kopat dojenčka v banjci ali čebru?
Sem hotela to vprašat že nekaj časa nazaj, pa sem potem pozabila. V zadnji številki revije Mama pa sem brala en prispevek o prednostih in slabostih kopanja v čebričku in v banjici. Sama sem sicer kupila za prve mesece navadno otroško banjico, me je pa mikalo in me še sedaj, da bi kupila tudi čebriček oz. vedro. upam, da veste, kaj mislim. Tiste, ki gledate Mein Baby na Rtlu, ste verjetno opazile, da mamice dojenčke na začetku kopajo v čebričku, kjer je seveda manj prostora, se pa baje otroček bolj varno počuti, saj plava v vodi tako, ko je bil prej v maternici s plodovnico. So seveda tudi slabosti,ampak mene ta čebriček res matra. Sicer vem, da bo pri nas babca debelo pogledala…ampak bi poskusila.
A je še katera med vami, ki je razmišljala v tej smeri. Ali pa katera celo že kopa otročka v čebričku?
Pozdrav z Dolenjske
Kristina 36t
Za tisti kratek čas, ko je to res aktualno, se mi ne zdi vredno komplicirati oz. zapravlati. Naš tretji je bil ravno včeraj star en mesec in je zvečer prav užival s stegnjenimi nogicami v banjici. Sem ga malo zibala sem in tja in je kar debelo gledal od zadovoljstva.
Sicer pa se lahko zgodi, da se popek počasi celi, pa ga kopaš zares šele po npr. treh tednih, mali pa se tedaj že povsem dobro počuti v banjici. Ti pa imaš tisto vedro (me zanima koliko stane??) lahko le še za čistilne akcije.
Marija
Sem slisala pozitivne izkusnje. Sama pa definitivno ne bom dala toliko denarja za eno plasticno vedro. :)))) Sem si ga ogledala in je razlika edino ta, da je prozoren. Drugace pa je vedro kot vedro. Bom pogledala, ce se kje dobi prozorno vedro in ga kdaj skopala v njem.. Ce mene vprasate, je to velika modna muha.
Saj meni se tud zdi bolj modna muha, kot ne. In recimo zakaj ne bi smela kupit navadno rdeče vedro z zaobljenimi roborvi :))) verjamem, da bo nekdo zopet zaslužil na ta račun. Saj tistega prozornega vedra ne nameravam kupovat. Ampak…tok iz firbca sprašujem. Mogoče pa je kdo, ki ima pozitivne izkušnje s tem.
Seven,
tummy tub ima dno zaobljeno, v navadnem vedru pa ni, kar je zelo pomembno za otrokovo udobje. vec si lahko ogledate na
Moja dvojcka banjice sploh nista videla. ko sta bila stara par mesecev sta kot dve rozici sedela vsak v svojem lončku in neizmerno uzivala v popolni varnosti in udobju tople vode. tt priporočam vsakemu malčku. resnično uzivajo, vsaka mami, ki je kdaj poskusila kopat v banjici – v za hrbet nemogoči pozi – pa tudi ve, da je tt prijazen tudi mamam, saj je kopanje lazje.
n.
Ko je bila punčka stara 2 meseca, so nam eni prijatelji posodili to vedro in smo bili res zelo zadovoljni. Otroček je v njem res kot v maternici, glavico lepo nasloni na rob, ti pa ga držiš samo za bradico. So se drugi kar mal čudili, češ, da mučimo otroka. Vendar ga je pri petih mesecih prerasla, takrat se je pa kopala že tako, da sem ji v veliko banjo natočila par centimetrov vode, ona je ležala na hrbtu in ves čas škropila z nogicami – še danes vodo obožuje. Kupovala tega vedra ravno ne bi, ker ga res hitro prerastejo, izkušnja pa je bila super. Če ga bom zdaj pri drugem dojenčku spet lahko dobila pri prijateljih, si ga bom z veseljem sposodila, komplicirala pa ne bom. Najbrž je odvisno tudi od tega, ali ima otrok rad vodo ali ne. Mogoče ga ravno patronažki ne bi kazala, ne vem, odvisno, kakšna bo. Saj mogoče je pa takrat otrok res še malo majhen?
Naš mulo od prvega obiska patronažne (trapa je spečega vrgla v vodo!)vode niti videti ni smel. Kar je bilo za vse dojenčke milina, je bilo za našega trpljenje. Drl se je kot zmešan, čim smo banjico natočili in njega položili na previjalno. Še pol ure po kopanju je gledal kot ošiljeni svinčniki, užaljen v dno duše. Smo ga kopali samo na 4 do 5 dni, vmes pa samo umivali.
Pa je šel ati na službeno pot v Nemčijo in staknil nekje “cvetlični lonec” (tako smo krstili tega tub-a) za 10 eur, ga privlekel domov – in po treh mesecih je bilo kopanje užitek! Nobenega dretja, nobenga ugovarjanja. Prvo kopanje je potekalo v začudeni tišini, pri drugem je že malo brcal z nogicami, pri tretjem je pa že vriskal in škropil okoli sebe. Bil je velik (rojen 4.510 in 56 cm) dojenček, pa smo tt vseeno uporabljali skoraj vse do 7 mes.
Tudi jaz sem govorila o modni muhi, dokler se nisem prepričala. Cvetlični lonec smo brez težav dali na mizo in tudi dvigovanje iz njega ter prelaganje na brisačo je mačji kašelj, medtem ko banjica ne gre na mizo, kako boli hrbet ob nadziranju bebice, ki je vsa spolzka migota tam doli, pa pokažejo samo izkušnje.
Ni absolutni mus, ga pa toplo priporočam, recimo dosti bolj kot elektornski baby sitter.