Najdi forum

Že kar nekaj časa imam občutek težkega dihanja, napade pomankanja sape, pri tem mi velikokrat omrtvijo udi, po nogah, rokah in obrazu čutim mravljinčenje. Te napade imam že več let, vendar diagnoze še nobene. Napadi so, ko so, zelo hudi in trajajo približno 2 uri, čeprav ostaja težka sapa po napadu še naprej. Kašljam ne, boli me nič, pod stresom nisem, rentgen pljuč je bil v redu, spirometrija je vedno v redu, imam pa kronični bronhitis, ki mi do sedaj ni delal kakšnih večjih težav.
Torej, kaj bi lahko bilo z mano narobe??? Bi lahko imela KOPB??
Stara sem 44 let.

Zanima me tudi, če s ekg-jem lahko izključijo vse napake na srcu ali bi bila potrebna ultrazvočna preiskava da bi se videlo kaj več???
To sprašujem zato, ker je znanka težko dihala in so ji šele z ultrazvokom ugotovili vnetje srčne zaklopke, prej z ekg preizkavo pa niso ugotovili nobene nepravilnosti v delovanju srca. Ali bi bil lahko vzrok za težko dihanje še kje drugje?
Prosim vas, pomagajte mi z nasveti, ker zelo trpim.
Hvala.

Spoštovana,

po vaših simptomih sodeč bi utegnili trpeti za tako imenovanim hiperventilacijskim sindromom. Imate namreč normalno sliko pljuč, normalno spirometrijo ter normalen EKG. V času “napada” te bolezni bolnik prehitro diha, česar se večinoma niti ne zaveda. Čuti pa morda oteženo dihanje. Zaradi prehitrega dihanja se iz telesa preko pljuč izplavi preveč ogljikovega dioksida in pojavijo se točno takšne težave, kot jih opisujete. Poizkusite v čau napada dihati v vrečko. Na ta način boste izgubljeni ogljikov dioksid “podihali” nazaj v telo.
Seveda pa se morate o tej možnosti posvetovati s pulmologom. Žal namreč ni tako redka kombinacija astme in hiperventilacijskega sindroma. V tem primeru pa že samo izguba ogljikovega dioksida sama po sebi poslabšuje astmo, saj sproža dodaten bronhospazem.
Naj vas opomnim, da normalna spirometrija nikakor ne izključuje astme. Raje obratno. Večina bolnikov – zlasti z lažjimi oblikami astme-ima izven poslabšanja (“napada”) astme tipično normalno spirometrijo! Za izključitev ali potrditev astme je treba opraviti drugačne preiskave, zlasti metaholinski test.
Diagnostična vrednost EKG? Seveda z EKG-jem ne odkrijemo vseh srčnih bolezni. Mislim pa, da vaših težav verjetno ne povzroča obolenje srca.

Kaj pa KOPB? No, te bolezni pa gotovo nimate. Za KOPB je namreč potrebno- diagnostično! – razkriti fiksno zaporo dihal. Kar naredimo s spiromerijo. Vam pa so vselej ugotovili normalno spirometrijo. Pa še mnogo ste premladi za to bolezen.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Zelo sem vam hvaležna za izčrpen odgovor.

Mogoče bi vas le še vprašala kako naj si očistim pljuče, namreč, imam občutek da je vse zabasano in bi se morala izkašljati, izpljuvati. Kaj naj pijem, oziroma, kako naj si pomagam, da bo dihanje lažje??

Želim vam lepe poletne dni!
Lep pozdrav

Spoštovana,

najprej morate ugotoviti, kaj vam je. Torej pregled pri pulmologu! Šele s temi podatki vam bo vaš zdravnik ustrezno svetoval. Morda bi se, ko boste opravili vse preglede, ponovno oglasili na tem forumu. Da bi se tisti, ki ga spremljamo, morda kaj novega naučili.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close