Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Kopb in težave s spanjem

Kopb in težave s spanjem

Pozdravljeni,

Moja mama ima emfizem in tudi zdravljenje s kisikom na domu.Ponoči se zgodi, da dosti krat ne more spat in težko tudi zaspi.Mene zanima kaj se da nardit glede tega?Kako si lahko sami pomagamo?

Spoštovani,

bolniki s KOPB imajo zelo pogosto težave s spanjem.
Oziroma-težave med spanjem. Se pravi, da se zbujajo zaradi KOPB ali drugih pridruženih stanj.
Morda ima mama motnjo dihanja med spanjem. Ali smrči in je preko dneva utrujena?
Mnogi bolniki s KOPB imajo nočna popuščanja srca. Ali ima mama dobovlj visko vzglavje, ji zatekajo noge in ali gre dovolj na vodo?
Morda je depresivna. Po ocenah strokovnjakov ima okoli 50% bolnikov s KOPB depresijo.
nespečnost je sveda lahko naslelek še marsičesa drugega, nenazadnje “normalno” spremlja mnoge starostnike.
Kaj pa ščitnica? Je mama opravila osnovne funkcjske teste tega organa?
Obstajajo seveda zdravila za krepitev spanca. Žal lahko ta zdravila tudi zavirajo dihalni center s čimer se dihalna stiska, ki jo vaša mama seveda ima, saj trajno prejema kisik, še poglobi. vsekakor so ta zdravila nevanejša pri bolnikih, ki imajo v krvi preveč CO2 kot pri tistih z normalnim nivojem tega plina.

Ali se mama giblje dovolj? Bolniki s KOPB so razumljivo manj telesno zmožni ampak ne smejo se zasedeti ali zaležati. To škodi na več načinov, tudi s tem, da se ponoči pač ne da spati, saj so svoj odmerek spanca dobili že podnevi.

.Lep pozdrav

prim.prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Pozdravljeni,

Najprej bi se rad zahvalu za odgovor. Pulmolog ji je prepovedal več kot 100m na dan prehodit, tako da giblje se samo tle po stanovanju, pa malo gre na balkon na zrak. Ali bi blo pametno jo peljat z vozičkom na kašen sprehod ob morju?? Mama ima trenutno na 4,5 L kisika, samo ne vem če bi prenosni koncentrator financirala država ali bi mogli sami to kupit. Kar se tiče depresije jo je imela med časom ko se je zdravla za rakom.Dnevno količino vode , ki sme zaužit je omejili na 1,5 L na dan.Ima pa tudi tablete za odvajanje vode. Noge ji tudi zatekajo odvisno od dneva, en dan ja, en dan ne.

Spoštovani,

kot sem domneval, muči vašo mamo več bolezni-kar je bolj tipično kot izjemno.
Mama naj se giblje, koliko ji sapa dovoljuje.
Prenosni kisik je odlična ideja, saj bo mami omogočil izhod iz stanovanja, kar ji bo telesno in psihično nadvse koristilo.
Posveujte se z vašim pulmologom, ki bo mamo, če bo ob pregledu njene zdravstvene dokumentacije (ki jo jaz ne poznam) presodil, da je kandidatka za tovsrtno prejemanje kisika, napotil v najbližjo pulmološko bolnišnicona testiranje ter predpis prenosnega vira kisika.

Lep pozdrav

prof. dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close