Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Kontracepcija in povišan TSH

Kontracepcija in povišan TSH

Pozdravljeni!
Stara sem skoraj 30 let. Pred tremi leti so mi odkrili Hašimotov tiroiditis. Do sedaj sem imela dnevno dozo Euthyroxa 6x 100mcg in 1x 125mcg.

Ker sem imela ob diagnozi veliko težav, se je zdravnica odločila, da začasno prekinemo z uporabo kontracepcije.
Kakšno leto in pol kasneje, so mi kombinirano kontracepcijo vrnili, saj sem imela probele z kožo. Dobila sem najprej tabletke Yaz, kasneje pa Yasminelle. Po treh mesecih uporabe prvih KT tablet sem imela povišan TSH (cca 16). Probali smo še z tabletkami, ki sem jih imela pred diagnozo, a se ni nič spremenilo. Kombinirano kontracepcijo smo za nekaj časa zamenjali z Cerazzete. Ob menjavi na tabletke brez estrogena se je TSH znižal ter bil stabilen. Cerazzete tabletke mi žal niso odgovarjale – povišanje telesne teže, ter grozni problemi z aknami. Sedaj sem cca 2 meseca ponovno na kombinirani kontracepciji, a tokrat na Belari, ki pa ima malo več estrogena. Star problem povišanega TSHja se je ponovil. Ta je sedaj na 23.
Osebna zdravnica mi je po posvetu z tirologom na UKC povišala dozo Euthyroxa na 125 mcg dnevno. Povedala mi je tudi, da zdravniki mislijo, da celotna situacija nima zveze z KT, čeprav v navodilih Euthyroxa piše, da lahko estrogen vpliva na zdravilo.

Moje vprašanje je predvsem ali je možno, da je vse skupaj slučaj? Da se TSH zviša zaradi katerega drugega problema? Ali pa je nekaj na tem da estrogen vseeno lahko vpliva na absorbcijo Eurthyroxa?

Spoštovani,

menim,da estrogeni ne vplivajo na delovanje l tiroksina (Euthyrox).

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close