kontracepcijske tablete, akne in drugi problemi
Pozdravljeni!
Nisem vedela na koga naslovit to temo, rabila pa bi nasvet/mnenje tako ginekologa kot pa dermatologa.
Stara sem 19 let in pred 4 meseci sem po slabih 4 letih končala jemati kontracepcijske tableta, saj so slabo vplivale na moje počutje.
Sprva sem 2 leti in pol jemala Diane in pri njih mi je počutje zelo nihalo (bila sem nejevolja, tečna, hkrati pa vesela- razpoloženje se mi je dvigalo in pa spet padalo), potem pa še približno 1 leto Yaz (počutje je bilo potem vredu, a sem se vseeno odločila, da raje preneham, ker so se mi pojavile težave z zaprtjem in bolečinami v želodcu).
Med jemanjem kontracepcijskih tablet mi je obseg prsi zelo zelo nihal (tudi za številko so se mi povečale), sedaj pa so se mi zopet zelo pomanjšale (teža je ves čas ostala nespremenjena). Po nogah so se mi pojavile strije.
Prvo menstruacijo po končanem jemanju sem dobila pred 2. mesecoma, zdaj pa je nazaj nimam že 2 meseca. Poleg tega so se mi po 2 mesecih ne jemanja tablet začele dlake po rokah zelo gostit in temnit (si jih nisem nikoli brila in nisem nikoli imela težav s poraščenostjo), prav tako na nogah. Nad zgornjo ustnico so mi kakšen mesec nazaj pognale brčice- temne dlačice, čeprav jih prej nisem imela niti svetlih. Počutim se zelo zelo obupno, prav grozno, kakor da se spreminjam v moškega. Kaj naj storim? Nevem zakaj se mi dogajajo take stvari, saj v obdobju pred 4 leti nisem imela težav s poraščenostjo, menstruacije redne,…
Tablete sem začela jemati zaradi težav z aknami. Med jemanjem se mi je stanje zelo poboljšalo, sedaj pa so se mi, po pričakovanjih, mozolji nazaj pojavili. Problem pa je,ker niso to navadi mozolčki, kot sem jih imela pred 4 leti, ampak so to veliki gnojni mozolji, ki zelo bolijo. Imam jih po obrazu (predvsem na predelu lic in brade), po čelu in nosu pa so tisti navadni mozolčki,kot izpred 4 let; pojavljajo se mi tudi na hrbtu in dekolteju. Drugod po telesu je koža pretirano suha, a si nekako pomagam z olivnim oljem, prav tako imam zelo suhe tudi lase in lasišče.
Zelo pazim na prehrano, se redno gibam, pijem 2-3l vode na dan,… Zjutraj se umijem s čistilnim gelom in kožo z brisačko le popivnam, 1x tedensko si naredim piling in vsak 4. dan masko iz gline. Dnevno kremo imam, a je neredno uporabljam, razno če imam zelo zategnjeno kožo, saj mi ni všeč občutek kreme na obrazu. Zamenjala sem že veliko krem, a nobena mi ni bila všeč, najbolj mi je ugajala dnevna kremica od vitaskina, ki pa so jo pred 2,3 leti ukinli in do danes še nisem dobila primerne zamenjave zanjo. Tudi pudra in ličil neuporabljam. Mozolji ko izginejo se spremenijo v rdeče fleke, brazgotinice, čeprav se ne praskam.
Pri dermatologu sem bila pred 3 letoma, ki ga moji mozolji niso zanimali, kakor češ stanje se mi bo z jemanjem tablet poboljšalo, in nato pred slabim pol leta, ko sem šla prašat za mnenje glede prenehanja sem dobila odgvor: “ja verjetno boš nazaj dobila mozolje”.
Na spletu sem prebrala, da veliko ljudi pije pivski kvas in da jim le ta pomaga. Pred 2 mesecema sem se tega lotila tudi jaz. Čeprav so ljudje po raznoraznih forumih govorili, da je napredek poznat v mesecu, se meni stanje ni spremenilo.
Je možno, da so mi zaradi pivskega kvasa nastale brčice? Kaj menite o naravnih “pripomočkih” proti aknam npr. sezamovo olje, pivski kvas, pitje gline, glinene maske? Kako naj se rešim mozoljev, čeprav ne bi rada več jemala nobenih tablet? Zakaj se mi kljub zdravi prehrani še vedno pojavljajo? Kaj je po vašem vzrok za nastanek mozoljev in brčic v mojem primeru? Kaj menite, če bi se brčic rešila z lasersko epilacijo- so moja leta primerna za to? Je normalno, da mi menstruacija zaradi končanja jemanja tablet toliko zamuja?
Zelo sem obupana in nevem več kaj narediti.
Prosim vas, če mi lahko posredujete vaše mnenje. Zelo vam bom hvaležna.Lep pozdrav.
Pozdrav!
gre za hornmonsko ozadnje problema, primerna je obravnava na Ginekološki kliniki pri ginekologu -endokrinologu, prav tako pa dermatološka obravnava.
Ocena stanja in problemov, ki so krivi za taka dogajanja bo privedla tudi do odločitev za zdravljenje.
Lp