Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Kontracepcijske tabletke

Kontracepcijske tabletke

@pozabljivka555: če ste pozabili vzeti 7 tabletk bo najbolje, da brez tabletk počakate do menstruacije in nato začnete z novo škatlico na 1. dan krvavitve. Do takrat pa seveda uporabljajte kondom. Lep pozdrav

@ mlin1984: ali ste imeli glavobole že prej ali pa so se pojavili ob jemanju tabletk? Drugače pa Cerazette lahko uporabljamo v primeru nemigrenskih glavobolov in migrenskih glavobolov brez avre.
Izostanek krvavitve je pri jemanju tabletk Cerazette pogost pojav in nekatere ženske so navdušene. Krvavitev nastane zaradi luščenja sluznice v maternici. Tabletke Cerazette ta sloj zelo stanjšajo, tako da do krvavitve sploh ne more priti. Kri se tako nikjer ne nabira ali zastaja in je skrb popolnoma odveč.
Upam, da sem vam odgovorila na vprašanja, če ne mi prosim povejte. Lp

Pozdrav,
zanima me kdaj se lahko začnejo nezasčiteni spolni odnosi in da fant konča v nožnici. Po katerem dnevu jemanja KT? Po kateri tabletki? Začela sem jih jemat prvič.

Pozdravljena!

Na kontraceptivni učinek se lahko ženska zanese takoj, če prične KT jemati v prvih petih dneh menstruacije, sicer pa po vsaj 7 zaporedno zaužitih tabletah.

Matjaž

Pozdravljeni!

Kt jemljem 4mesece. Zaradi udeležbe na zabavi sem pozabila vzeti tabletko, katero običajno vzamem v večernih urah. (tabletko sem izpustila v drugem tednu, iz omota). Vzela sem jo takoj zjutraj. Po 21 dneh sem dobila menstruacijo, vendar se mi sedaj po enem mesecu začnejo pojavljati vrtoglavica, bolečine v jajčnikih… ali je možno, da sem vseeno zanosila?

Pozdravljeni,
verjetnost zanositve je zelo majhna. Da boste mirni, naredite test za nosečnost.
Srečno.

Pozdravljeni, čez 10 dni imam za pričeti piti kontracepcijske tabletke Belara. Zanima me, koliko časa po začetju pitja moram še imete spolne odnose z uporabo kondoma? hvala za odgovor

Spoštovani,
če boste začeli jemati kontracepcijo ob prvem dnevu menstruacije (ali v roku 5 dni), ste zaščiteni takoj in dodatne kontracepcije ne potrebujete. Seveda pa morate tablete jemati redno vsak dan in ob približno istem času.
Dodatno uporabo kondoma vseeno svetujemo, ker zaščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi.
Lep pozdrav

Pozdravljeni,

mene pa zanima naslednje: redno jemljem tabletke Logest. Minuli teden sem imela 7-dnevni premor, prvo tabletko iz nove škatlice bi morala začeti jesti v soboto (23.3). Ker sem do tabletk prišla šele v ponedeljek, sem 25.3 vzela prvo tabletko, torej je bilo vmesno obdobje daljše. Zanima me, koliko časa moram sedaj uporabljati dodatno zaščito, glede na to, da je bilo vmesno obdobje brez tabletk daljše od sedem dni? Lahko sedaj najprej normalno zaužijem celo škatlico?

Hvala za vaš odgovor, lep pozdrav
Jasmina

Pozdravljeni,
dodatno zaščito uporabljajte 7 zaporednih dni od začetka jemanja tabletk.
Srečno

Živjo…novembra sem prenehala z jemanjem kt yarina,zaradi slabti..vmes imela 2x normalno menstruacijo…sedaj pa je nimam že od januara. Začetek meseca sem bila pri gineko loginji, dala mi je nove tabletke, a menstruacije še vedno ni. Ima mogoče dieta z nupo izdelki takšen vpliv na menstualni cikel? Ali lahko začnem jesti tabletke še preden dobim menstruacijo? Lp

Pozdravljeni,
mislim da dieta z Nupo izdelki nima vpliva na menstrualni ciklus razen, če ste zelo shujšali. Preden začnete s tabletkami, vam svetujem, da naredite test za nosečnost. Tabletke lahko začnete jemati kadar koli, vendar prvih 7 dni rabite dodatno zaščito.
Srečno

Pozdravljeni

Odločila sem se za jemanje kontracepcijskih tabletk daylette. Začela sem jih jemati na prvi dan menstruacije sedaj menstruacija traja že 23 dni, V zadnjem tednu pa sem se tudi slabo počutila (glavobol, bolečine v trebuhu, krči ) zato sem prenehala z jemanjem tabletk. Ali je to normalno ob začetku jemanja? Ginekologinje mi po telefonu ni uspelo dobiti ali je bolje za se odločim za katero drugo kontracepcijo npr. nuvaring ?

Tako hudi stranski učinki so redki. Če so res povezani z jemanjem tabletk, bi predlagala zamenjavo. Najbolje bo, da se posvetujete s svojim ginekologom.
Srečno

Pozdravljeni.

Zanime me, ali je res, da pregled ni nujen za predpis KT? Nikoli še nisem še bila pri ginekologu, prvi pregled imam šele čez nekaj mesecev, ampak ali je možno, da dobim recept za KT že zdaj? Kje ga lahko dobim?

Nika

Pozdravljena!

Res je, za predpis KT pregled ni potreben, se pa ginekolog pomeni z vami, vas povpraša o boleznih, izmeri krvni pritisk in težo, razloži delovanje in način uporabe KT. Do obiska ginekologa uporabljajte kondom, ki ščiti pred prenosom spolnih bolezni.

Matjaž

Živjo! Ali je res, da bodo kontracepcijske tableke zopet na voljo samo z doplačilom? Kolegici je namreč prejšni teden v lekarni rekla, da bo potrebno tabletke plačevati.
LP

Na ZZZS pripravljajo uvedbo terapevtskih skupin zdravil, v to skupino spadajo tudi kontracepcijske tablete. Terapevtska skupina zdravil je skupina, ki vključuje vsa zdravila z enako terapevtsko indikacijo. To torej niso medsebojno zamenljiva zdravila z enako aktivno učinkovino, pač pa so si med seboj le podobna, saj so namenjena za zdravljenje iste bolezni. Medsebojno primerljivi oz. zamenljivi kontracepciji sta npr. Yaz in Daylette, pri čemer je Daylette za nekaj evrov cenejši. Sedaj bo ZZZS določila, koliko lahko stanejo tabletke. Če vam bo zdravnik predpisal neke KT in bodo stale več, kot je pripravljena plačati zavarovalnica, jih boste doplačali. Če se z doplačilom ne strinjate, boste morali nazaj k zdravniku po nov recept. Zdravnik bo moral biti bolj pozoren, katera zdravila bo predpisal, da jih pacient ne bo rabil doplačati. Bomo videli, če bo predlog potrjen s strani Ministrstva za zdravje.

Matjaž

Pozdravljeni!

Že tri leta jemljem kontracepcijske tablete Yasminelle in zaenkrat je bilo vse brez problemov. Ta mesec pa sem dobila menstruacijo (oz. vmesno krvavitev) med jemanjem tablet in sicer konec drugega tedna škatlice (jemati bi morala še cel tretji teden in šele nato bi mogla priti menstruacija). Na začetku sem opazila samo rjav izcedek, ki je čez dva dni postal rdeč, a manj intenziven kot moja običajna menstruacija. Traja že 4 dni.

Naslednji teden grem k ginekologinji in ji bom omenila težavo, a vseeno prosim za razlago, zakaj se to dogaja, da bom bolj mirna. Nisem pozabila vzeti nobene tablete, zato (upam) možnosti za nosečnost ni? Sem se pa v zadnjih 3 tednih zelo intenzivno ukvarjala s športom in prenehala jemati zdravilo Roaccutane. Ne vem, če je to kaj povezano pojavitvijo krvavitve, a to sta edini spremembi v zadnjem mesecu.

Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Opisujete tipične vmesne krvavitve, zaradi katerih vam ni treba skrbeti. Če bodo vztrajale še pri naslednjih dveh zavojčkih pa se posvetujte z ginekologinjo.

Matjaž

Imajo energijske pijače ali kava kaj vpliva na KT?

New Report

Close