Kontracepcijske tabletke
Pozdravljeni…stara sem 20 let in pred tednom dni(21.3) sem začela prvič jemati KT Diane35. Z začetkom jemanja tabletk na 1.dan menstruacije sem tako imela krvavitve še 25.3., potem le malo rjavkastega izcedka (za kar vem, da naj bi bilo normalno do 6mesecev od začetka jemanja tabletk)…skrb se je pojavila včeraj, 27.3., ko sem med spolnim odnosom(brez kondoma) začela krvaveti, sedaj imam še rjavkast izcedek (med samim spolnim odnosom nisem imela nikakršnih bolečin). Namreč en dan pred jemanjem tabletk, 20.3. sem imela zaščiten spolni odnos s kondomom in nisem nič krvavela…Naj še povem, da sem tabletke jemala zelo redno,do minute natančno in da so to moje prve KT ter imam stalnega partnerja.
Hvala za odgovor, lep pozdrav
Zdravo!
Ker sem pozabila vzeti tabletko 4. dan prvega tedna in sem imela v tednu pred tem nezaščiten spolni odnos, sem po navodilu na škatlici poklicala ginekologa, ki mi je svetoval Norlevo tabletki, ki sem ju tudi vzela 5. dan. Ginekolog mi je tudi rekel, naj počakam na menstruacijo. Zanima me ali naj s prvim dnem menstruacije načnem novo tablico ali naj počakam na osmi dan od zadnje tabletke, saj se ne spomnim, da bi to podrobnjeje omenil.
Najlepša hvala za odgovor in lep dan,
Kaja
Pozdravljeni!
Kontracepcijske tablete Yasminelle sem začela jemati 22.12.2010, 1. dan menstruacije. Menstruacijo sicer dobim redno 3. dan po prenehanju KT vendar so te šibke (2-3 dni), rjavkaste barve. Nenehno sem napihnjena in ne vem če je to posledica tablet. Predvsem pa me skrbi, da bi bila noseča, čeprav imam menstruacije…zadnji spolni odnos sem imela 1.12.2010 (3. dan po menstruaciji in ni prišlo do izliva – strah me je zaradi predsemenske tekočine, ker takrat še nisem jemala KT), naredila sem tudi en test, ki je bil negativen, a mi ne da miru moja “čudna” menstruacija in napihnjenost (čeprav se po kg nič ne pozna). Je kakšna možnost, da sem noseča?
Mana11: menstruacija kakršno imate ni nič čudna ampak povsem pričakovana tako po trajanju kot po količini krvi. ravno to je dobra stran tabletk – kratka in šibka krvavitev. Glede napihnjenosti gre morda za pridruženo , morda še neodkrito in nezdravkljeno obolenje prebavil kot tudi možnost preobčutljivosti na sestavine tabletke. Predlagam posvet tako z ginekologom kot z osebnim zdravnikom.
Sitnobica: Menstruacijo lahko prestavite za poljubno število dni, pri podaljšanjih daljših od ene tablice lahko pričakujete rahlo prebojno krvavitev še preden boste želeli imeti pavzo, kar pa naj vas ne moti.
Pozdravljeni,
zanima me,ker jemljem Diane35 in sem normalno zaključila z zadnjo tabletko in nato dobila menstruacijo in ko bi ponovno mogla vzet prvo tableto,sem bila na dopustu in tablete pozabila doma,tako da jih nisem vzela 5dni,zato imam sedaj bolečine v spodnjem delu trebuha in čutim bolečine v prsih,spolnih odnosov nisem imela,zato me zanima,kaj naj naredim,a naj počakam na menstruacijo in vzamem tableto 1dan menstruacije,ali lahko že prej začnem normalno jesti tablete ali ni pametno pa,če se lahko zgodi,ker že nekaj let jem tabletke,da bi že prej krvavela?Zanima me še, ko se bom odločila za otroka ali moram imeti res tri mesece pavzo,preden bom hotela zanositi,kot mi je to rekel ginekolog ali ni nevarnosti za otroka,če slučajno zanosim kar hitro po prenehanju jemanja tabletk?
Če ste zamudili z jemanjem tabletk za 5 dni, je bolje da počakate na naslednjo menstruacijo in začnete takrat prvi dan znova jemati tabletke. Občutki, ki jih opisujete so znak, da je jajčnik že začel delovati in so že prisotna normalna hormonska nihanja v telesu. do menstruacije se zaščitite s kondomom. Ko boste želeli zanositi, prenehate jemati tabletke in zanosite kadarkoli po tem, čakanje ni potrebno, na razvoj kasnejše nosečnosti tabletke nimajo vpliva. Priporočam, da takrat takoj začnete dodajati vitamin folno kislino, ki je potrebna za pravilen razvoj plodovega živčevja.
pozdravljeni,
20.4. sem začela z jemanjem kt cilest. začela sem na četrti dan menstruacije, saj mi je ginekologinja rekla, da vseeno lahko začnem. zanima me, ali je zaščita dovolj velika, da imam spolne odnose brez kondoma že zdaj, ali moram počakati na naslednjo menstruacijo, ki naj bi bila čez nekaj dni, saj se mi takrat konča 21 dnevni cikel?
hvala za odgovor
Pozdravljena,
po dolgoletnem jemanju diane35 so se mi začeli pojavljati glavoboli tako, da mi jih je ginekologinja prekinila. Po 6 mesecih mi je predpisala yarino. Naj poudarim, da imam probleme z aknami po bradi in hrbtu zato sem tudi zaprosila za nove tablete. Vendar pa se mi je po 2 mesečnem jemanju yarine stanje malenkost poslabšalo( kar se sploh še lahko poslabša glede na trenutno stanje :-(( ). Kaj mi priporočate menjavo tabletk ali raje obisk pri dermatologu? Kot razmišljam sama mislim da ne eno ne drugo nima trajne rešitve. Pozabila sem napisati stara sem 36 let, občasno pokadim kakšno cigareto. Sicer imam mastno kožo že od pubertete dalje in sem jemala diane tudi zaradi tega.
Hvala in lep pozdrav
ghh: Potrebujete še kondom do konca te tablice, po pavzi pa ne več.
Alenka222: Če ste kadilka, raje razmislite o drugih vrstah kontracepcije, kombinirane tabletke niso dobra rešitev. Morda bi sicer bile dobre za kožo, ne pa za ožilje. Priporočam tudi obisk pri dermatologu in tovrstno zdravljenje, lahko bi vam pomagalo tudi prenehanje kajenja in skrb za ustrezno prehrano in nego kože.
Pozdravljeni!
Danes sem dobila m in prvi mesec imam kontracepcijske tabletke Lindynette. Ker sem dobila m šele popoldne, bi začela kt jemati jutri zjutraj. Zanima me, kdaj sem zaščitena, glede na to da tabletke ne bom jemala od prvega dne krvavitve.
Veliko berem tudi o vmesnih krvavitvah. Zanima me za kaj se pravzaprav tu gre? Pride do menstruacije pogosteje kot enkrat mesečno? Gre samo za manjši izcedek? To pride vedno, ko se začnejo jemati tabletke, ali se to dogaja le pri nekaterih?
Iskreno se vam zahvlajujem za kakršnokoli pomoč že v naprej!
Sitnobica: Po pozabljeni tabletki potrebujte še en teden dodatno zaščito.
Boo: Definicija prvega dne menstruacije je prvih 24 ur od začetka menstrualne krvavitve, tako lahko začnete s tabletkami zjutraj. Vmesne krvavitve se ne pojavljo vedno in pri vseh začetih uporabnicah ampak le pri nkaterih. Prvi mesec je lahko to kot šibek podaljšek menstruacije, ki pri naslednji tablici večinoma že poneha, včesih pa se v presledkih še kaže tudi v naslednjih mesecih. Niso nič nevarne, le redno uporabljajte svoje tabletke, same ponehajo.
Pozdravljeni!
Ne vem če je katera izmed deklet že to vprašala ( upam da se ne ponavljam).
Začela sem z jemanjem KT Qlaira, prvi mesec sem dobila normalno menstruacijo, drugi mesec sem dobila le nekakšen izcedek namesto menstruacije, sedaj ki jih jemljem tretji mesec, pa sem 12. dan dobila izcedek krvavo rjave barve ( podoben menstruaciji) in sem morala imeti tampone do 14.dneva…pač neka vmesna krvavitev..
Zanima me, čeprav sem imela vmesno krvavitev če sem vseeno zaščitena ko imam spolne odnose?
Vseeno sem se naročila tudi k ginekologinji na pregled glede tabletk…
Mala: Če ste začeli z uporabo tabletk s 1.dnem menstruacije, ste že zaščiteni. redno jemanje je ob približno isti uri z morebitnim zamikom do 3 ur.
Nevednica: zaradi hudega bruhanja skoraj gotovo zaščite ni, ker izbruhate tabletke. do konca te tablice in v pavzi uporabljajte še kondom, ko boste imeli spolne odnose. Šele z naslčednjo tablico, ko boste zdravi, lahko pričakujete ustrezno zaščito.
Rd: zaščiteni ste povsem dobro. zaščita ni odvisna od prisotnosti ali odsotnosti vmesnih krvavitev,te se v prvih mesecih uporabe kar rade pojavijo in niso nevarne. pričakujte šibke in kratke krvavitve v pavzi, dolgoročno lahko tudi nobenih krvavitev v času placebo tabletk.