Kontracepcijske tabletke
Pozdravljeni!
Prvi mesec in sploh prvič jemljem tabletke in imam še samo eno tabletko do konca, katero moram vzeti še danes. Menstruacijo pa sem dobila že danes pa še tako dejansko sploh nisem prenehala jemati tabletke iz te tablice. Ali je to normalno in kako naj nadaljujem s kontracepcijskimi? Tako da še vzamem danes tableto in potem normalno neham za sedem dni jemat potem pa spet iz nove tablice?
Lp
Pozdravljeni.
Zadnjo M sem imela 26.1. Teden dni in 14 dni nazaj (torej 2 tedna zaporedoma) sva s fantom imela nezaščiten SO. Obakrat sem v 12h vzela Norlevo (torej vzet norlevo 8.2 in 15.2). Prebrala sem si da zaradi tega Norleva mestruacija velikokrat zamuja. Zdaj bi jo morala dobit 26.2 ampak je nisem. Zamuja mi že 5dni. Prav tako sem naredila test nosečnosti. In obojektrat samo ena črtica. Torej nsim noseča. Skrbi me zdaj ker prej sem vedno imla redno menstruacijo ali mi bo zdaj po tem takem torej po 2 norlevih vzetih v istem ciklusu zamujala 14 dni? Naj še počakam do drugega tedna in še enkrat naredim test nosečnosti? pravtako niti nimam nobenih znakov da bi bila noseča. In če mi bo 14 dni zamujala naj obiščem svojega ginekologa?
Upam da mi boste odgovorili ker me namreč zelo skrbi.
lp.
Pozdravljeni.
Zadnjo M sem imela 26.1. Teden dni in 14 dni nazaj (torej 2 tedna zaporedoma) sva s fantom imela nezaščiten SO. Obakrat sem v 12h vzela Norlevo (torej vzet norlevo 8.2 in 15.2). Prebrala sem si da zaradi tega Norleva mestruacija velikokrat zamuja. Zdaj bi jo morala dobit 26.2 ampak je nisem. Zamuja mi že 5dni. Prav tako sem naredila test nosečnosti. In obojektrat samo ena črtica. Torej nsim noseča. Skrbi me zdaj ker prej sem vedno imla redno menstruacijo ali mi bo zdaj po tem takem torej po 2 norlevih vzetih v istem ciklusu zamujala 14 dni? Naj še počakam do drugega tedna in še enkrat naredim test nosečnosti? pravtako niti nimam nobenih znakov da bi bila noseča. In če mi bo 14 dni zamujala naj obiščem svojega ginekologa?
Upam da mi boste odgovorili ker me namreč zelo skrbi.
lp.
Sarc: morda je za predčasno krvavitev kak razlog npr zamuda pri jemanju tabletk, vnetje z izcedkom iz nožnice ipd. Nadaljujte s tabletklami po običajni shemi. Če bi se ponovila predčasna krvavitev tudi naslednji mesec kljub rednemu jemanju tabletk, se naročite na gin. pregled.
Teja: Zaradi dveh doz Norleva v kratkem času je lahko ciklus spremenjen in podaljšan. Počakajte še 2 tedna, če menstruacije še ne bo se posvetujte z vašim ginekologom. Do takrat kljub vsemu potrebujete zaščito, naj bo to vsaj kondom. Priporočam tudi, da premislite o uporabi bolj dolgoročne in zanesljive kontracepcije.
Pozdravljeni!
Prvič bom začela z jemanjem kontracepcijskih tabletk Qlaira. Vem, da jih moram vzeti 1. dan menstruacije, zato me zanima: če npr. dobim menstruacijo 16.3. ob 16-ih popoldne. Ali je možno, da vzamem tabletko šele 17.3. ob 8-ih zjutraj, kar bi bil v bistvu že 2. dan menstruacije? Tabletk namreč ne bi rada jemala popoldne ali zvečer, ampak zjutraj. Nekje sem prebrala, da je pomembno le, da se vzame tabletko v 24 urah od pričetka menstruacije. Bi bilo potem torej vse v redu, četudi bi tabletko vzela zjutraj, saj bi bilo še znotraj 24-ih ur?
Za Vaš odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in Vam želim lep dan!
Lep pozdrav, Mojca
pozdravljeni. Pisala sem vam da sem v enem tednu 2x vzela norvelo. M bi mogla dobit 26.2 amapak ker ste mi napisali zaradi podaljšanja ciklusa še je zdaj vedno ni. Zamujja mi že 12 dni. Zdaj zadna 2 dni imam nekakšen izcedek čist vsetlo rjav. Kaj bi naj to pomenilo? da sem zanosila? naredila sem že 4 teste in vsi so negativni. Kaj je narobe? naj obščem ginekologa če do ponedeljka nebo M. ?
prosim v skbeh sem na nisem ki zanosila. Pa čeprav so vsi testi bli negativni. A je mozno da test pokaze napačen rezultat?
hvala. Teja
Po uporabi Norleva v drugi polovici ciklusa lahko pride menstruacija kasneje in je šibkejša in krajša od običajne. Verjetno se to dogaja zadnja 2 dni, posebej pri testih, ki so vsi negativni. Testi so zelo zanesljivi in narejeni pravilno z jutranjim urinom hitro pokažejo nosečnost.
Lep pozdrav!
Naslednji teden imam maturantski in bi mogla ravno v tem času dobit menstruacijo. Uporabljam kontracepcijske tabletke Yaz in sem se odločila,da bom menstruacijo prestavla,torej da bom spustila bele tabletke in nadaljevala z novo škatlico. Edino kar me zanima in skrbi,če bom kljub temu da prestavim še vedno zaščitena?
Hvala 🙂
Pozdravljeni,
logest tabletke jemljem že več kot tri leta. Na začetku se je krvavitev pojavljala redno, kot piše v navodilih. V zadnjem letu pa se dogaja, da vmes mesec ali dva krvavitve ni, včasih pa se zgodi tudi, da se pojavi že pred koncem tablice, vendar mi je ginekolog pojasnil da se to dogaja zaradi moje teže, namreč od začetka jemanja se je nabralo kar nekaj kilogramov. Zgodilo pa se je tudi že da je krvavitev bila ob normalnem času torej tri dni po koncu jemanja, potem pa se je pojavila zopet čez 14 dni.
Kaj je lahko vzrok za taka nihanja in težave. Je kriva moja teža in rabim močnejše tabletke?
Hvala že vnaprej.
Lep pozdrav
Spoštovani,
soočam se z dokaj neprijetnim problemom, zato se obračam na vas. Pred točno 17imi dnevi sem šla ponovno na KT, na Yarino. Pred parimi leti sem že bila na njej, nekje dobri 2 leti. Prvi teden od začetka menstruacije sem le-to imela izjemno šibko, vendar bila je. Nato je postala močnejša, sedaj pa je nekje v mejah normale, vendar še vedno traja, kar mi postaja že rahlo zaskrbljujoče, saj to pomeni, da menstruacija traja že 17 dni! To se mi prvič ni dogajalo. Do konca imam še štiri tablete, kar pomeni, da bi naj čez štiri dni naredila pavzo in spet oziroma še vedno krvavela. Razmišljam torej o tem, da ne bi delala premora, ampak samo nadaljevala z naslednjo škatlo. Zanima me tudi vaše mnenje glede tega (poleg osnovnega, prej opisanega problema). Namreč, zasledila sem že veliko mnenj v smeri, da so dejansko ti premori med KT prej obremenjujoči za telo, saj to tako niso prave krvavitve, ampak izsiljene, ki pa telesu ne delajo nič dobrega, samo šok.
Že vnaprej hvala za odgovor!
Jst: Če je indeks telesne teže večji od 30- izračunajo vam ga pri ginekologu ali osebnem zdravniku, je priporočljivo zamenjati kombinirane tabletke za eno od gestagenskih vrst kontracepcije in normalizirati telesno težo. Da občasno ni krvavitve v pavzi je možno pri katerikoli tabletki, ni nič nevarno. Krvavitve vmes pa imajo lahko vnetne ali druge organske vzroke, lahko so tudi posledica nerednega jemanja tabletk ali drugih motenj jakosti tabletk. Ponovno se posvetujte z ginekologom.
Rachel007: Tabletke ste znova šele začeli uporabljati in taka podaljšana krvavitev na začetku ni nič nenavadnega, v prvih mesecih so pogosti vmesni krvavi izcedki, ki tudi niso nič posebnega, sčasoma se z redno uporabo tabletk prenehajo. Tabletke normalno uporabljajte vključno s pavzo tako kot pride. Podaljševanje ciklusa na trajanje krvavitve ne bo vplivalo. Krvavitev po tabletkah res ni prava menstruacija ampak krvavitev zaradi prekinitve uporabe hormonov. Za telo taka krvavitev ni nič večji šok kot običajna menstruacija, kvečjemu manjši, saj je tudi izguba in trajanje krvavitve krajše in manjše.
Nujno imam eno vprašanje. 9 mesecev že jemljem kt logest, prejšni teden v ponedeljek sem pa eno pozabila vzeti. Jemljem jih okoli 8 ure zvečer, spomnila sem se dopoldne v torek, mislim da sem zamudila rok 12h, ampak za največ 1-2h. Nato sem jih jemala normalno naprej. V soboto sem imela spolne odnose, vendar sma tik ‘pred’ prekinila za vsak slučaj… Zdaj pa me skrbi, kakšne so možnosti za nosečnost?? Bila sem v zadnjem tednu jemanja, trenutno čakam na menstruacijo…
XX: Po zamujeni ali čisto izpuščeni tabletki v zadnjem tednu je najbolje uporabiti 1 teden pri spolnih odnosih, ki sledijo, kondom, lahko dodatno uporabite eno od tabletk za nujno kontracepcijo ali pa podaljšate jemanje tabletk brez pavze naprej. Zadnji in prvi teden nosita s seboj največjo možnost ovulacije in s tem nosečnosti.
Sunflower: Podatkov o tem da bi prehranska dopolnila kakorkoli vplivala na učinkovitost tabletk ni. Morebitnim medsebojnim delovanjem različnih zdravili in prehranskih dopolnil se lahko izognete z jemanjem tabletk in prehr.dopolnila ob različnem času( zjutraj in zvečer)
Pozdravljeni.
Zamenjala si bom KT. (Bellune zamenjam z Qlairo). Zanima me kako naj to izvedem,saj bolj ko si berem navodila bolj zmedena sem 😀
v navodilih piše da začnem jemati KT Qlairo na dan,ki sledi zadnji aktivni tableti. Torej vmes nebo premora za mestruacijo? Kaj ne začneš jesti nov paketek tabletk ravno ko si konec z mestruacijo, tukaj pa piše, da bi naj začela na začetku menze?
hvala.