Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost kontracepcijske tabletke Yaz

kontracepcijske tabletke Yaz

nisem v dvomih, ker obstajajo primeri, kjer so zenske zanosile kljub jemanju KT (vsi vemo, da nic ni 100%). Pri pozabljeni tabletki torej obstaja se vecja moznost. In pa dekleta se naucijo reda. Al bo redno jemala, al pa sexala s kondomom. In ker je bolje brez, se bo naslednjic potrudila, da tabletke ne bo pozabila nikoli vec.
Bolje preventiva kot kurativa.

Ja, seveda, ženska lahko zanosi kljub uporabi tablet, toda v njenem primeru se stopnja tveganja za zanositev ne poveča, ne glede na to, da je to eno tableto vzela malo kasneje. Tudi navodila za uporabo so tako napisana, da imajo več rezerve, so bolj “ziheraška”.

Matjaž

No samo da nebo naslednji mesec jokala, da ji M zamuja

Eno čist bedno vprašanje, ampak za zihr … Am če začnem tabletke jemat v soboto, normalno 27 dni, in nato končam s petkom … s sedem-dnevno prekinitvijo vmes … ali nato začnem tabletke v novi tablici spet jemati na soboto ali na petek? Moja ginekologinja je namreč bl tečna glede tega in se je niti vprašat ne upam ….
Že vnaprej hvala za odgovor!

1. tableto iz novega zavojčka vzameš na isti dan v tednu, kot si vzela 1. tableto iz prejšnjega zavojčka, torej v soboto. Sicer ti priporočam da jih pričneš jemati 3. dan menstruacije in 1. dan.

Matjaž

Sicer ti priporočam da jih pričneš jemati 3. dan menstruacije in ne 1. dan menstruacije, kot ti je verjetno svetoval ginekolog in kot piše v navodilih.

Matjaž

na tak nacin sem jaz imela vmesne krvavitve.

Ne govorim o vmesnih krvavitvah, pač pa podaljšani krvavitvi na začetku jemanja. Če se z jemanjem tablet prične na prvi dan menstrualnega ciklusa, se luščenje sluznice, ki se je komaj pričelo, lahko zavre, in ker zavora ni popolna, se krvavitev zgolj podaljša, k zaščiti pa ne doprinese ničesar.

Matjaž

ja, ampak potem zenska dobi vmesne krvavitve, ravno zaradi tega…

sicer pa takega jemanja (3 dan cilkusa) nisem nikjer zasledila. Ce pa ze kdo to prakticira, pa naj se dodatno zasciti s kondomom en teden (7dni), ker tabletka ne ucinkuje takoj, kot na prvi dan M.

Če še nisi zasledila, še ne pomeni, da ne obstaja. Tabletka učinkuje takoj, če je vzameš od 1. do vključno 5. dne menstruacije in dodatna zaščita ni potrebna. Izjema so lahko ženske, ki imajo zelo kratke menstrualni ciklus, recimo manj kot 23 dni. V navodilih je naveden 1. dan predvsem zaradi rezerve, pa tudi zato, ker ženska včasih ni prepričana, kdaj je 1. dan menstruacije.

Matjaž

Ni res, preveri svoje informacije se enkrat. Ce zacnes kasneje, in ne na prvi dan M, moras en teden uporabljati dodatno zascito.

Sem preveril svoje informacije in za njimi stojim. Če si v dvomih, vprašaj DOBREGA ginekologa, takega, ki gre z razvojem naprej, takega, ki napiše tudi kak članek in je aktiven na svojem področju.

Matjaž

imam ZELO dobro ginekologinjo, v koraku s casom, katera redno hodi na seminarje in tudi poslovno sodeluje z mano, torej s farmacijo. S tvojim postom se zal ne strinjam, in ne samo to, kot sem ze rekla, so se pojavljale vmesne krvavitve in “M” ni bila krajsa, pac pa se je podaljsala za 3 dni v rjav izcedek. In verjemi, nisem edina, ki sem imela te tezave pri jemanju KT na ne prvi dan.

Citiraj tvoji ginekologinji moj zgornji post, pa mi povej kaj ona meni, ne kaj ti meniš, oz. kaj ti meniš, da ona meni. Pa ni zajebancija, KACA, me res zanima.

Matjaž

Evo podoben primer: http://med.over.net/forum5/read.php?19,7142047,7144808#msg-7144808

Zdravo! Jaz bi pa samo prasala ali zeleni caj nic ne zmanjsa ucinka tabletk? Ker sem ga prej veliko pila zdaj pa ne najdem, da bi kje pisalo ali kaj vpliva na to.
Najlepsa hvala 🙂

Čaj (katerikoli, razen šentjanževke!) ne vpliva na delovanje hormonske kontracepcije.

Matjaž

Pozdravljeni!
Nikjer nisem zalotila tega vprasanja in sicer zanima me kako je s prenehanjem tabletk Yaz. Rada bi namrec prenehala z jemanjem ravno sedaj ko bom konec skatlice vendar pa sem v tem zadnjem tednu tabletk se imela spolne odnose. Ali bi prenehanje torej pomenilo da obstaja moznost da zanosim saj nisem bila se dodatno zascitena ali lahko samo normalno preneham z jemanjem?

Najlepsa hvala za vas odgovor.

Če ste tabletke redno jemali (predvsem zadnji teden), potem lahko prenehate z jemanjem, v naprej pa seveda morate poskrbeti za zaščito.

Matjaž

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close