Kontracepcija
Kolikor mi je znano, obstaja zakon (no, vsaj obstajal je), da je kontracepcija, za katero se potrebuje recept, brezplačna. V vsakdanjem življenju pa vedno bolj opažam, da temu ni tako. Za kontracepcijske tablete so mi hoteli pokasirati 2.000 SIT na škatlico, na kar me je opozorila že ginekologinja, ki mi je zanje napisala beli recept. Ko sem to zavrnila in zaprosila za Stediril M, ki sem ga jemala že prej, sem morala v lekarni, dodatnemu zavarovanju navkljub, doplačati po 50 SIT na škatlico. Mirena sta stane celo 33.000 SIT. Teoretično mi ni problem plačati karkoli, ampak me pa kljub temu zanima, kako je zdaj s tem. Zastonj ali ne zastonj?
Spoštovana!
Na vprašanje v zvezi s povračili stroškov za kontracepcijska sredstva sem že večkrat odgovarjala. Po Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je zagotovljeno le plačilo storitev v zvezi s kontracepcijo. O povračilih stroškov za zdravila, pa odloča Komisija, ki pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije razvršča zdravila na pozitivno ali vmesno listo, ali pa jih sploh ne razvrsti na nobeno od teh list in jih je zato potrebno v lekarni plačati v celoti.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
Cisto po najljucju sem prebirala razne forume tu gor in zasledila eno besedo v vasem sestavku, katera je bila povod, da vam sedaj pišem. Upam, da se vedno kaj pogledate tale forum in da boste mogoče le opazili tale sestavek, ki vam ga sedajle pišem…
zanima me namreč ena zadeva…STEDIRIL_m…Prav lepo bi prosila če mi lahko kaj več poveste o teh abletkah. Meni jih je ginekologinja tudi predpisala pa jih kar ne upam jemati. Bojim se namreč stranskih učinkov, sicer pa tudi nisem pristasica kemije…
Hvala vam za morebitni odgovor
Anja
pozdravljeni,
čisto po naključju sem prebrala vaš sestavek, zato me zelo z6anima nekaj , kar zadeva tabletk stediril-m, pa bi res lepo prosila, v kolikor boste videli tole za odgovor. Meni mi je moja ginek. predpisala te tabletke zaradi nenehnega krvavenja iz nožnice, pa me zanima ali jih vi jemljete , ali pa ste jiih, zgolj zaradi preprečitve nosečnosti ali zaradi kakih motenj, pa še to me zaniam, ali so prisotni kaki stranski učinki?
lp
Spoštovana Anja!
Preden Vam je Vaša zdravnica predpisala zdravilo Steridil -M, ste se z njo sigurno posvetovali. Težko Vam tako na daljavo odgovorim na zelo splošno zastavljeno vprašanje. Poleg tega pa je indikacij za jemanje Steridila -M več. Ne gre namreč vedno le za preprečevanje zanositve. Zdravilo se lahko uporabi tudi pri zdravljenju endometrioze, krvavitev, in za uravnavanje nerednega menstruacijskega ciklusa.
Če Vam je bilo zdravilo predpisano za preprečevanje zanositve, Vam svetujem, da si večkrat dobro preberete navodilo za uporabo zdravila, ki je zelo obširno in tako dosledno, da Vam ga na noben način ne bi mogla bolje predstaviti.
Kot skoraj vsa zdravila, ima seveda tudi to zdravilo neželene učinke, ki so navedeni v poglavju “Stranski učinki” (pravilno se to poglavje imenuje “Neželeni učinki”).
V vprašanju ste navedli, da niste pristašica “kemije”. Če hočete karkoli spremeniti ali preprečiti, se boste težko izognili sredstvom, ki so včasih tudi kemijska. Določen riziko vedno obstaja. Zato tudi ob takih posegih v telo vedno tehtamo med koristjo in tveganjem. O tem odločate predvsem Vi sami in Vaša zdravnica na podlagi Vašega stanja, prilik, v katerih se nahajate in težav, ki jih želite preprečiti.
Tisto, kar Vam jemlje mir in postavlja vprašanja, je dobro opisano v poglavju “Previdnostni ukrepi in opozorila”.
Če se boste držali vseh navodil, se opazovali in ob določenih težavah posvetovali z Vašo zdravnico, menim, da se nimate česa bati.
Lepo Vas pozdravljam!
Spoštovana Valerija!
Pravkar sem odgovorila Anji na podobno vprašanje. Preberite ga še Vi. Še bolj pomembno pa je, da si res dodobra preberete navodilo za uporabo zdravila, ki Vam bo dalo vse odgovore na Vaša vprašanja.
Res je, da je navodilo za uporabo zdravila napisano zelo na drobno, a ker je besedila veliko, tudi ne gre drugače. Vsebina je zelo pomembna za uporabnike, ki pa se tega največkrat sploh ne zavedajo.
Zelo bi me veselilo, če bi se ljudje tega pomena začeli zavedati, ker bi si prihranili veliko težav in tudi ohranili več zdravja.
Lepo Vas pozdravljam!
pozdravljeni, imam nekaj vprašanj. Zanima me,če alkohol res vpliva na tabletke, nekje sem zasledila, da zmanjša njihovo zanesljivost. Ko zanosiš je vsekakor prvi znak izostanek perila, kajne? Kako pa npr. ugotoviti, če zanosiš, ker nekatere imajo vseeno M.!? Pa še nekaj…Zarad tbl. imam bolečine v spodnjem delu trebuha,in nogah.. Jem jih zdaj drugi mesec in me zanima kdaj naj bi bolečine ponehale in ali moram iti zamenjat tbl.? Če jih redno ješ, tako kot je treba, zanositi ne moreš!?
Najlepša hvala za trud in odgovor..Včasih me vse skupaj zelo skrbi, ampak mislm da je strah odveč!?
LP
Spoštovana Jasna!
Pitje alkohola ob sočasnem jemanju zdravil ima lahko zelo različne posledice na delovanje zdravil. Zato alkohol v vsakem primeru odsvetujemo. Alkohol v jetrih vzpodbudi delovanje encimskega sistema, kar ima za posledico hitrejšo presnovo učinkovine v jetrih, ob tem se pa zniža koncentracija učinkovine na mestu delovanja. Torej se lahko zmanjša učinek zdravila.
Pri nekaterih zdravilih pa alkohol okrepi neželene učinke zdravil, poveča draženje želodčne sluznice (na primer pri aspirinu in nesteroidnih antirevmatikih), lahko močno poveča učinek pomirjeval in sredstev proti bolečinam, lahko pa tudi spremeni učinkovino v snov, ki škodljivo vpliva na organizem. Zato je bolje, da se izognete uživanju alkoholnih pijač.
Ob zanositvi običajno izostane mesečno perilo, vendar je pojav manjše krvavitve možen. Na to Vam bo najbolj kompetentno odgovoril Vaš ginekolog.
Bolečine v nogah in spodnjem delu trebuha so možna posledica jemanja kontracepcijskih tablet. Te pa sčasoma minejo. V primeru, da so hude, ali pa se stopnjujejo, pa Vam svetujem, da se pogovorite z Vašim zdravnikom. Preberite si navodilo za uporabo zdravila, v katerem so zagotovo opisani vsi neželeni učinki zdravila in primeri, kdaj je potrebno jemanje tablet prekiniti in se posvetovati z zdravnikom.
Vsekakor pa je potrebno za doseganje želenega učinka kontracepcijske tablete redno jemati. Potem ste lahko brez skrbi. Svetujem pa Vam, da se pri sočasnem jemanju kakršnih koli drugih zdravil, tudi tistih, ki se sicer dobijo brez recepta, posvetujete s farmacevtom in mu poveste, da jemljete tablete proti zanositvi. Nekatera zdravila lahko namreč znižajo koncentracijo kontraceptiva v krvi, kar potem lahko izniči njegov učinek.
Lepo Vas pozdravljam
lep pozdrav!mene pa samo zanima ce nehas jesti tabletke kdaj lahko zanosis
Po prenehanju jemanja peroralnih kontracepcijskih sredstev ženska včasih zanosi nekoliko kasneje, posebej še, če je imela pred začetkom jemanja peroralnih kontraceptivov nereden ciklus. Če želite zanositi, strokovnjaki priporočajo, da načrtovano nosečnost odložite, dokler se ne vzpostavi reden mesečni ciklus.
Če se normalno stanje slučajno ne vzpostavi v določenem krajšem času pa ginekologi priporočajo takojšen pregled.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.