Kontracepcijske tabletke
SunFlower: ne razumem parav dobro-ali ste pozabili vzeti eno tabletko več kot 12 ur ali ne. Če je odgovor ne in ste jemali tabletke redno, spolni odnos ni bil nezaščiten. V primeru pozabljene tabletke morate še 1 teden uporabljati kondom ali pa vzeti Norlevo.
Rožica86: zamuda je bila krajkša od 12 ur, načeloma se vam ni treba nič bati in menstruacijo lahko pričakujete tako kot običajno. Po pavzi tudi nadaljujete s tabletkami tako kot vedno.
Pozdravljeni!
Stara sem 24 let in že 6 let jemljem tablete Logest. Med tem časom nisem imela premora.
Prijateljice mi govorijo, da so njim ginekologi svetovali za premor. Sedaj pa sem zmedena in nevem kako naj ravnam. Je potreben premor, ali lahko normalno jemljem tablete naprej. V roku enga leta še ne nameravam zanositi.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
SunFlower: Tabletke, ki so pravilno in pravočasno vzete vas zelo zanesljivo ščitijo pred nosečnostjo, kondom nam služi v tem primeru le kot zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi.
Danijela1987: za take primere kot je vaš obstaja zelo elegantna rešitev_ uporabite Norlevo, t.j. urgentno kontracepcijo, ki v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu z veliko verjetnostjo zavre ovulacijo in prepreči nosečnost.
Vita86: Prekinitve pri uporabi tabletk se že dolgo ne priporočajo več. Tabletke uporabljajte tako dolgo kot je to potrebno,,če ste seveda zdravi in ni nekih drugih razlogov za uporabo druge vrste kontracepcije. ko boste želeli zanositi, tabletke prenehate uporabljati in TAKOJ začnete jemati vitaminski dodatek s folno kislino, ki zagotovi pravilen razvoj živčevja pri zarodku.
Vsna S: po prekinitvi podaljšanega jemanja lahko krvavitev pričakujete enkrat v 7 dneh pavze. driska v tem času nima vpliva na zanesljivost zaščite.
Pozdravljeni!
Pred enim letom sem končala jemati KT Logest in od takrat imam zelo neredne menstruacije. Najprej sem mislila da je to posledica jemanja KT, vendar potem me je začelo skrbeti, ker nisem imela menstruacije kar nekaj mesecev in sem šla na pregled k ginekologinji. Naredila mi je UZ in postavila diagnozo policističnih jajčnikov. Ker je bilo to pred poletjem je rekla naj se oktobra še enkrat oglasim na pregledu. Od takrat sem potem dobila menstruacijo še julija in konec avgusta, potem septembra spet nič. Ta teden sem bila na pregledu in mi je ponovno naredila UZ. Rekla je, da je skoraj preprična, da imam policistične jajčnike glede na obliko in neredne menstuacije (čeprav nisem debela in nimam velike poraščenosti). Zdaj mi je dala tablete za sprožit menstruacijo, ko jo bom dobila pa mi bojo vzeli kri, da pregledajo hormone. Rekla je, da v takih primerih največkrat dajo KT.
Zanima me kako je s KT?Katere najpogosteje predpišete ko gre za policistične jajčnike? ali je res, da se potem pri nekaterih ženskah to popravi in se vzpostavi hormonsko ravnovesje?imajo lahko kakšne negativne učinke oz. posledice?
Kaj vi priporočate glede na to da moja ginekologinja sumi na policistične jajčnike in še ne želim zanositi, da začnem spet jemat KT ali ne?
najlepša hvala za vaš odgovor.
Policistične jejčnike imajo lahko tudi ženske, ki niso prekomerno poraščene in ne debele. Vzročnege zdravljenja nimamo, zato zdravimo samo tisto kar je trenutno glavna težava. Če je to želja po nosečnosti, bomo šli z zdravljenjem v tej smeri, če pa je želja le reden ciklus in tudi kontracepcija, se usmerimo na to. Ponavadi res uporabimo kontracepcijske tablete, najraje tiste, ki delujejo proti presežku moških spolnih hormonov. Pri debelih, sploh če želijo zanositi, pa raje hujšamo s spremenjenim stilom življenja, včasih tudi ob pomoči drugih zdravil in po potrebi ob kontroli endokrinologa.
žiujo! stara sem 19let in že 2 leti redno jemljem kt ( z vmesno pavzo 3 mesece pre prbl. 1 letom). Tabletke nikoli nisem pozabila vzeti in vedno sem imela redno menstruacijo. pred enim mesecem pa po prenehanju jemanja kt menstruacije nisem dobila in tudi ta teden, ko bi jo morala dobiti, je še kar ni… se pravi mi zaostaja že 2 meseca… ali je možno da sem noseča? po test še nism šla, saj mi use prijateljice govorijo da to ni mogoče saj so tabl. 99,9%. toda ali je useena kakšna možnost za zanositev?
Včasih se zgodi, da se krvavitev v pavzi ne pojavi, ker je sluznica tako zelo tanka, da ne krvavi. vseeno je pred naslednjo tablico treba izključiti možnost nosečnosti, ker se človek tudi kdaj zmoti in kaj pozabi, ali ne? Jaz bi test pred naslednjo tablico le naredila in pri negativnem testu mirno naprej jemala tabletke.
Pozdravljeni.
Prejšni mesec sem začela z jemanjem KT Yaz (prve KT sploh). Ginekolog je bil pri opisu zelo skop tako da sem večino informacij dobila z branjem navodil in uporabo spleta. Končala sem z jemanjem roza tabletk, pozabila prvo belo placebo in danes normanlo vzela drugo. Obstaja možnost zanositve zaradi tega ker je bila prva tabletka vzeta šele zjutraj 2. dan menstruacije ( 1.dan sm jo dobila šele proti večeru )? Je možno da mensturacija na začetku jemanja zamuja?
Hvala za odgovor.
Skyca: Že v prejšnjem odgovoru sem navedla zakaj se lahko zgodi , da menstruacija izostane,če uporabljate kontracepcijske tabletke. Drugi manj pogosti razlogi pa so lahko vpliv drugih zdravil, predvsem zdravil proti depresiji in morebitne motnje delovanja drugih žlez z notranjim izločanjem
Srednješolka2: Če si pozabila vzeti placebo tabletko ni nič hudega. te lahko jemlješ ali pa izpustiš, ker niso aktivne. Služijo le temu, da se naredi pavza in dobiš prekinitveno krvavitev in da je jemnje nekoliko lažje, ker ne šteješ dnevov, ko ni treba vzeti tabletk. Kakorkoli boš ravnala, je pravilno. Če jemmlješ tabletke redno brez zamud, je zanesljivost zaščite zelo velika, v času placebo tabletk pa je praviloma opazna prekinitvena krvavitev, se pa včasih zgodi, da se ne pojavi, čeprav si redno in pravilno jemala tabletke. vzrok je zelo tanka sluznica v maternici.
Pozdravljeni!
Ker je moja ginekologinja odsotna se obračam na Vas, namreč jemljem KT sem jih redno jemala nobene nisem pozabila vzeti. Menstruacijo sem dobila, a vendar imam občutek da sem noseča, test sem naredila in je bil negativen. ampak imam bolečino v trebuhu in slabosti. Brala sem da so nekatere imele menstruacijo v prvih mesecih kljub temu da so bile noseče in je bil test negativen, sedaj me zanima kolikšna je možnost v mojem primeru., kajti to bila nezaželena nosečnost. in v primeru pozitivnega odgovora me zanima do kdaj je možen splav in splav s tabletko.
Najlepša hvala za odgovor.
bolečina v trebuhu in slabost je najverjetneje posledica nekega drugega dogajanja v prebavilih, če se bodo težave stopnjevale, priporočam obisk pri osebnem zdravniku. Če ste redno in pravilno jemali tabletke, je nosečnost zelo zelo malo verjetna in prvi znak ni bolečina v trebuhu. Tudi nizkodozne tabletke so enako zanesljive kar se zaščite tiče kot močnejše tabletke. Le na začetku je pri nizkodoznih nekaj več vmennih krvavitev kot pri močnejših.
Prekinitev nosečnosti je na željo ženske mogoča do 10. tedna nosečnosti, kasneje pa le z odobritvijo komisije. Prekinitev nosečnosti s tabletko je možna do 7.tedna.
Pozdravljeni!
Z jemanjem KT Logest sem začela ta mesec in sicer prvič v življenju. Na navodilih v škatlici sem prebrala, da prvo tabletko vzamem prvi dan menstruacije. in tako sem jo 11.10 res uzela. Jemala sem jih redno in porabila vseh 21 tabletk. Piše, da bi se krvavitev morala pojaviti 2 ali 3ji dan po prenehanju jemanja. meni se ni.
Naj zdaj vseeno počakam do osmega dneva in nato začnem z novo škatlico?
Hvala za odgovor.
Spoštovani, na vas se obračam z vprašanjem. Že šest let jemljem Logest in moja menstruacija je vedno trajala po 5 dni.
Med sedemdnevni premorom, sem bila bolana in sem jemala Hiconcil. Sedaj ko sem dobila menstruacijo, sem jo imela le 3 dni. Je kaj narobe? Je možno, da sem noseča?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.