Kopanje
Spoštovani.
Namenil sem se, da vam pišem, ker je z ženine strani priletel očitek, da se premalo zanimam za otroka (najbrž ker se ne sekiram toliko kot ona).
3 mesece staremu fantku sva z ženo hotela očistit temenice. Namzala ga je z oljem, dala kapico, nekaj časa počakala, nato pa sva ga šla kopat. Po 5 minutah v kopalnici je pričel neutolažljivo jokati, kar mu ni v navadi. S postopkom sva pohitela, med kopanjem in silovitim jokanjem pa se je sin odrinil z nogami od roba banjice in po mojem mnenju malo, po ženinem mnenju dosti, udaril z glavico ob rob banjice. Jokal je že prej in kasneje. Sicer je bilo po mojem mnenju v kopalnici prevroče, po ženinem mnenju prehladno. Bilo je okrog 25 stopinj + še vedno prižgan radiator.
Po tem dogodku je bil kakšna 2 – 3 dni zelo aktiven, vidno je tudi napredoval v govoru, vendar ni skoraj nič spal čez dan. Tudi ponoči baje bolj slabo. Jedel je zelo veliko. Sedaj pa je že 3 dni vsak dan bolj zaspan. Vrhunec je bil danes, ko je bil baje buden skupno kaki 2 – 3 ure čez dan. danes je tudi manj jedel in maj govoril. Za obroke se je zbudil, vendar ni deloval lačen. Tudi ko je bil buden je dosti jokal, kot bi bil zaspan. Žena je totalno panična in hoče da ga peljevba k zdravniku, jaz pa mislim,d a mogoče malo pretirava.
Rad bi slišal vaše mnenje.
Hvala in lepo pozdravljeni.
Dragi očka Marjan,
ker ste eden redkih očkov (morda celo edini?!?), ki piše na tale forum, vam žena res ne more očitati, da se premalo zanimate za potomca. Drži pa, da se očki praviloma manj sekirajo zaradi težavic pri odraščanju svojih otrok kot mame. In to velja tako za dojenčkov jok in polivanje, kot tudi za morebiten cvek pri matematiki.
Zakaj je vaš sinko jokal ob tokratni “higienski obdelavi”, lahko bolj ugibam. Lahko mu je olje dražilo kožo na glavi in ga je pričelo peči (predvidevam sicer, da ste uporabili olje, ki ste ga kupili v lekarni – in ne kakšno domače super ekološko pridelano olivno, sončnično ali drugačno olje), možno je tudi, da mu je kakšna kapljica prišla v oko. Lahko mu je bilo pred kopanjem prevroče (25 stopinj je primerno za golega, mokrega dojenčka, preveč pa za takega, ki je še oblečen in ima povrh tega kapo na glavi) in je z glasnim protestiranjem in brcanjem telesno temperaturo še zvečal. Lahko je bil tečen kar tako, slab večer pač, še zlasti če je vaša gospa sprejela temenca kot nekaj neljubega, morda celo imela občutek, da kaj ni bilo v redu z njeno nego, da so temenca nastala (hmmm, morda ji je kaj takega nehote “sugerirala” patronažna sestra ali sestra v posvetovalnici). Udarec v rob banjice ob skoku na glavo je vse stvari (pri sinu in pri vama) še poslabšal…
Vsi dojenčki imajo (podobno kot mi, odrasli) dneve, ko so bolj aktivni živahni, “pogovorljivi”, ješči, pa tudi dneve (ali vsaj dele dneva), ko jim nič ne paše, so “sitkani”, izbirčni pri hrani, stalno nekaj bljuckajo in polivajo. Včasih so samo “vremenski” (daje jih tudi “polna luna”), včasih jim delajo težave izraščajoči zobki, lahko imajo blažjo virozo, lahko so le preveč oblečeni. Razlogov je cel kup in večina (kakšnih 98%) je povsem nedolžnih. Pri teh obisk zdravnika (in čakanje na pregled v izobilju virusov in bakterij od zares bolnih otrok v čakalnici) zanesljivo ni koristen.
Kadar pa je sprememba v obnašanju, spanju in ješčnosti le ena od stvari, ki vas motijo (med ostalimi so še bledica, pospešeno dihanje, jamranje, cvileč – boleč ali neutolažljiv jok, bruhanje, driskarjenje, omotičnost, zaspanost, iz katere ga težko predramimo, močno zvečana ali znižana telesna temperatura, torej znaki, ki jih zanesljivo ne morete spregledati), je pot do pediatra edina pametna rešitev.
To je torej moje mnenje “od daleč” – na blizu pa boste morali poslušati svojo “šefico”, ona je tista, ki mora pridobiti samozavest na izkušnjah, kaj je potencialno nevarno in kaj le “muha” v obnašanju vajinega sinka.
Pozdrav,