Kontracepcijske tabletke
Spostovani, stara sem 21 let kmalu 22. Za prvo kontracepcijo(leta 2020 katere sem jemala nekje malo vec kot pol leta) sem jemala tabletke Sibila, imela sem kar pogoste glavobole ampak to niso bili mocn glavoboli vendar tisti nadlezni ko cutis da te malo glava boli pa nerabis vzeti protibolecinske in pa pogosto bolece noge stegna meca po celem obe nogi, bila sem takrat tudi na UZ ozilja za kak strdek/trombozo in je bilo vse bp. Potem sem imela pavzo kaksno eno leto zaradi panicnih napadov in tesnobe z depresijo(kar je ginek. rekla da je tudi to lahko povezano z tabletami). Naslednje tabletke pa sem dobila Cerazette, katere sem pricela jemati lani decembra in jih koncala letos konec avgusta. Pri teh pa je problem da nisem imela ene kapljice krvi v vec kot pol leta(me je sicer ginek. seznanila s tem ampak sem zdaj tuhtala in videla da to res ni okej) nikoli nisem imela tezav z mocnimi in bolecimi menstruacijami. No in 6.oktobra sem dobila pravo menstruacijo, ki je trajala okrog 6 dni taka katere sem bila vedno navajena. Tudi kar pogosti glavoboli. Naj omenim da sem se zraven redna kadilka s skatlo na dan, v druzini sicer nimamo anamnez srcnih bolezni ali kapi razen babica po ocetovi strani je dozivela dve blagi mozganski kapi. Z razpolozenjem sem bila pri obeh tabletkah tako tako vcasih boljsi dnevi vcasih slabsi ampak pac nemoremo vsi vsak dan imeti super dan. Libido je bil super pri obeh. Teze nisem pridobila pri nobenih, tako z telesom aknami odvajanjem vode je bilo vse vredu.Zanima me pa vase misljenje prosim kaj bi mi svetovali..Zdaj se imam namen imeti malo pavze brez tabletk do decembra naprimer potem pa spet iti na tabletke. Bila sem tudi na brisu maternicnega vratu in je bil tudi okej.
Je po vasem mnenju vredu da se delajo pavze ceprav po dva/tri mesece?
Katere tabletke bi mi vi priporocali? Kaj menite o Belari ali Yasminele? Imela bi take pri katerih se dobi menstruacija.
So glavoboli in bolece noge lahko povezani z kajenjem in socasno jemanjem tabletk?
Hvala in lep pozdrav,
Spoštovani,
premori v uporabi KT zgolj zaradi premorov so brez smisla. Menstruacije ženska ne potrebuje, če nima namena zanositi. To je zgolj predsodek, da je M zdrava reč. Je naravna, ni pa zdrava. Ob vsaki krvavitvi zgolj izgubite med 30 in 80 ml krvi, ki jo morate nadomestiti in zlasti je dolgoročno problem železo, ki ga telo kar težko dobi in zadrži. Če ni drugih težav, bi torej tudi vnaprej predlagal kar Cerazette, eksperimentiranje s KT namreč ničesar ne prinese, razen, če je težko najti primerne, potem nam pač nič drugega ne ostane kot preskušanje ene vrste za drugo. Če ste kadilka, priporočam, da poskušate to razvado zmanjšati na minimum, lahko pa se pozanimate tudi za maternični vložek Jaydess, ki vsebuje le progestagen, deluje enako učinkovito kot KT in je manj problematičen za kadilke.