Kontracepcijske tabletke
Pozdravljeni!
Jemljem kontracepcijske tabletke Yaz in sem pozabila vzeti 2. tabletko iz ovoja. Tabletko sem vzela približno 15 ur pozneje kot jih jemljem (takoj, ko sem se spomnila). S fantom sva en dan prej imela spolne odnose, med tem sem imela zmerno menstruacijo. Med spolnim odnosom sva uporabila še kondom. V priloženi vizitki tabletk piše: če ste imeli v tednu, preden ste pozabili tableto, spolni odnos, obstaja možnost, da ste zanosili. Kakšna je možnost zanositve? Ali naj vzamem tabletko Norlevo?
LP!
Imam en problem in sicer prvo tabletko v zavojčku (Lindynette) vedno vzamem ob ponedeljkih, menstruacijo pa dobim ob četrtkih ravno takrat ko imam 6 ur prakse.
Sedaj imam premor in razmišljala sem, da bi tabletko namesto v ponedeljek vzela v soboto (se pravi 2 dni prej). Bi to bilo vredu? In bi zaščita še vedno bila enaka?
Zdravo,
imam zanimiv problem. Prvo tabletko (logest) v novi tablici običajno vzamem v ponedeljek, tokrat pa sem kot prvo vzela tabletko za zadnjo nedeljo v mesecu (21. tableto), se pravi sem zamaknila oznake tabletk na tablici. Tega najprej nisem opazila in zaradi tega sem vzela 2 tableti naenkrat. Zdaj mi torej tabletka za zadnjo nedeljo manjka. Naj preneham z jemanjem ali nadaljujem naslednji dan?
Lp
Zdravo!
Vseh 21 tablet vsebuje enake količine aktivnih sestavin in je povsem vseeno, v kakšnem vrstnem redu se jemljejo. Oštevilčenje oz. oznake dnevov so zgolj zato, da ženska ne pozabi vzeti tabletke. Sedaj vam 21. tabletka manjka, kar ni nič narobe, jih boste pač jemali 20 namesto 21 dni. Ko zaužijete zadnjo tabletko, naredite 7 dnevni premor kot ste vajeni in nato začnite z novim zavojčkom.
LP, Matjaž
Pozdravljeni!
Že dve leti sem zvesta uporabnica tabletk Yaz. Jemljem jih ob 21.00 uri vsak večer. 4. tabletko iz omota sem prav tako vzela ob 21.00, malo čez eno zjutraj pa sem imela drisko. Slišati bo neumno, vendar v navodilih piše, da v primeru HUDE driske zaščita ni 100%. Jaz nisem imela hude driske, vendar ne vem, kaj ta izraz pomeni. Imela sem rahlo drisko, a nisem vzela potem še ene tabletke za vsak slučaj. 3 dni kasneje sem imela nezaščiten spolni odnos. Zdaj sem pri 11. tabletki.
Zanima me, kako je z zaščito.
Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem!
Zdravo!
Tudi jaz imam eno vprašanje in sicer pred dobrimi 4 mesci sem menjala KT iz Logest na Qlaira in sedaj jemlem tabletke iz četrte škatlice. V prvi škatlici se mi je pojavila šibka vmesna enodnevna krvavitev, pri drugi zelo močna-kakor menstruacija v tretji pa čisto nič, le zelo temna krvavitev ob dnevu ko more priti menstruacija. Vse lepo in prav, sem mislila da se mi je telo že navadilo, nakar spet pri tej četrti škatlici dobim danes vmesno krvavitev in ščemenje v jajčnikih (tudi pri prejšnjih krvavitvah je to bilo).. Naj omenim da spolnih odnosov ta mesec nisem imela.. Bila sem pri ginekologu kateri pa mi razen tega, da imajo moje tabletke očitno zame prenizko raven hormono ni nič povedal.. Ali sem pred nosečnostjo sploh zaščitena če je tako nizka raven hormonov? Prosim za nasvet, saj mi je zelo neprijetno imeti 2x na mesec krvavitve..
Zdravo!
Očitno vam Qlaira ne ustreza najbolj. Vsaka ženska lahko drugače reagira, nekatere so zelo zadovoljne in sploh nimajo krvavitve. Poskusite vztrajati še 2 meseca, če ne bo bolje, se z ginekologom pogovorite o morebitni menjavi. Kaj pa je bilo narobe z Logest? Če ste krvaveli tudi ob njih, bi predlagal takšne KT, ki vsebujejo drugo obliko gestagena, morda drospirenon ali levonorgesterl, če ne bo bolje, pa takšne z večjo vsebnostjo etinilestradiola.
Matjaž
Hvala za odgovor, v bistvu ob Logestu nisem imela teh težav vendar se mi je pojavila zelo močna sušnost nožnice in mi je sam ginekolog svetoval, da naj zamenjam tabletke. Vendar sem tudi ginekologa zamenjala zaradi drugih razlogov in mi je novi rekel, da to sploh ni bilo potrebno, ker naj bi bil vzrok suhe nožnice povsem drugje. Zelo me mika, da bi menjala Qlaira, vendar ne upam toliko eksperimentirati s temi tabletkami, tako da bom počakala 2 meseca kot ste svetovali. Ali naj potem spet preidem na Logest? Se opravičujem če preveč sprašujem, vendar mi noben ginekolog do zdaj ni odgovoril na moja vprašanja razen tega, da punce preveč na lahko jemlemo te tabletke kot bombone in se bojim da mi bo spet zatežil če zaprosim za nove. In še samo to, kako je sedaj z zaščito pri Qlaira? Ta raven hormonov ne vpliva nanjo?
Hvala!!
Suha nožnica se res lahko pojavi ob uporabi KT, zato ste jih zamenjali. Qlaira za razliko od ostalih enofaznih KT oponaša naravni ciklus, saj vsebuje bioidentični estrogen, ki vam očitno ustreza, a žal v kombinaciji z gestagenom ne uspe v celoti zavreti maternične sluznice in ta zakrvavi. Včasih je potrebno biti potrpežljiv in/ali sprejeti kompromise. Suhost nožnice se lahko kompenzira z uporabo lubrikantov ali vlažilnih pripravkov v obliki svečk ali gela (Feminella Hyalosoft, Cicatridina, Replens, MultiGyn LiquiGel ipd.). Dosti pijte! 6 mesecev je dovolj dolga doba, da vam ginekolog ne more očitati, da niste vztrajali in potrpeli neprijetnih stranskih učinkov. Različnih KT je še kar nekaj, velja sprobati, morda zgolj z gestagesnko kontracepcijo (Cerazette, maternični vložek Mirena). Zaščita kljub izcedkom ni okrnjena.
Matjaž
Pozdravljeni,
se opravičujem, če se je moje vprašanje že pojavilo, saj nisem zasledila, kar me zanima.
In sicer, 3 mesece uporabljam KT Lindynette, včeraj (četrtek), bi morala vzeti zadnjo tabletko iz omota, ki pa sem jo pozabila. Spomnila sem se danes (petek, na prvi dan,ko imam premor). Pozabljeno tableto sem vzela takoj ko sem se spomnila, to je bilo ob tisti uri kot običajno vzamem, torej cca. 24 ur kasneje.
Sedaj me pa begajo moja navodila, saj piše: “Če med temi sedmimi dnevi vzamete zadnjo tableto iz enega omota, morate jemanje tablet iz novega omota začeti takoj, ko ste porabili tablete iz prejšnega; med obema omotoma ne sme biti premora”.
Sedaj me zanima, ali moram poleg pozabljene tablete takoj vzeti še tableto iz novega omota in potem jutri (v soboto) normalno brez premora nadaljevati z drugo tableto po vrsti, ali se vedem kot da sem v četrtek pozabljeno tableto vzela in naredim normalno premor?
Zanima me še, kakšna je v teh dnevih zaščita, čeprav spolnega odnosa nisem imela malo več kot 1 teden.
Hvala za odgovor.
Lp,
začela sem jemati KT yasminelle v mescu februarju z prvo menstruacijo 5.2,ampak je nisem vzela prvi dan menstruacije ampak sele 6.2 drugi dan menstruacije.Tisto pozabljeno tabletko pa naslednji dan nisem vzela (5.2-torek) ko bi jo morala , drugi dan (6.2.-sredo) sem pa vzela in sedaj redno jemlem naprej,vprasala bi ce sem sedaj manj zascitena ,in ze lahko imam nezasciten spolni odnos?
hvala !
zdracvo
jaz imam eno vprašanje. V soboto zvečer ob 21.40 sem pozabila vzeti KT(cerazzete) in isti večer imela spolni odnos. zjutraj ob 9.50 pa sem se spomnila in jo vzela zvečer pa spet normalno. Zanima me če je nevarnost zanositve? Vem da je samo 10 min razlike ob 12 ur vendar me vseeno skrbi.
hvala za odgovor že vnaprej