Kontracepciske tablete
Pozdravljeni g. Pusenjak,
glede na to, da ste priznani strokovnjak in res.dober gibekolog, se na vas obracam glede vasega mnenje. Srara sem 45 let in 11 let sem uporabljala kontracepcijske tablete Daylatte, ki so bile super in jih je moje telo lepo sprejelo, resnicno nobenih stranskih ucinkov. Dobro leto zaradi tahikardije jemljem Concor (po covidu). Vedno ko sem.sla po novo skatlico v lekarno, mi je bilo receno da Concor in Daylate ne gresta skupaj…Po nasvet sem se obrnila na svojo ginekologinjo. Predpisla mi je tablete Carazette, ker naj bi bile varnejse (strdki, moja leta..) Po treh mesecih jemanja Carazette se pocutm prov grozno, sem obcutljiva, imam vecji apetit, porascenost po obrazu ponovno nazaj, izcedki in krvavitve med meseciem,….Receno mi je bilo, da v kolikor mi ne bodo odgovarjale mi preostane obrocek ali sterilizacija. Sedaj pa prosim za vase mnenje, je res tako narobe glede tablet Daylatre v kolikor jemljem Concor? Jaz bi jih ponovno zacela jesti, ker nisem imela popolnoma nobenih tezav, bi bilo to narobe?
Ze v naprej.se vam zahvaljujem za odgovor in cam zelim vse dobro v lwtu 2024.
Hvala vam.
Spoštovani,
hm?… v kombinaciji Concor/Daylette res ne vidim nobenega problema. Edino, kar morda lahko sproži kak pomislek so kombinacija vaše starosti 40+ in težave po Covid okužbi, kar je oboje na krivulji tveganj za morebitne strdke. Ampak Daylette spada med minimalno odmerjene kombinirane hormonske kontraceptive, zato ob siceršnji odsotnosti drugih znanih dejavnikov tveganja kot so debelost, hipertenzija, znana žilna obolenja, nezdravljen diabetes, ipd. ne vidim utemeljenih razlogov, da bi morali uporabljati KT, ki vam povzročajo občutno manjšo kakovost življenja od prej omenjenih. Tudi sam bi se v vašem primeru odločil vrniti na prejšnje KT.