Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni kopb in zmedenost

kopb in zmedenost

Pozdravljeni,
moj oče se trenutno zdravi v Bolnišnici Golnik zaradi akutnega poslabšanja KOPB III. stopnje. Poslabšanje je kar hudo, dihanje zelo oteženo, zdravijo ga s kisikom in antibiotikom… in vsem ostalim. Vse to mi je že znano, saj sva z Golnikom že stara znanca, na žalost.
Skrbi pa me nekaj drugega. Oče ima 76 let in do sedaj ni kazal nobenih znakov zmedenosti, dezorganiziranosti in podobno.
Odkar je v bolnici, pa je na trenutke bolj ali malo manj zmeden. Načeloma na večino vprašanj odgovarja “prav”, na trenutke pa “kar nekaj govori”.
To je nekaj popolnoma novega, pojavilo pa se je odkar je v bolnici. Ali bi to lahko bila posledica pomanjkanja kisika?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani,

seveda je možno, da se latentna demenca razkrije ob pomanjkanju kisika, srčnem popščanju (ki ga ima večina bolnikov s KOPB) ter drugih dejavnikih- tudi zdravilih- , ki spremljajo poslabšanje KOPB. Že sprememba okolja iz prijetnega domačega v tuj bolniški je za mnoge zelo stresna.
Počakajte, da se oče vrne domov. Če bodo tudi doma še enake težave, bo potreben posvet z nevrologom.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Spoštovani,
hvala za odgovor. Naj povem, da se je stanje po tre dneh na kisiku ponovno vrnilo na “stare tirnice” – očetova glava spet normalno dela… Se pa ne spominja skoraj ničesar, celo vprašal me je, zakaj me ni bilo nič na obisk (pri njemu sem bila vsak dan).
Toliko, morda bo komu v pomoč.
Je pa sedaj doma oz. v Domu za upokojence. Slaboten, težave z dihanjem so prisotne že ob najmanjšem naporu. PRedvidevam, da se stanje slabša. Na žalost.

Lep pozdrav.

Spoštovani,

pregled pri nevrologu vseeno ne bi škodil.

Lep pozdrav

prof.dr.Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Pozdravljeni,

tudi moj oče ima KOPB III. stopnje s srčnim popuščanjem, več ali manj sva po bolnicah. Stanje se mu občutno slabša, tudi zmedenost in pozabljivost sta prisotna (sploh kadar je v bolnišnici). Pred tremi tedni je umrla mama, zato je zdaj večina časa sam (žal jaz delam in imam dva mala otroka – 1. in 3 leta). Kolikor moram skrbim že za njega, ampak se mi zdi da veliko premalo in da postaja vedno bolj neodvisen. Pomislila sem, da bi dobila pomoč na domu, ker mu ne upam predlagati da bi šel v dom. Pinoko kako pa je vaš oče sprejel dom? Ne vem več kaj naj naredim in kako mu naj pomagam, ker mi zmankuje časa.

Lep pozdrav

Spoštovani,

zanima me v kakšnem času napreduje KOPB iz III. stopnje v IV, če je pri tretji stopnji že prisotno popuščanje srca.

Lep pozdrav

Spoštovana,

prehod KOPB iz III. v IV. stopnjo je praviloma zelo počasen. Lahko traja tudi 10 let.
So pa izjeme. Nekaterim bolnikom s KOPB pljučna kapaciteta zelo hitro upada. To so tako imenovani “rapid decliners”. V naprej žal ne vemo, kako bo upadala kapaciteta pri določenem bolniku. Najpomembnejši ukrep pa je-razumljivo-opustitev kajenja.
Srčno popuščanje po pogostnosti narašča tako s starostjo kot stopnjo KOPB. Pri bolnikih s srčnim popuščanjem je treba vsaj od 50 leta starosti dalje vselej misliti na možnost pridruženega KOPB. In obratno.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Spoštovana,

seveda je obravnava bolnika, ki ima KOPB in srčno popuščanje hkrati zapletena.
In je pogosto težko presoditi, zaradi katere ot teh dveh bolezni je bolnik bolj prizadet. In potem nas še preseneti pojav depresije, sladkorne bolezni ali pa znakov aterosklerotične prizadetosti žil po drugih organih.
Tak bolnik potrebuje zares poglobljeno obravnavo pri pulmologu, ki brezhibno obvlada tudi druge veje interne medicine. V pomoč so še številni drugi zdravstveni strokovnjaki-psihologi, psihiatri, fizioterapevti….V veliko pomoč so pogosti obiski patronažne medicinske sestre, ki naj bolnika čim bolj aktivira, psihično spodbuja. Že pogovor z razumevajočo medicinsko sestro je za bolnike izjemno koristen, pomirjujoč.

Lep pozdrav,

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close