Kontracepcijske tabletke
Pozdravljeni!
Jemljem kontracepcijske tabletke Lindynette20, trenutno sem pri 3.škatlici. Pri deveti tabletki sem uro in pol kasneje bruhala, počakala sem par ur, da se je vse umirilo, nato pa sem vzela novo tabletko. Po dveh urah sem zopet bruhala. Klicala sem ginekologinjo in rekla mi je, naj sedal preneham z jemanjem za ta mesec (saj nima smisla jemati, če je želodec razdražen) in začnem z jemanjem nove škatlice pri naslednji menstruaciji. Od bruhanja so zdaj minili že 3 dnevi, menstruacije pa še nisem dobila od nikoder (ginekologinja mi je povedala, da naj bi menstruacijo dobila zelo kmalu). Je to normalno? Je možno, da jo dobim precej kasneje, ali bi jo morala dobiti takoj?
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor!
Zdravo,
Imam eno vprašanje. začela sem jemati kont.tabletke Diane.
v ponedeljek zvečer nisem bila ziher,če sem dobila menstruacijo ker je bilo malo več kot nič izcedka in zato sem odšla spat.naslednji dan zjutraj -v torek,pa sem pogruntala da sem jo dobila in zato sem šele okoli 14ure uzela svoj prvi tablet.
A bo to vplivalo na kaj ali je zaščita že začela delovati?
Zanima me tudi kakšno imate mnenje o Diane? ker na forumih se zasledi bolj – kot pa +…in me malo skrbi sedaj.(ginekologinja mi jih je predpisala zaradi nečiste kože, čeprav nimam nekih groznih problemov z aknami.se pač pojavijo občasno,drugače pa je koža dokaj čista)
hvala za odgovor,Lp
Diane je zelo dobra tabletka za kožo z aknami ali prekomerno poraščenost. Zanesljiva je tako kot druge z drugačnimi kombinacijami hormonov, če jo redno in pravilno uporabljate. Opazujte svoje počutje in po treh mesecih spet obiščite ginekologa, da mu poveste svoja opažanja. Po potrebi se bo odločil za zamenjavo tabletk. Zanesite se na svoje občutke in ne na tisto kar ljudje pišejo po forumih.
Glede začetka jemnaja tabletk, pa ste ravnali pravilno in z nadaljnjim rednim jemanjem, bo zanesljiva zaščita že ta mesec.
Pozdravljeni!
Pri 3. škatlici sem v začetku nehala jemati tabletke, saj sem dobila precej stranskih učinkov. Po 1 tednu sem dobila (vmesno) krvavitev, ki je bila precej močna in je trajala 1 teden. Zdaj čakam na tisto “pravo” menstruacijo – če bi jemala tabletke, bi imela zdaj že 27. dan, jutri naj bi začela z novo škatlico, menstruacije pa še od nikoder. Je kaj narobe, ali je to normalno? V tem času, ko ne jemljem tabletk tudi nisem imela spolnih odnosov.
Lep pozdrav in hvala za odgovor!
Pozdravljeni!
Kontracepcijske tablete Yazz sem jemala 1 mesec, na koncu ko mi jih je zmanjkalo nisem pravočasno dobila novega paketka tako da 1 dan nisem vzela tablete, potem pa sem naslednji dan takoj pričela z novim paketkom. Bodo tabletke delovale normalno naprej ali sedaj nisem popolnoma zaščitena?
Pozdravljeni,
stara sem skoraj 18 let in sem pred 6imi dnevi začela z jemanjem Qlaira kontracepcijskih tablet. Stranskih učinkov niti še nimam. V soboto sem po tabletki bruhala, zato sem nekaj ur kasneje (ni bilo več kot 12ur) vzela še eno tabletko, kot piše v navodilih. Tabletke sem začela jemati na prvi dan menstruacije in jih jemljem redno.
Ali sem že zaščitena pred nosečnostjo? Imam stalnega spolnega partnerja in do zdaj sva uporabljala kondom, nihče od naju nima bolezni. Ali je potrebno da z njim uporabljam tudi kondom, kljub tabletkam? In pa, ali sem res pred nosečnostjo zaščitena že od prvega dne?
Najlepša hvala, za vaše odgovore.
Martina 1222: Lahko se bo začetek menstruacije nekoliko zakasnil, včasih traja malo dlje, da se znova vzpostavi normalen ciklus. Kar počakajte na menstruacijo.
Avša: Če se podaljša prosti intreval ( pavza) med 2 škatlicama tabletk, se poveča možnost ovulacije in s tem je zaščita slabša. Uporabljati morate še kondom vsaj 7 dni, lahko pa tudi nujno kontracepcijo, če je zanjo še čas.
Landslide: zaščita deluje že 1. mesec čeni motenj pri jemanju ali napak pri jemanju. Če ste bruhali znotraj 4 ur po zaužitju tabletke, se lahko zaščita zmanjša. Če ste tabletko uspešno nadomestili z naslednjo brez bruhanja, bo zaščita še delovala. V vaši starosti pa je še vedno priporočljiva dvojna zaščita tudi s kondomom za preprečevanje prenosa spolnoprenosljivih bolezni.
Najlepša hvala za odgovor!
Zanima me pa še, ali je dolžina tega izostanka popolnoma odvisna od posameznice ali so določene kakšne norme, kdaj naj bi nastopila menstruacija? Zdaj naj bi menstruacijo dobila že pred kakšnim tednom in me malo skrbi… Je mogoča tudi nosečnost, čeprav sem tabletke jemala vedno ob istem času, po vmesni krvavitvi pa nisem imela spolnih odnosov?
Pozdravljeni,
stara sem 27 let, nekje 6 let sem jemala Logest. Ker so se mi začeli delati mozolji na obrazu sem menjala na Yasminelle. Po cca 2 letih jemanja Yasminelle vedno bolj ugotavljam, da so lahko ravno slednje morda krive za mojo razdražljivost, saj se slednja stopnjuje do dneva ko dobim menstruacijo, potem 1 teden ni težav, nato pa je spet z vsakim dnevom isto. . Ker pa se zadeva izredno slabša, sem začela brati forume o tem, kjer sem zasledila, da lahko kt vplivajo na razpoloženje. Zanima me, glede na to da so menda Yasminelle najnovejše tabletke z nizko dozo hormonov, je verjetnost da je razdražljivost ni posledica Yasminelle ali naj razmišljam o ponovni menjavi na Logest, saj sem imela takrat manj težav, ali pa je to težava, ki bi me doletela v vsakem primeru, ne glede na to katere tabletke bi jemala in bi se zadeva z Logestom še poslabšala?
Kakno je vaše mnenje?
hvala 🙂
Martina1222: Kdaj se znova začne reden ciklus je odvisno od posameznice, najbolj vpliva na to kakšen ciklus ste imeli pred uporabo tabletk. Bolj ko je bil nereden, večji je lahko zamik pri ponovnem pričetku naravnega ciklusa.
Marjanca6666: Tabletke lahko vplivajo na razpoloženje, pri različnih tabletkah so te težave lahko različno izražene. Če je bil Logest s te strani boljši, se alhko dogovorite za ponovno uporabo Logesta. Včasih pa je rešitev tudi skrajšanje prostega intervala med dvema tablicama, v vašem primeru bi to bil lahko Yaz. vsekakor se o tem pogovorite z vašim ginekologom.
Dober dan,
jemlem kontracepcijske tablete že 3 leta in ta mesec sem vzela en dan prezgodaj kot ponavadi. V lekarni so mi sicer rekli da naj sedaj jemlem kar naprej ( v soboto bi mogla vzeti normalo tabletko, pa sem jo po pomoti vzela že v petek). Zanima me ali lahko jem naprej normalno ali ne?
Hvala
LP, Petra
Pozdravljeni!
Mene pa zanima nekaj glede stranskih učinkov tabletk. Opazila sem, da se mi je vid na desnem očesu rahlo poslabšal, odkar jemljem tabletke Lindynette (že prej sem na desno oko videla malo slabše, zdaj mislim da še malo manj). Jemnljem jih približno pol leta.
Je tovrstna težava velikokrat prisotna kot stranski učinek in se slabšanje nadaljuje v nedogled, ali se ustavi? Je težava sploh v tabletkah, ali se mi je vid poslabšal zaradi česa drugega (računalnik, branje drobnega tiska …)? Naj omenim še, da na levo oko vidim popolnoma jasno in 100 procento, vid se mi tu ni poslabšal.
Hvala za odgovor!