Kontracepcijske tabletke
Lep pozdrav!
Spet jaz, z novimi vprašanji glede kontracepcijskih tabletk Lindynette.
Pred 2 dnevoma sem porabila svojo prvo tablico kt in menstruacije še ni. Tabletke sem pričela jemati na prvi dan menstruacije, menstruacija je bila zelo dolga (kar sicer ni v navadi, po navadi jo imam 5 dni, sedaj pa se je izcedek pojavljal 10dni). Tako je 3 tedne od moje menstruacije. Preden sem pričela z uporabo tabletk, je menstruacija vedno prišla točno, in sicer vedno sem imela premor malo več kot en mesec (če sem jo dobila 5.januarja, sem jo potem dobila 10 februarja). Torej sem imela vmes vedno več kot 3 tedne. Sedaj, z jemanjem tabletk pa sem imela premor le 3 tedne. Zanima me, če je to normalno, da se telo še mogoče ni navadilo na tablete?
S fantom sva imela spolne odnose brez kondoma, zato naju malo skrbi. Tabletke sem zauživala redno zjutraj, se mi je pa včasih pojavila zvečer/ponoči slabost, vendar ni prišlo do bruhanja, včasih je prišlo do tistega občutka in efekta bruhanja, nisem pa prav bruhala da bi izbruhala tabletke.
Zaradi tabletk imam tudi malo zmanjšan apetit in sicer nikakršnih znakov nosečnosti, za to se mi zdi to po preteklih dogodkih tudi skoraj nemogoče in zanima me zakaj je prišlo do tega. Moram h ginekologu? Ali je to normalen pojav in ob začetku jemanja kt menstruacija še ni tako redna?
Hvala za pomoč in odgovore že v naprej!
Ker tako menim da je skoraj nemogoče da bi bila noseča
Pozdravljeni!
Že nekaj časa jemljem kt, in vsakič ko se uležem mi je slabo. bruham ne, čutim pa kako se v telesu nekaj dogaja, in mi je slabo. Včasih zelo močno, včasih pa malo, vendar vedno ko se uležem in umirim telo začutim neprijetno slabost. Mislila sem, da bo sčasoma slabost prenehala in se to pojavi le na začetku jemanja kt, pri meni pa še kar ni nič boljše. To pomeni, da tabletke niso prave zame, ali boto ti stranski učinki ostali za vedno? Lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Uporabljam KT Logest. V navodilih med drugim piše, da če bruhaš ali imaš hudo drisko 3 ali 4 ure po zaužitju tabletke, je to tako, kot da bi pozabil vzeti tabletko. Zanima me, kako je pa glede normalnega odvajanja blata – mislim, je pomembno, da mine določen čas, da telo “zaužije” tabletko, ali to nima veze – v primeru, da greš 2 ali 3 ure že na normalno odvajanje blata in nimaš hude driske, je to v redu ali je enako, kot da ne bi zaužil tabletke.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Jemljem tabletke Logest in sem v sredo pozabila vzeti tabletko v prvem tednu (6. tabletka po vrsti). Tabletko sem vzela s približno 12 urno zamudo (ne spomnim se točno, ob kateri uri sem tabletko vzela v torek), ampak 100% ne več kot z 14urno zamudo. Pred tem sem imela spolni odnos v nedeljo. Je kakšna možnost, da sem zanosila?
Pa še eno vprašanje imam – tabletke jemljem že cca 6 let, je pri Logestu potrebno po določenem času prekiniti jemanje?
Pozabljena tabletka za 12 ur ali več v prvem tednu poveča možnost ovulacije in zanositve pri spolnih odnosih po zamujeni tabletki. Uporabite še kondom vsaj en teden po zamudi, če boste imeli spolne odnose. Tabletke načeloma uporabljate dokler potrebujete zanesljivo kontracepcijo oz. dokler ne nastopijo morebitni zdravstveni razlogi za prekinitev.
Lepo pozdravljeni,
imam vprašanje in sicer, ponovno sem začela sem jemati stediril m s prvim dnem menstruacije,in po 17 dnevnem jemanju jo imam še vedno. Drugače sem stediril pred meseci že jemala in je bilo vse ok, samo da sem jih začela po navodilu ginekologinje jemati kar takoj ko sem jih dobila in ne na prvi dan m. Kdaj lahko pričakujem da se bo stanje stabiliziralo, slišala sem tudi da lahko v takih primerih lahko ginekolog predpiše eno zjutraj in eno zvečer?
Najlepša hvala za odgovor.
Srečno
Pravilno ste pričeli z uporabo tabletk. Ker zaradi varnosti in takoj učinkovite zaščite začnemo tabletke uporabljati s 1.dnem menstruacije, se pojavlja predvsem v prvem mesecu uporabe podaljšana krvavitev, vmesni krvavi izcedki s presledki, ki so povsem nenevarni. Nobene potrebe tudi ni po višji dozi hormonov, nadaljujte kar lepo z eno tabletko dnevno ob vedno istem času, sčasoma- lahko po nekaj mesecih, najverjetneje pa že z naslednjo tablico- se bo izcedek sam od sebe prenehal.
Pozdravljeni!
Zanima me, po kolikem času, ko začneš jemati KT, si zaščiten? Sama sem jih začela jemati. Danes sem vzela šesto tabletko.
Tabletke sem že prej jemala, a sem pred nekaj časa naredila krajšo pavzo. Sedaj jih jemljem znova. Po jemanju tabletk so začele biti žile na nogah bolj opazne, pa tudi poželenje je včasih manjše, a ni še ravno kritično. Ali naj se z ginekologinjo o tem pogovorim in mogoče prosim o zamenjavi tabletk?
Najlepša hvala za odgovore!
mene pa nekaj zanima! menstruacijo sem dobila ravno v nedeljo zvečer torej bo jutri 3 dan in bo trajala približno do konec tedna , jaz bi pa jo morala nujno prestavit na naslednji tedn ali sem že zamudila da bi jo prestavila, saj sem prebrala da moraš začeti jemati tabletke že preden dobiš menstruacijo?
in še nekaj ali obstaja nevarnost če uporabin mini tampon, čeprav sem še devica?
petra89: Če ste z uporabo tabletk začeli 1. dan menstruacije, je zaščita učinkovita že prvi mesec. Opazujte dogajanje v telesu in svoje počutje naslednje mesece in se nato o vsem pogovorite z ginekologom. V tem času boste najverjetneje že povsem prilagojeni na ponovno uporabo tabletk.
dasika: Za prestavitev menstruacije je žal že prepozno, to je treb aurediti že preden se menstruacija začne. Tudi če še niste imeli spolnih odnosov boste najverjetneje brez težav uporabljali tampon.
Pozdravljeni!
imam eno vprašanje v zvezi z jemanjem KT qlaire in uživanjem alkohola (v zmernih količinah).
V naslednjih dneh bom pričela z jemanjem KT qlaire in me zanima kakšne posledice lahko ima uživanje alkohola med samim jemanjem, je to sploh dopustno ali se mu je treba popolnoma odpovedati?
Najlepša hvala za vaš odgovor
lp
Zdravega pitja alkohola ni. Je samo še varno uživanje alkohola in to je za žensko 1 dl vina na dan ali 1 malo pivo. alkohol tudi pri rednem uživanju preko mere okvarja jetra, kjer se razgrajujejo tudi hormonska zdravila.Zato bodite pazljivi na to koliko alkohola zaužijete, da ne bo postalo to razvada in odvisnost.
Pozdravljeni!
Stara sem 39 let in imam dva otroka, stara 9 in 4 leta. Zaradi močnejših menstruacij mi je ginekologinja predpisala Yasminelle, katere sem jemala dobre pol leta. Pred mesecem dni se mi je vmes (po 23 tabletki) pojavila vmesna rahla krvavitev. Prenehala sem z jemanjem in imela menstruacijo. Naslednji mesec sem bila brez kt in menstruacija se mi je pojavila 35 dan. Še isti dan sem vzela kt. Ker mi po 7mih dneh menstruacija ni še nič pojenjala in je bila zmerna, sem prenehala z jemanjem kt, ker sem menila, da menstruacija vztraja zaradi hormonov. Danes je 8mi dan in se mi je menstruacija postala še močnejša. Sploh ne vem več, kaj naj storim, da bo končno pojenjala. Naj še omenim, da sem brez kt imela menstruacije redne na 30 dni in so trajale približno 6 dni, od tega sem imela tri dni zeeeeloooo močno.
Hvala za nasvet!
Če krvavite močno, v kosih obiščite ginekologa. Če je krvavitev zmerna, počakajte da se konča in naslednji mesec znova 1.dan začnite z uporabo tabletk. Preberite tudi navodila, da ne boste pri jemanju delali nepotrebnih napak. Na začetku se lahko zgodi, da traja menstruacija dlje, a gre le za šibko krvavitev, ki ponavadi naslednji mesec že preneha včasih pa so občasne vmesne krvavitve še nekaj naslednjih mesecev.
Pozdravljeni!
Rada bi preložila menstruacijo, jemljem tabletke logest. Zanima me, sedaj sem na koncu z že eno škatlico se pravi da začnem ze takoj z naslednjo brez 7 dnevne pavze? in jo do konca uporabim nato naredim 7 dnevno pavzo? tega še nisem nikoli naredila zato me zanima ali prav razumem navodila. Pa kako je z zaščito? ali bi znali biti kaksni problemi glede menstruacije, ker bi dejansko 2 meseca jemala tabletke?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav!