kontracepcijske tablete
Že nekaj mesecev jemljem kontracepcijske tablete. Težava je v tem, da nikoli ne dobim prekinitvene krvavitve po 21
dneh jemanja. Ginekolog mi je zato predpisal druge, a ni nič bolje.
Z menstruacijo sem vedno imela težave, saj so krvavitve vedno spremljale bolečine in nikoli nisem mogla zagotovo
vedeti, kdaj bo nastopila krvavitev.
Zanima me, ali je mogoče, da zanosim v času, ko bi morala imeti prekinitveno krvavitev?
Ali bi bilo primerneje, da uporabljam kakšno drugo kontracepcijo?
havala
Draga Mateja,
Najprej naj vas pomirim, da v času rednega jemanja kontracepcijskih tablet in v ta čas spada tudi obdobje 7 dni “pavze”, ni mogoče zanositi.( v okviru napake Pearlovega indeksa za oralno hormonsko kontracepcijo, ki je cca 1/100 ženskih let) To drži ne glede na to ali do prekinitvene krvavitve prihaja ali ne! Drugo pa je, zakaj pri vas prekinitvene krvavitve ni. Običajno je to posledica učinkov progestagena na sluznico maternice. Sluznica se tako stanjša, da se ob prekinitvi jemanja tablet ta ne odlušči. Če slučajno niste bili že noseči (predvidevam da ne) ko ste pričeli s prvim ciklusom tablet, potem naj vas odsotnost krvavitve ne vznemirja preveč. Lahko pa to omenite ginekologu pri kontrolnem pregledu, da bo preveril za kaj gre in ali je kaj pomembnega v ozadju tega pojava. Če vas odsotnost krvavitve moti, je možno zamenjati vrsto tabletke tako, da bo celokupni mesečni odmerek gestagenov čim manjši vendar tudi to ne zagotavlja, da bo do krvavitev prišlo.