opisane simptome? Menite, da je obisk pri specialistu vseeno nujen? Zanima me tudi ali ga kljub težki sapi spodbujati k fizični aktivnosti (ker se bojim, da ne bi kar zastal in obležal ob peči, kjer mu najbolj paše) ali mu »napori« škodujejo?

Hvaležna bom kakršnegakoli nasveta.
Že vnaprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,
Špela

Spoštovana,

hvala za tako izčrpen opis stanja vašega očeta.
Vaš oče ima emfizemsko obliko KOPB. Se pravi niti ne posebno hudo zaporo dihal ob obsežnem emfizemu in posledično hudi prenapihnjenosti pljuč. Ki mu povzroča tako hudo naduho.
V krvi ima oče dovolj kisika, zato TZKD ne bi bil smiseln.
Prejema pa Spirivo ter Onbrez. Verjetno obe zdravili? Če je Spirivo slučajno opustil, naj jo vsekakor ponovno prične jemati.
Kaj se da še narediti?
Če je oče presuh-kot so na splošno bolniki z emfizemom-ga je treba malce porediti. Veliko mahnih obrokov dnevno.
Delu v hlevu bi bilo dobro, da se počasi odpove. Ima namreč že pljučno arterijsko hipertenzijo, ki se ob naporih poveča, ter tako polagoma okvarja srce.
Svetujem, da prične prejemati tudi inhalacijski glukokortikoid. Morda -kasneje-celo tudi retardni teoflin. Ob rednem merjenju serumske koncentracije teofilina. Ki ne sme biti prenizka n še zlasti ne previsoka.
Ali je oče depresiven? Depresija zelo pogosto spremlja KOPB.

Vsekakor bi bila zelo koristna respiratorna rehabilitacija. Ki jo izvajamo na Golniku, po novem tudi v Topolšici. Ali pa vsaj vsakodnevna toda zmerna telesna aktivnost. Nikakor se ne sme zaležati!
Za preventivo poslabšanj KOPB naj se cepi proti gripi in pnevmokoku.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič
Univerzitetna klnika za pljučne bolezni in alergijo Golnik

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Res se vam zahvaljujem za tako obširen odgovor, vendar imam posledično še par drobnih vprašanj.
Očetu so Spirivo “zamenjali” za Onbrez, tako da jemlje le slednjega. Bom seveda upoštevala vaš nasvet, saj je razbrati, da nimata enakega spektra delovanja, kajne?
Oče je res precej suh, toda mama se ga glede prehrane zelo pazi in ga neprestano “sili” v prehranjevanje (velikokrat po malo), tako da tu k sreči ni problema. Tudi depresije pri njem ni zaznati.
Na zadnjem pregledu so mu svetovali tudi jemanje “Lasix 40mg” za odvajanje vode in ugotavljam, da tiste dni, ko vzame tableto (temu seveda nasprotuje, ker mora potem večkrat na stranišče) kar malce lažje diha. Sprašujem se ali je dobro jemati to zdravilo kar vsak dan ali se z njim iz telesa odvajajo tudi kakšne koristne stvari?
In še zadnje vprašanje: Za gripo in prevmokok se letos še ni cepil (nazadnje 2010), ker se je temu upiral. Je še vedno smiselno glede na letni čas?
Najlepša hvala za vaše mnenje.
Špela

Spoštovana,

saj se mi je zdelo, so mu zdravili le zamnenjali.
Pri KOPB je zdravljenj v smislu “ad on”. To se pravi “dodajanje”.
Sedaj boste očetu ponovno dali Spirivi in dodali enega od inhalacijskih glukokortikoidov. Če bo še vedno slabo, pa dodali še retardni teofilin.
Očetu popušča-zaradi pljučne arterijske hipertenzije-desno srce- Za to popuščanje Lasix ni prva izbira ampak so na voljo druga, boljša zdravila.
Na daljavo vam ne bi rad sugeriral katera, ker jih je treba zapisati zelo skrbno, ob natančnem pregledu bolnika.
Svetujem, da se naročite na pregled k prof. dr. Mitji Laiščaku, ki ima ambulanto za srčno popuščanje na Golniku.Obenem je eden od vodilnih strokovnjakov za KOPB.
Prav tako se na Golniku pozanimajte, kako bi oče prišel do respiratorne rehabilitacije.
Kar se tiče cepljenja pa še ni prepozno.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Dr. Šuškovič,
Najlepša hvala za vse nasvete, ki jih bom seveda upoštevala.
Lep pozdrav,
Špela

Čez čas nas obvestite o zdravju vašega očeta
Lp
Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Lepo pozdravljeni!
Imam moža kateri je star 69 let in ima težave s pljuči približno 10 let.Vsa leta ni imel večjih težav z dihanjem in je njegova KOPB bila uverščena med II in III stopnjo.V leti 2012 se mu je stanje -vsled kandide katera se je naselila v pljučih-se mu je stanje toliko poslabšalo,da je bil uverščen na III in IV stopnjo KOPB.Zdravil se je v bolnišnici in kasneje na pljučnem oddelku UKC Maribor.Na pljučnem oddelku so ga uvrstili v IV.stopnjo KOPB z uporabo 1 liter kisika na domo.Terapijo zdravil katere prejema že vsa leta je Spiriva,Seretide in Berudual po potrebi.Nekaj časa je imel tudi tablete Medrol,katere pa mu niso nič koristile.
V miruvanju ,brez napora ima od 92 do 94% kisika, pri tem pa ne uporablja kisik v prenosni posodi.
Lepo vas prosim ,da mi odgovorite ali še obstajajo katera druga zdravila , ki mu bi veliko bolje pomagala kot ta standardna zdravila katera že uporablja več let in katera bi bila bolj učinkovita za njegovo bolezen KOPB.
Za odgovor se vam prisrčno zahvaljujem Majda.

Spoštovana,

kar se zdravil tiče skoraj da ni več kaj za dodati. Morda retardni teofilin v tabletah. To zdravilo je lahko dokaj upešno. Vendar zahtevo zelo skrben nadzor te prilagoditev dnevnega odmerka glede na njegovo krvno koncentracijo. Na katero pa vpliva veliko dejavnikov (poslabšanje srčnega popuščanja, poglobitev hipoksije, acidoza zaradi porasta krvnega CO2, jetrna odpoved, zdravljenje z nekaterimi antibiotiki itd…).
Vsekakor je treba preprečevati akutna poslabšanja KOPB. Redno naj se cepi protii gripi ali pnevmokoku.
Morda (zelo verjetno) bi mu koristila respiratorna rehabilitacija. Ne vem, kako je s tem v Mariboru. Je pa v bolnišnici Topolšica center za rehabilitacijo bolnikov s KOPB. Naj vaš izbrani zdravnik poizve, če bi vašega moža lahko napotili na tovrstno zdravljenje v to ustanovo.

Lep pozdrav
prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Prof.dr.Stanislav Šuškovič

Zahvaljujem se vam za vaš odgovor. Odgovorili ste mi, da zdravilom katere prejema moj mož (Spiriva,Seretide in Berodual) ni kaj dodati. Ker pa sem zasledila, da se namesto Seretide predpisuje tudi, že novo zdravilo Onbrez me zanima ali bi bilo to zdravilo bolj učinkovito s skupno uporabo Spirive.Namreč o tem zdravilu Onbrez je veliko informacij o njegovi učinkoviti uporabi na straneh interneta.
Moram še tudi povedati, da moj mož dnevno zjutraj izvaja dihalne vaje po katerih se zelo dobro počuti in lažje prenaša manjše napore. Veliko se tudi sprehaja in giblje po svojih močeh.Ima pa tudi težave z zatekanjem nog in povišanjem srčnega utripa. Kardiolog mu je predpisal zdravilo za srce Procoralan in Diuver tablete, prav tako prejema tudi Aspirin protect .
Vaš predlog za respiratorno rehabilitacijo bom z veseljem prenesla njegovemu osebnemu zdravniku. Upam , da mu bo ta možnost tudi dana za izboljšanje njegovega zdravja.
Za odgovor se iskreno zahvaljujem

Spoštovana,

Seretide, ki ga prejema vaš mož, je sestavljeno zdravilo. Vsebuje salmeterol, ki deluje podobno, kot Onbrez. Razlika je le v tem, da je delovanje Onbreza podaljšano, saj učinkuje 24 ur in ga zato predpisujemo le enkrat dnevno. Salmeterol deluje nekako 12 ur, zato ga je potrebno prejematii dvakrat dnevno.Seretide pa vsebuje še flutikazon-inhalacijski glukokortikoid- ki dodatno zmanjšuje pogostnost poslabšanj KOPB.
Inhalacijski glukokortikoid predpišemo bolnikom s pogostimi poslabšanji KOPB. Vaš mož nedvomno spada v to kategorijo bolnikov, saj mu sicer Seretide ne bi bil predpisan.
Kar pomeni, da zdravila Onbrez vaš mož ne potrebuje, ker ima že podobno in načeloma še bolj učinkovito zdravilo.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Pozdravljeni,

Na vas se obračam z vljudno prošnjo za kakršenkoli nasvet kako se spopasti z očetovo napredujočo KOPB. Oče, je star 75-let in Ima diagnosticiran KOPB-emfizem, stopnje D.V letošnjem letu je bil 3xsprejet na zdravljenje v bolnišnico Golnik,zaradi vnetja v bronhiekstazijah in poslabšanja KOPB.V mesecu marcu je prebolel še hudo pljučnico in je v času obolenja za pljučnico tako oslabel, da je postal nepokreten ( ne hodi ).Je tudi zelo shujšal.Pred zadnjim zdravljenjem na Golniku je uporabljal zdravila od Spirive,pa Berudual,pa Oxis.Jemal pa je tudi Aspirin Protect zaradi tombocitoze.Po končanem zdravljenju na Golniku mu je bilo predpisano tudi zdravljenje z kisikom na domu in sicer 1l kisika. Sedaj ima predpisana poleg kisika še naslednja zdravila : Ultop 20 mg zjutraj,Medrol 4mg zjutraj,Lekoptin 3×80 mg,Aspirin Protect 1xdnevno,inhalacije Berudual do 6xdnevno.Ker je oče sedaj nepokreten ima za odvajanje predpisana tudi odvajala Lactecon-zjutraj, Bekunis-zvečer in pa še svečke po potrebi. Z vsemi odvajali odvaja na 3 do 4 dni. Za nespečnost pa ima predpisano 1/2 tabletke Loram 2,5mg.
Oče se s svojo boleznijo kar dobro spopada.Skoraj vsak dan ga damo tudi na invalidski voziček za 2 do 3 ure.Tudi s prehrano sedaj nima kakšnih težav in je tudi pridobil 3kg nazaj.
Nas pa sedaj skrbi, ker v zadnjem tednu večkrat na dan potoži,da ga kar nenadoma oblije vročica in postane čisto moker in sicer od pasu navzgor in da ga tudi tišči v prsih. Pravi,da se mu zazdi,kakor da bi imel okoli sebe en oklep. To traja 5-10 min,potem pa je v redu. Po nogah pa večkrat čuti mravljince.
Lepo vas prosim za kakršenkoli nasvet.

Najllepša hvala in lep pozdrav!

Spoštovana,

veseli me, da se je vašemu očetu z vsemi ukrepi in seveda o vaši prizadevni oskrbi zanj KOPB opazno izboljšal.
kar se tiče drugega problema- bolečine v prsih-pa lahko le ugibam. Veliko bolnikov s KOPB-morda 50%-ima tudi okvaro srca. Morda očeta muči angina pectoris.
Vzrokov za bolečine je seveda še precej več. Morda gre za prehodno mišično bolečino, ki je možna pri bolniku, ki težko diha. Morda ima vnetje kosto-sternalnih sklepov ali pa prehodne težave s preponami. Seveda lahko takšne bolečine izvirajo tudi z obrabljene hrbtenice.
Ne vem.
Svetujem, da očeta predvsem pregleda kardiolog.

Lep pozdrav,
prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close