Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni KOPB brez kašlja

KOPB brez kašlja

Konec leta 2005 so pri meni diagnosticirali KOPB in pljučni emfizem. Ko sem opustila kajenje, sem se precej zredila. Nato sem leto in pol pozneje dodatno pridobila sorazmerno veliko maščobe v prsih in nekaj na trebuhu. Prevelike prsi me ovirajo pri dihanju, ker mi dobro dela le spodnja polovica pljuč. Zanima pa me, zakaj sploh ne kašljam, le zjutraj po vdihavanju Spirive imam precej suha usta in če moram takoj za tem malo več govoriti, malo pokašljam. Tudi sluz se mi ne nabira v pljučih. Ali je to normalen potek bolezni?

Mina Sitar

Spoštovana,

KOPB ima mnogo obrazov. Kar ni nič posebnega, saj to velja tudi za vse druge kronične bolezni.
Če se KOPB razvija le na skrajni periferiji pljuč-torej na nivoju pljučnih mešičkov, nastaja pljučni emfizem. Bronhi, od koder prihajajo različni stimulusi za kašelj, pa so morda zelo malo prizadeti. Bolnik ne kašlja, ima pe zelo hudo sapo ob naporu.
Poleg tega vi dodatno odstopate od običajnega vzorca bolnikov z emfizemom ki so praviloma suhi. kar je nenavadno. Hormonske motnje?
Spiriva skorajda nima stranskih učinkov, povzroča le zares izjemoma pa še to zelo blag občutek suhih ust.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Tudi mi bi imeli ama je pred leti preživela eno vprašanje, in sicer: Maja je pred leti doživela infarkt, v žilo so ji vstavili stend opornico. Pred tem pa je imela že tudi prej težave s prekrvavitvijo v možganih. Proti temu je jemala Pentilin. Po vstavitvi opornice, Penitilina ni več jemala. Pojavljati so se začele težave s požiranjem, glavoboli. Mnenje osebne zdravnice je bilo, da so težave starostnega izvora. Potem se je zgodila, da je mama pogosto spala, v bolnišnici so po treh dneh diagnosticirali možgansko kap. Za hranjenje po sondi so vstavili ped sondo, vendar ni šlo za krvavitve. Mama je bila hospitilizana zaradi pljučnice, ker se ji je začela nabirati voda in so ji opravili punkcijo, po levostranskem srčnem popuščanju in obojestranski plevralni transudat. Od takrat jemlje zdravila, zjutraj: Lasix, Ultop, Tagretol, Asasantin. Opoldne: Aspirin, Olivin (po vrednosti krvnega tlaka – jemlje ga že osem let, po njem jo je grabil kašelj), zvečer: Lasix, pol Tegretola, Amlopin 8po vrednosti krvnega tlaka), Asasantin, po potrebi pa še Nitrolingual. Mama hrope in kašlja, tako, da pogosto aspiriramo. Kaj lahko še storimo?

Lep pozdrav in hvalaa odgovor.

Spoštovani,

po vašem pismu sodeč gre pri vaši mami za napredovalo obliko srčnega popuščanja , stanju po možganski kapi ter tudi po preboleli pljučnici. Na pljučih se ji občasno nabira voda. Težko izkašljuje. Sluz ji v pljučih zastaja, zato hrope.
Ima zelo veliko zdravil.
Ob tem -če sem razumel prav- kljub kašlju, ki ga vaši mami povzroča Olivin, to zdravilo še vedno prejema? Če je to res, je seveda potrebno Olivin zamenjati z drugim zdravilom. Saj jih je dosti.
Ali ste vključili v obravnavo vaše mame kakšnega fizioterapevta? Če ne, potem ga le dajte. Svetoval vam bo marsikaj koristnega. Na primer glede kašlja in izkašljevanja.
Z zdravili, ki bi zavirala kašelj pa je problem. Vašo mamo seveda -poleg vsega ostalega-kašelj muči že sam po sebi. Vendar je kašelj obrambni mehanizem. Če ga zavremo, se izkašljevanje sluzi ustavi. Sluz v bronhih pa je idelano gojišče za bakterije. In sledi okužba pljuč. Večina pljučnic namreč nastane zaradi vdihovanja ustne vsebine. Kjer imamo vsi, tudi povsem zdavi, ogromno nevarnih bakterij. Starejši in onemogli še toliko več. Zato je treba kašljati in izkašljevati.
Celo pospeševati izkašljevanje-in na tem mestu boste potrebovali nasvet fizioterapevta.
Mama naj bo telesno aktivna, kolikor gre brez hujših težav. Morda vsak dan malce več.Pomagajte ji pri pridobivanje telesne kondicije. Kolikor je to seveda še možno glede na starost in njeno polimorbidnost. Vedno se še da kaj narediti!

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Pozdravljeni

Prosim za razlago preiskave pljučne funkcije

VC 4110 ml (113 %), FEV 1 2700 ml (95 %), TI 66 %, TLCO 55 %.

Hvala

Na to vprašanje sem ravnokar odgovoril.

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close