Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem ARTHRON – fizioterapija Konzervativna rehabilitacija medialnega meniskusa

Konzervativna rehabilitacija medialnega meniskusa

Lep pozdrav

Zanima me Vaš nasvet glede konzervativnega zdravljenja medialnega meniskusa.

Sumim na poškodbo medialnega meniskusa (pozitiven Mc’Murray test) pri mojem klientu (nogometaš, 18 let). Mehanizem poškodbe je zunanja rotacija na flektiranem kolenu (pri obratu, podpora ne eni nogi). Od poškodbe je minilo 5 tednov, toda koleno še ni OK za vrnitev k nogometu, saj fant čuti bolečine ob funkcionalnih aktivnostih (udarec žoge, občutek “nepravega” sklepa, ne toliko nestabilnost).

Navedel bom nekaj dejstev, ki Vam bodo pomagali pri nasvetu:

– Križne in stranske vezi so OK, vsi provokativni testi za vezi so OK in neboleči. prav tako ni razlike v translaciji tibije v primerjavi z zdravim kolenom.
– Sumim na I oz II stopnjo poškodovanega medialnega meniskusa – pozitiven Mc’murray.
– Na videz je koleno po 5 tednih primerljivo z zdravim (ni otekline na bolečine ob pritisku v medialni sklepni prostor)
– Bolečina v pasivni terminalni ekstenziji in fleksiji kolena (pasivni ROM ob dodatnem pritisku)
– Popolnoma neboleče izvajanje vaj v zaprti verigi
– Stabilnost kolena zelo dobra, prav tako propriocepcija (vaje na eni nogi zelo dobro izvaja)
– povečana količina sklepne tekočine po vadbi (ni boleče!).

Trenutni program vadbe vključuje terapevtske vaje v zaprti verigi (kontrolirana ekscentrična vadba za hamstringe, gluteuse na eni nogi, itd. z minimalnim vključevanjem kvadricepsa in globoke fleksije kolena)

Vprašanja:

1.) Zanima me, če vseeno svetujete MRI, kljub dejstvu da v sklepu ni nikakršnega zatikanja, krepitacije, zaklepanja in otekline.

2.) Ali ta klinična dejstva izključujejo III stopnjo raztrganine, po vaši strokovni oceni?

3.) Svetujete nadaljevanje vaj v zaprti verigi, glede na to da so zelo funkcionalne za nogometaša ob tem pa popolnoma neboleče pri izvajanju?

4.) Je možno kakršno koli poslabšanje stanja ob nadaljevanju vadbe, kljub navedenim dejstvom?

5.) Ali je bolj verjetno, da je prisotna inflamacija v koronalnem ali MCL ligamentu ki izzove bolečino ob Mc’murry testu in udarcu žoge z notranjim delom stopala?

Glede na literaturo traja celjenje vaskularnega dela meniskusa od 3-4 tedne (zdaj je 5 teden po poškodbi!), zato sem v rahlem dvomu ali napotiti klienta na MRI ali nadaljevati z konzervativnim pristopom.

Za Vaš cenjen odgovor se vnaprej zahvaljujem

LP, Rok

Spoštovani,

Da potrdite na objektivni način, katere strukture so poškodovane, sem mnenja, da je pomembno, da se naredi MRI, ki bo s kliničnem pregledom omogočila optimalen način zdravljenja. Če vadba, ki jo izvajate ne povzroča bolečin, lahko z njo nadaljujete, a bodite pozorni, da ni reakcije po vadbi. Odsotnost bolečine med vadbo ne izključuje možnosti dodatnih poškodb.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica 041 654 330, [email protected], http://www.arthron.si

New Report

Close