Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija kopanje dojenčka v bazenu

kopanje dojenčka v bazenu

Pozdravljeni!

Mene pa zanima pri kateri starosti se lahko zdrav dojenček kopa v bazenu (v termah). Naša dojenčica je stara 3 mesece – je še prehitro?

Hvala za odgovor!!!

Pozdravljeni, Pinky123,
za moje (očitno zastarele) pojme vsaj 4-5 mesece prezgodaj.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pri plavalni zveze, ki organizira plavanje dojenčkov ne priporočajo
plavanje v termalni vodi, meni pa se tudi higiena v bazenih zdi zelo vprašljiva. V termah se ponavadi kopajo tudi starejši bolni ljudje, ki jim urin tudi uhaja, ter drugi ljudje, ki urin namenoma odvajajo. Za mojega 7 mesečnika vem, da pri kopanju šprica, liže vodo in jo pije. Voda je v povprečnih termah testirana enkrat mesečno, zamenjana pa enkrat letno. Ob vsej množici uporabnikov ne vem če je ravno čista.

Kakorkoli se boš odločila, pazi na temperaturo vode in ZRAKA, saj je navaden nahod najman kar lahko otroček stakne.

Tanč,za katere infekcije poleg uroinfekta, gljivic… lahko zboliš v bazenu in kdaj infekcije kot je uroinfekt, niso več tako nevarni za otročke.

Pozdravljeni, Eirenne,
vse vrste črevesnih in hidričnih (torej okužb, ki se prenašajo z vodo) lahko človek dobi v bazenu. In tudi vse možne povzročitelje, od virusov, bakterij, glivic, parazitov.
Pot je natančko takšna, kot ste jo napisali-voda pjluska, otrok pije, si mane oči in ročece daje v usta, pravzarpav še najmanj kot klasičen uroinfekt (predvsem žensk, če lulajo v vodo), kajti dojenčki imajo običajno vsaj nepremočljive plenice in v vodo ne lulajo.

KOPALNE VODE
Leta 2000 je bilo 131 kopališč, ki so jih strokovno nadzirali območni zavodi in Inštitut za varovanje zdravja RS izveden strokovni nadzor.
V odprtih bazenih se je v obdobju 1996-2000 odstotni delež mikrobiološko neustreznih vzorcev zmanjšal z 11 na 8 %, podobno v bazenih za odrasle (z 11 na 7 %), v otroških bazenih pa se je povečal (z 10 na 13 %). Delež fizkalno-kemijsko neustreznih vzorcev se je povečal s 35 na 42 %, v bazenih za odrasle s 33 na 39 %, v otroških bazenih pa s 45 na 53 %.
V zaprtih bazenih se je delež neustreznih vzorcev zmanjšal: mikrobiološko s 17 na 12 % (v bazenih za odrasle s 16 na 11 %, v bazenih za otroke s 26 na 13 %). Fizikalno-kemijsko pa s 26 na 24 % (v bazenih za odrasle se je zmanjšal z 28 na 23 %, v bazenih za otroke pa se je povečal s 23 na 28 %).
Mikrobiološka kakovost bazenske vode se je izboljšala, razen v odprtih bazenih za otroke, fizikalno-kemijska kakovost pa poslabšala, razen v zaprtih bazenih za odrasle.
Podatki zadnjih dveh let glede števila neustreznih vzorcev bazenske vode zaradi prisotnosti bakterije Pseudomonas aeruginosa kažejo naslednjo sliko:
odprti bazeni: 42 % od neustreznih vzorcev oz. 4 % od vseh vzorcev iz odprtih bazenov; pri otroških bazenih je bil delež 29 % (4 % od vseh vzorcev iz odprtih bazenov), pri bazenih za odrasle pa 46 % (3 % od vseh vzorcev iz odprtih bazenov);
• zaprti bazeni: 22 % od neustreznih vzorcev oz. 3 % od vseh vzorcev iz zaprtih bazenov, pri otroških bazenih je bil delež 30 % (4 % od vseh vzorcev iz zaprtih
bazenov), pri bazenih za odrasle pa 20 % (2 % od vseh vzorcev iz zaprtih bazenov). V bazenskih kopališčih kroži voda v zaprtem sistemu, kopalcu je na voljo omejena površina in količina vode. Bazenska kopalna voda je izpostavljena onesnaževanju od kopalcev in iz okolja. Ustrezna kakovost vode se vzdržuje z obnavljanjem vode. Normalno so v vodi nenevarne ubikvitarne bakterije. Med temi so včasih pogojno patogene, ki povzročajo bolezen pri posameznih skupininah ljudi ali po predhodni okvari kože in sluznice. Vir patogenih organizmov so bolni kopalci ali zdravi klicenosci. Kreme in druga sredstva za nego telesa večajo verjetnost prenosa patogenih mikroorganizmov z vodo, ker večajo porabo dezinfekcijskih sredstev ter jih ščitijo pred njihovim delovanjem. Pogoste so okužbe kože,
črevesja, ušes, obnosnih votlin in zgornjih dihal.
Od kemijskih onesnaževal so pomembni zlasti oksidacijski produkti klora s prisotnimi organskimi nečistočami v vodi: trihalometani in kloramini. V organizem vstopijo s popito vodo in vdihanim zrakom ter dražijo kožo. V veliki količini povzročajo okvare jeter in ledvic ter imajo narkotični učinek,kar seveda ni zaželeno. Za nekatere od teh snovi obstaja sum, da so karcinogene.
vir:

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Prosim za strokovno mnenje in sicer, imamo 10 mesečno punčko ,ki je pri 4 mesecih imala uroinfekt ima tudi refluks! Preventivno je antibiotik primotren 1,5 mg dnevno!

Pa me zanima kako je z kopanjem v bazenih in morju! Namreč šli bi na dopust pa ne vemo kaj je bolje in kako je z intimno nego v takšnam primeru , da se nebi uroinfekt ponovil in da nebi prišlo še do kaksne okužbe!

Za mnenje se najlepše zahvaljujem!

Navodila dobijo starši tudi pri nefrologu. Ker lulanje v vodi povzroči razprtje sečnice in s tem pogoje za vdor vode proti mehurju, svetujemo nepremočljive plenice/kopalke. Otroka vedno preoblečemo.

Spoštovani,
imam 10 mesecev starega dojenčka, ki je pozitiven na mleko in jajčni beljak. Je še dojen, kar pomeni da tudi jaz pazim na prehrano, sem pa pred tedni po nasvetu pediatrinje preizkušala mlečne izdelke in sedaj se je na vratu pojavilo poslabšanje (rdečica). Spet smo na strogi dieti in upamo, da se bo stanje normaliziralo. Ker pa hodimo na plavalni tečaj, ki do sedaj pri sinu ni puščal nobenih vidnih posledic, ne vem, ali naj še s tem nadaljujemo. V vodi uživa in po kopanju ga seveda skrbno stuširamo in speremo klor, vendar kljub temu nisem prepričana, da je to najbolje zanj. Hvala in Lp
DD

Tudi otroci z atopijskim dermatitisom se lahko kopajo in plavajo, potrebno je le to, kar ste napisali. Torej tuširanje po plavanju in zaščitna-negovalna krema.

Spostovani

Imamo 8 mesecnika in 7 letnika. Rezervirano imamo v Termah Olimija. Vendar me je grozno prestrasilo, ko sem zasledila, da se dojencki ne smejo kopati v termalni vodi. Je to res? Naj bi res povzrocala mehcanje kosti ali levkemijo? Sedaj me je groza in nevem kaj storiti.

Nas dojencek v vodi zelo uziva in tudi doma se veselo namakamo v banji zato smo se tudi odlocili za tak oddih. Lepo prosim za vas odgovor

Prilepila sem odgovor iz spletne strani Plavanje dojenčkov in malčkov po …

14) ALI PRIPOROČATE PLAVANJE DOJENČKOV V TERMALNIH VODAH?

Plavanja dojenčkov v termalnih vodah ne priporočamo zaradi vsebnosti različnih kemijskih elementov, ki lahko na otroški organizem vplivajo obremenjujoče, zlasti na srce in ožilje. Svetujemo vam, da se o vsebnosti vode in primernosti za otroka pozanimate pri fiziatrih zdravilišč, katere imate namen obiskati. Kajti vsebnost vode pri različnih termalnih vodah je različna. Mi imamo podatke samo za termalne vode, v katerih izvajamo tečaje.

http://new.plavanje-dojenckov.com/pogosta-vprasanja.html#velikost_hlack

Da pa bi otroci posledično imeli zmehčane kosti (kaj to sploh pomenni)= in levkemijo, pa nikjer ni zaslediti.

New Report

Close