Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost kontracepcijske tabletke Yaz

kontracepcijske tabletke Yaz

Verjetno bi njena G priporocila kaksno drugo obliko kontracepcije. Ce jih ne dajejo tistim, ki so imele krvne strdke, jih nebi smeli tudi zaradi pankreatitisa. Za depresijo bi se nekako slo, ampak mislim, da se pri taki bolezni, kot je pankreatitis, ni za hecat. Saj pa v navodilih lepo pise – za depresijo pise da se je treba posvetovat, za pankreatitis pa, da se jih nikakor ne sme jemati.

Resničnim genijem najbolj zagrizeno nasprotujejo povprečneži (Albert Einstein)

Hvala vam za vse nasvete! Sem se že premislila in prav šokirana sem,kako lahko nekateri ginekologi tako brezmiselno >štancajo< recepte za KT,ki so že za zdrava dekleta škodljive.. Me pa še enkaj zanima. Ali tudi MIRENA lahko škoduje pankreasu? Namreč G.mi je noče predpisat,ker še nisem rodila in ker mu nisem mogla dopovedat,da tudi NE nameravam imeti otrok,kar vem zase že od 3.razreda OŠ in še vedno mislim enako,za kar imam tudi zelo utemeljene razloge,vendar o tem nima smisla,da sedaj razlagam.Skratka glede tega sem 100%,vendar z G. ne prideva skupaj. Menda vsebuje mirena hormone,ki mehansko delujejo na telo,ne kemično,zato sama osebno vidim v njej edino alternativo..Priznam pa,da tudi o mireni ne vem kaj dosti,zato vam bom iz srca hvaležna za vaše izkušnje..
Zahvaljujem se vam za morebitne odgovore in vas prisrčno pozdravljam!

Ronja32

Maternični vložek s hormonom (intrauterini sistem, IUS ) Mirena® je majhen plastični vložek v obliki črke T s cilindričnim vsebnikom, ki vsebuje progestagen. IUS deluje tako, da zgosti sluz materničnega vratu (kar spermijem oteži dostop do jajčeca) in tanjša sluznico maternice (kar zmanjša verjetnost vgnezditve oplojenega jajčeca). Pri nekaterih ženskah uspe tudi preprečiti ovulacijo. IUS ne smemo enačiti z IUV z bakrom (»spirala«), ki je nehormonska kontracepcijska metoda.

IUS je primeren za ženske, ki želijo zanesljivo dolgoročno kontracepcijo, ki ne prenesejo estrogenov, uporabljajo ga lahko tudi doječe matere, ženske, ki imajo jetrna ali srčno-žilna obolenja in migrene (ne vsebuje strogena). Zaradi lokalnega delovanja je koncentracija progestagena na IUS zelo nizka in tako zmanjšuje negativne učinke progestagena na telo. IUS lahko ostane nameščen do pet let, mogoče pa ga je kadarkoli odstraniti. Bolj primeren je za ženske, ki so že rodile, pri drugih je maternica lahko premajhna (zato je G noče vstaviti). Prve tri mesece po vstavitvi sistema se lahko pojavljajo neredne krvavitve, ki pa se praviloma kmalu uravnajo. Uvodoma se lahko pojavijo glavoboli, občutljivost dojk, slabost in akne.

V navodilih za uporabo so našteti mnogi stranski učinki, včasih je tega toliko, da se človek vpraša, če je sploh varno jemati kakršnokoli zdravilo. Kar se tiče posebej pankreatitisa: v nekaterih navodilih je omenjen, v drugih ni. Navodila so zastarela. V navodilih recimo tudi piše, da če tabletko pozabiš več kot 12 ur, da se to smatra kot zamujena. Novejše smernice so drugačne. Po novejših smernicah za predpisovanje COC, POP, IUS so motnje v delovanju jeter oz. hiperlipidemija (povečana vsebnost maščob v krvi) označeni kot relativna kontraindikacija oz. stopnja 2 do 3, pri čemer stopnja 1 pomeni predpisovanje brez zadržkov, stopnja 4 pa pomeni absolutno kontraindikacijo.

Ronja, telo je tvoje, sama ga najbolje poznaš, sama najbolje veš, koliko te motijo neredne menstruacije in kaj si pripravljena storiti oz. koliko tvegati.

Matjaž

Ronja32 poglej si se tole: KLIK

drugace pa ti ostane kondom (danes se dobi res zelooo tanke) in pa cisto naravna kontracepcija, to je izogibanje plodnih dni (seveda ce imas reden ciklus), ali metoda umika.
Slednjo jaz uporabljam ze dolgo casa, niti 1x noseca.

In ce si res tako prepricana o tem, da otrok ne zelis, razmisli o sterilizaciji. Sicer pri nas v SLO to neradi delajo mladim zenskam, ampak, vcasih naredijo izjemo. Ce ne pri nas, pa v drugi drzavi.

Pri ronji je glavni problem neredna, verjetno tudi močna in boleča menstruacija, tega z nehormonskimi metodami ne more urediti.

Matjaž

Tudi moja M ni bila redna, pa sem jo uspela urediti s prehrano. Se zmeraj ni cisto tocna, ampak se ne sekiram. Moja G pravi, da ce me ne moti, ni nic narobe. Je malo tezje zanosit, ampak tudi to ni problem.
Nevem zakaj bi moral biti ciklus urejen, glede na to, da otrok ne zeli.

Saj nikjer ne piše, da bi M morala biti redna. So ženske, ki imajo močnejše bolečine in obilno menstruacijo, ki traja dlje časa, in v teh primerih pač pomagajo hormoni. Če si uspela urediti s prehrano je to naravnost odlično, morda bi nam zaupala, kaj in kako, tudi sam raje vidim, da se kaka stvar uredi sprehrano, ki ji po mojem namenjamo premalo pozornosti, ne samo pri M …

Matjaž

Kot prvo se je treba odrect mastnim, ocvrtim jedem. Cimmanj zivalskih beljakovin, obcasno jem meso, vendar samo piscancje in puranje prsi (no tudi cevapi oz. kaj takega 1x na mesec ne skodujejo). Jem tudi veliko pekoce hrane, zelo priporocam tudi ingver (ali kot zacimbo ali svez, v razlicnih jedeh oz. tudi v limonadi ali caju), koriander kot zacimbo k jedem, ter veliiiko petersilja (tako svez kot v obliki caja). Od pijac priporocam grozdni sok, vendar ga je potrebno pit vsak dan. Tudi aloe vera (ne vsaka) je priporocljiva. Treba se je izogibat kavi, cigaretom, cimmanj krompirja ter belega kruha in sladkarij. Vsak dan en probioticni jogurt (najraje LCA), cim vec sadja, sploh papaje, samo nikoli sadja zvecer. Pri vsemu temu se telovadba minimalno po pol ure 2x tedensko, in ciklus se bo sigurno uredil.

aja, pa da ne pozabim na zeleni caj!!! obvezno

Znova se zahvaljujem vsem za nasvete in trud za pomoč!HVALA RES,zlati ste!

Glede sterilizacije pa je tako.. Že pred tremi leti sem jo skoraj zahtevala,pa so me v Leonišču strogo zavrnili, da le-ta pride v poštev zgolj po 35im letom ali po treh otrocih, tako da tukaj zaenkrat nimam kaj,čeprav sem glede otrok več kot 5000%.

Nisem vedela,da se da s prehrano tudi uravnavat ciklus,zato mi je ta ideja trenutno zares zanimiva in bom mal preštudirala.. Čeprav sem sicer suhica,pa pojem ogromno mesa,ker ga uživa tudi moj partner in četudi ga ne potrebujem toliko,pa se mi posebej za dva ne da kuhati oz.nimam časa.. Vendar pa se bom mesu skušala za nekaj časa odpovedat,da vidim razliko, zato hvala za nasvet >kaca frfotacav redu< ,tako da sem že čist zmešana.. Hvala,da imam vsaj vašo podporo,predvsem pa ste me skoraj zagotovo rešili pred novo tragedijo,ki bi sledila mojem vnovičnem jemanju KT, a sem se jim jasno odpovedala in intuicija mi narekuje,da je tako zihr bolje in ni mi žal,da sem se glede tega posvetovala ravno z vami.. Hvala še enkrat vsem ter želim vam vse lepo in smo na zvezi še naprej.Rada vas imam!Papa Ronja32

hey jaz jemlem KT Yaz že 7 mesecev ….. Vsak mesec se je moje mesečno perilo pojavlalo ob 3 beli tabletki…. sedaj pa v 7 mesecu se to ni zgodili…. do konca škatlice je še smo ena bela tabletka …. skrbi me ali sem lahko noseča….. če se je kateri zgodilo kaj podobnega bi lepo prosila za odgovor 🙂 hvala že v naprej

Drage dame,

če je le možno te stvari vrzite hitro in daleč stran od sebe. Glede na to, da so hormonske, to pomeni, da ti spremenijo celotno sestavo v telesu. Z eno besedo- STRUP. Gospa “Neimenovana” ginekologinja je nekoč lepo povedala: s temi tabletami smo spremenili celotno generacijo. Gensko spremenjeni otroci so tako postali: moški poženščeni, ženske pa imajo vedno večje težave z zanositvijo itd itd. Glede na to, da ni pirporočljivo zanosit celo leto po jemanju tablet, potem si lahko samo predstavljate, kakšne posledice pustijo te tablete. In ne samo tablete, tudi te novodobne zadeve, ki se prilepijo na telo in vstavijo v nožnico…vse to je nenaravno in škodljivo za žensko.

Pa lep pozdrav!

@lolala: nič ne skrbi, odtegnitvena krvavitev tako kot menstruacija ne pride vedno povsem točno in če si tablete redno jemala, ni razloga za skrb.

@Johnn: kvasiš neumnosti. Moški niso postali poženščeni zaradi hormonov, saj jih ne jemljejo, no, vsaj kontracepcijskih tablet ne. Da ne bi bilo priporočljivo zanositi celo leto po jemanju tablet je misel, ki nima nobene znanstvene osnove. Pravzaprav ni nobene medicinske kontraindikacije, da ženske ne bi smela ali mogla zanositi takoj po uporabi katerihkoli hormonskih kontracepcijskih metod. Se pa priporoča, da se počaka vsaj 3 mesece (sam menim, da je 1 naravna menstruacija več kot dovolj), da se sluznica maternice okrepi, pa da se jemlje folno kislino in to je vse. Tudi če ženska zanosi med jemanjem hormonske kontracepcije to ne vpliva na samo nosečnost in porod.

Matjaž

@jwslo najlebša ti hvala 🙂

Živjo 🙂
Imam eno vprašanje. Že okoli 6 mesecev jemljem KT Yaz. Prejšnji mesec sem menstruacijo prestavila, s tem da sem zavrgla 4 placebo tabletke. Ta mesec pa sem 15. dan več kot 12 ur zamudila z jemanjem tabletke. Tabletko sem nato pojedla, v navodilih pa piše, da bi morala zato ponovno zavreči 4 placebo tabletke. Zanima me kaj mi svetujete? LP 🙂

Ni treba nič zavreči, ti kar normalno jemlji tabletke po ustaljenem režimu. Zamuda 12 ur sploh ni zamuda (čeprav navodila govoeijo drugače), tudi sicer v 2. tednu jemanja ni nobene panike, če si le tabletkeprej jemala vsaj 7 dni zaporedoma.

Matjaž

jwslo od kdaj si pa ti postal tako neodgovoren? Spolnega odnosa s kondomom en teden pa ne bos priporocil?

Ne, ne bom priporočil, razloge pa sem že navedel. Kondom bi lahko priporočil le kot metodo za vsaj delno preprečevanje SPB.

Matjaž

Pa ves, da obstaja moznost nosecnosti pri tabletki, pozabljeni vec kot 12ur? pol bo pa spet kera jokala da je noseca, pa neve kako, ker tabletke je jemala redno…

navodila niso kar tako zraven, za okras…

Navodila so zastarela. Če si v dvomih, se posvetuj z ginekologom, npr. dr. Pušenjakom.

Matjaž

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close