Kontracepcijske tabletke
Pozdravljeni!
Stara sem 24 let in KT jemljem že od 16. leta, z nekajmesečno prekinitvijo pri 18. letih. Najprej sem jemala Logest, nato Minulet, sedaj pa že približno 3 leta jemljem Diane 35 – razlog za spreminjanje tabletk je bil predvsem v močnih menstrualnih krčih, ki so se ublažili šele pri jemanju Diane 35. Sicer so mi KT prinesle veliko prednosti, vključno z lepšo kožo, vendar so se mi postopoma začeli pojavljati negativni stranski učinki, kot so migrena za auro, izjemno zmanjšana spolna sla (kar je velik problem, saj imam že 5 let rednega partnerja), močna vlažnost pri spolnih odnosih (prej sem bila relativno “suha”), ki slabša že tako problematično spolnost, krvavenje po spolnih odnosih, občasni napadi depresije in brezvoljnosti, občutljivost, razdražljivost…. sicer ne vem, če so vsi ti znaki posledica jemanja KT, so se pa pojavili po začetku jemanja Diane 35 in postopoma, zato nisem nikoli pomislila, da so zanje krive KT. Ali menite, da bi bilo dobro da popolnoma prekinem z jemanjem KT? Kakšne so druge možnosti kontracepcije, ki nimajo takšnega hormonskega učinka na telo, pa so še vedno dovolj zanesljive in enostavne (kondomi pri nama ne pridejo v poštev, ker enostavno ne grejo “gor” 🙂 )?
Hvala!
Lep pozdrav!
Bila sem pri ginekologinji in zaradi diagnoze (policistični jajčniki) dobila Diane 35, ki naj bi jih začela jemati prvi dan menstruacije.
Problem je v tem, ker zaradi policističnih jajčnikov NIMAM rednih menstruacij in bi jo ta mesec že morala dobiti, pa je seveda nisem.
Ali bi jih lahko vseeno začela jemati? Rada bi se čimprej rešila simptomov policističnih jajčnikov, torej, poraščenosti, mozoljev ipd.
Hvala za pomoč,
bibamala
Pozdravljeni.
Prosila bi za pomoč in sicer tabletke Logest sem jemala dobrih 5 let nakar sem se odločila, da jih preneham jemati, saj sem imela občutek, da moje razpoloženje zelo niha in sem velikokrat nervozna brez razloga. Tabletk nisem jemala dva meseca in se mi zdi, da se je stanje počutja zelo izboljšalo, vendar sem zaradi bolečin ob menstruaciji in ovulaciji tabletke začela ponovno jemati. Začela sem s tabletkami takp kot v navodilih piše na 1. dan menstruacije. Sedaj sem s to prvo škatlico že skoraj čist pri koncu in od menstruacije naprej imam skoraj vsak dan rjav izcedek. A je to normalno zaradi prekinitve in ponovnega navajanja na tabletke in kaj lahko naredim, če se bo slabo počutje spet pojavilo?
Hvala za odgovor.
Mateja
pozdravljena.
1. vprašanje ki me zeloo muči: včeraj sem imela spolni odnos, fant pa mi je spustil noter. danes sem vzela zadnjo tabletko na ploščici. je kakšna možnost zanositve? uporabljam KT Lindynette 20
2.vprašanje: vedno ko imam 7 dnevni premor s fantom uporabljava tudi kondom saj nisem prepričana da je učinek tabletk takrat prisoten. ?
tabletke jemljem redno, okoli 9 ure zjutraj. +/- 1 ura
najlepša hvala za odgovor!
Tea: že samo migrena z avro je zadosten razlog, da s kombiniranimi hormonskimi preparati v katerikoli obliki prenehate. Spremembe razpoloženja in manjša spolna želja so tudi lahko povezane z uporabo tabletk, povečana vlažnost pa ne bo posledica tabletk. Ker po spolnih odnosih krvavite, je nujen ginekološki pregled, ob tem pa se pogovorite tudi o zamenjavi kontracepcije, v poštev pridejo gestagenske vrste hormnoske kontracepcije. Da pa kondom ne bi šel gor, pa prvič slišim. Verjetno potrebujete le malo vaje in spretnosti pri natikanju kondoma.
Bibamala: Verjetno vam je ginekologinja dala ustrezna navodila kdaj lahko pričnete z uporabo tabletk. načeloma velja prvi dan menstruacije. Če pa je ciklus zelo nereden, po pregledu ginekolog ugotovi ali lahko pričnete z uporabo tabletk takoj brez čakanja na menstruacijo. Natančnega odgovora na to vprašanje seveda ne vem, zato bo na to moral odgovoriti vaš ginekolog.
Črnolasa: Izcedek, ki ga opisujete je normalen pojav, nadaljujte z uporabo tabletk po shemi. V naslednji nekaj ciklusih se bo rjav izcedek sam od sebe prenehal. Če bo počutje spet problem, se z vašim ginekologom lahko dogovorite za poskus zamenjave tabletk za kakšno drugo hormonsko kombinacijo.
Smuka: Če ste tabletke pravilno jemali, ni pri zadnji tabletki nič večja možnost nosečnosti kot je to pri prvi-manj kot 1%. zaščita pa je zadostna tudi med pavzo, pogoj je, da ste redno jemali tabletke v predhonjih 3 tednih. Če ste najstnica, je zaradi preprečevanje spolno prenosljivih bolezni, kondom potreben ne le v pavzi ampak stalno.
lep pozdrav,
po 5 letih rednega jemanja kontracepcijskih tabletk sem jih prenehala jemati zaradi strahu pred porebitnimi negativnimi posledicami zaradi predolgega jemanja.
sedaj imam zelo občutljive prsi, pa me zanima kakšni so morebitni učinki oziroma kaj lahko pričakujem. ali bi bilo bolje zaradi občutljivih in bolečih prsi obiskati ginekologinjo?
Hvala za odgovor
Ko prenehate jemati tabletke, se v drugi polovici ciklusa lahko pojavi občutljivost doljk, ki je hormonsko pogojena, obiska pri zdravniku ne zahteva. obiščite ga, če bi pri običajnih pregledih dojk po koncu menstruacije zatipali kaj neobičajnega. Pred menstruacijo pa dojk ne kontroliramo ravno zaradi te hormonske napetosti in občutljivosti dojk. Trajanje uporabe kontracepcije ni omejeno, prekinete ga kadar je v načrtu nosečnost ali je to potrebno zaradi zdravstvenih razlogov.
Pomislite ali ste tabletke pravilno jemali in ali ste morda imeli težave s prebavili, jeljete morda zdravila, ki zmanjšujejo učinkovitost tabletk. Vse to lahko povzroči krvav izcedek, lahko pa gre le za vnetje ali kak drug organski vzrok. Če se bi težave nadaljevale kljub pravilni uporabi tabletk, bo prav, da greste na pregled h ginekologu.
Pozdravljeni!
Stara sem 18let in sedaj razmišljam, da bi začela jemati kontracepcijske tabletke. Največji razlog za to so moji problemi z menstruacijo. Vsak mesec imam zelo bolečo menstruacijo, sicer me boli samo 1.dan, ampak takrat vedno bruham in imam zelo hude krče ter sem nesposobna delati kaj drugega kot ležati v postelji. Seveda jemlem zdravilo, ki oblaži bolečine. Sprva sem jemala Lekadol, Nalgesin s, Ketonal in podobne, vendar mi tablete niso več pomagale, ker sem vedno prej bruhala. Nekoč je šlo tako daleč, da sem morala iti ponoči v bolnico na infuzijo in od takrat jemlem svečke Naklofen (vsakič moram vzeti 3-4 svečke v razmiku 8ur), ki seveda pomagajo, vendar imajo stranske učinke, ker imam potem vedno drisko in bolečine v črevesu, ko se blato spušča. Problem pri menstruaciji je tudi, da je zelo nestalna. Vsak mesec je kar nekaj dnevna razlika, včasih je tudi tedenska razlika, kar je zelo neprijetno, ker nikoli nevem kdaj jo bom dobila, čeprav imam menstruacijo že od 13leta in bi morala biti že stalna. Razlog, da bi začela jemati kontracepcijske so tudi moji problemi z kožo. Poiskusila sem že vsa zdravila, ki so trenutno na slovenskem trgu ostale so mi le še tablete Roaccutan. Vendar pa se profesionalno ukvarjam s športom in bi bila to velika ovira pri jemanju teh tablet (če ne štejem vseh ostalih stranskih učinkov). Seveda pa bi jemala kontracepcijske tudi zaradi zaščite, saj imam stalnega partnerja. Sama mislim, da živim zelo zdravo: nikoli ne kadim, ne pijem, se zelo športam, jem zdravo, visoka sem 171cm in tehtam 55kg. Prosila bi Vas, če bi mi lahko svetovali kakšne kontracepcijske tabletke, ki bi bile primerne zame, da bi pogledala o njih na internetu, da bi bila informirana o njih še preden grem k ginekologinji. Vem, da jih je ogromno in da jo težko svetovati brez pregleda, vendar bi Vas vseeno prosila za nasvet. Rada bi tabletke, ki bi čim manj vplivale na telesno težo. Vem, da tabletke vplivajo na vsako žensko drugače, vendar so tudi takšne, ki imajo manjši vpliv na to. Omenila bi še, da imam astmo, vendar ne jemlem zdravil že 3leta in nikoli nisem imela napada ali kakršnih koli problemov z astmo. Lansko leto poleti sem imela tudi nekaj dni krvavitev iz nožnice (ne v času menstruacije), za kar so ginekologi rekli, da je zaradi hormonski sprememb (seveda po ultrazvoku in pregledu).
Že v naprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav
Vaš ginekolog lahko izbere katerekoli kontracepcijske tabletke, vse so z nizkimi dozami, lahko pa res človek različno reagira nanje in so možne spremembe telesne teže. Manjši vpliv na težo imajo lahko tabletke s posebno vrsto gestagena, ki skrbi za odvajanje odvečne tekočine iz telesa, kljub vsemu pa lahko pride do povečanja apetita. Menstruacije po uporabi tabletk bodo res mnogo bolj predvidljive kot je to naravni ciklus, vendar vaš ni izjemno nereden. prav tako lahko pričakujete olajšanje bolečin pri menstruaciji in manšo in krajšo krvavitev ob menstruaciji. Kljub treningom morate poskrbeti za pravilno prehrano pred in med treningi, da preprečite razvoj atletske triade z nizko težo odsotno menstruacijo in šibkimi kostmi. V branje priporočam prispevke kolegice Nade Rotovnik Kozjek v prilogi Dela Polet.
V slabem pol leta,se mi še ni zgodilo da bi pozabila vzeti tabletko! Hm,včeraj pa se mi je. Tabletko ponavadi vzamem ob 22.00-22.30… danes pa sem se spomnila šele zjutraj in jo takoj ob 8.00 uzela. Torej 10 ur kasneje. Malo me skrbi ker je to 4. tabletka in sem imela zadnji spolni odnos včeraj. Me mora kaj skrbeti? Je potrebna nadaljnih 10 dni uporabljati kondom?
Pozdravljeni!
Jemljem tabletke Cilest približno 2 leti (vmes sem imela 1 mesec premora potem pa nadaljevala kot piše v navodilu). Tabletke jemljem vedno 21 dni ter po premoru 8. dan spet začnem z novim paketkom. S fantom sva skupaj 2 leti ter sva imela spolne odnose vedno v kombinaciji s kondomom. Zato me zanima naslednje: Če lahko opustim kondom in greva do konca (da fant spusti semensko tekočino vame?) brez posledic nosečnosti?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Če jemljete tabletke in ste še mlajša od 20 let, je dvojna zaščita absolutno priporočljiva. Kondom je edina zaščita pred spolnoprenosljivimi boleznimi. Sicer pa je redna in pravilna uporaba tabletk zelo zanesljiva zaščita pred nosečnostjo in dodatna zaščita načeloma ni nujna.
Pozdravljeni!
Stara sem 23 let. Skoraj 2 leti sem jemala KT Femoden, sredi avgusta sem vzela zadnjo tabletko iz škatlice in na določen dan dobila odtegnitveno krvavitev. Ker sem se odločila, da tabletk ne bom več jemala, nisem načela nove škatlice. Sedaj čakam na menstruacijo, ki zamuja že 14 dni. Noseča najbrž nisem (razen še spadam med tistega 0,1 odstotka žensk, ki zanosijo tudi z jemanjem KT), zanima me samo v kolikšnem času se po prenehanju jemanja KT pojavi normalna menstruacija oz. se uredi cikel. Je to odvisno od časovnega obdobja jemanja KT? Naj dodam, da je bil moj cikel pred jemanjem KT vedno daljši od običajnega/predvidenega.
Hvala za Vaš odgovor.
Pozdravljeni!
Mogoče je vprašanje malo smešno me pa zanima jemljem kontracepcijske tablete Logest 2 mesec in sem v 1 tednu jemanja 1dan sem vzela tabletko, 2dan imela nezaščiten spolni odnos, danes bom vzela drugo tableto in me zanima, če obstaja možnost zanositve? Malo me je strah ker se je to zgodilo v prvem tednu,drugi dan.
Hvala Vam za odovor.
Pozdravljeni!
KT jemljen že 2,5 leti in to redno. Zgodilo pa se mi je, da sem pozabila vzeti zadnjo tabletko iz omota ob običajnem času, vendar pa sem jo potem vzela z manj kot 12 urno zamudo. vzeti bi jo morala včeraj okrog 22-23, vzela pa sem jo zgodaj zjutraj. Ali bom sedaj normalno dobila menstruacijo? Ker tablete nisem pozabila vzeti. Lahko nadaljujem normalen ciklus? Hvala