Kontraceptivi
Ali lahko oralne kontraceptive predpisujejo vsi zdravniki z licenco, ali velja to le za določen profil zdravnikov? Je pred predpisom potreben izvid ginekologa? Ali je z zakonom predpisano, kdo lahko napiše recept za hormonsko kontracepcijo?
Hvala in lep dan!
Pozdravljena!
Oralne kontraceptive lahko predpisujejo zdravniki z licenco. Če pa vaš osebni zdravnik želi pred tem mnenje ginekologa pa je odvisno od primera.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Gre za mojo mlajšo sorodnico – najstnico, ki ji je OKC predpisal dermatolog zaradi kožnih težav, vendar pred tem ni bila ginekološko pregledana (pri ginekologu sploh še ni bila). Staršem in pediatrinji za to ni povedala. Mene pa skrbi ali je OK, če jemlje hormonska zdravila, ne da bi bila prej pri ginekologu. Saj ne, da ne bi zaupala dermatologu, vendar mi je nekoč moj ginekologinja razložila, da je priporočljivo, da je ženska, ki jemlje OKC prej pregledana zaradi sprememb, ki jih lahko sprožijo kontraceptivi. Zato me skrbi.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Pozdravljena!
Vaša skrb je popolnoma umestna, zlasti še, ker gre za mlado osebo, ki verjetno telesno niti še ni dozorela.
Svetujem vam, da jo pregovorite, da se naj na vsak način posvetuje s svojim osebnim zdravnikom, če je to pediatrinja pa še prav posebej. Hormoni v kontracepcijskih tabletkah preprečujejo ovulacijo in s tem posegajo v delovanje organizma. Tudi pri odraslih ženah zdravnik preden predpiše OKC izvrši pregled in se seznani z zdravstvenim stanjem in družinsko anamnezo pacientke.
Pri teh zdravilih so še posebej pomembna opozorila in dodatna pojasnila. Tudi neželeni učinki teh zdravil niso zanemarljivi. Zato vsekakor priporočam posvet pri njeni zdravnici.
Na splošno velja, da mora biti osebni zdravnik bodisi družinski zdravnik, bodisi pediater, seznanjen z vsemi terapijami svojih oskrbovancev. Že to je zadosten razlog za predlagan posvet.
Lepo vas pozdravljam!
Forum je zaprt za komentiranje.