Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje kontracepcija + druga zdravila

kontracepcija + druga zdravila

Pozdravljeni! Pred nekaj dnevi so mi postavili diagnozo mb. crohn. predpisana so zdravila: budenofalk, pentasa, ciprobay in efloran. zraven jemljem kontr. tabletke Logest. Ali imajo te kakšen vpliv na omenjena zdravila in obratno? Lep pozdrav!

Pozdravljeni!
V literaturi so med zdravili, ki jih navajate navedene sledeče interakcije:
med Ciprobayem (ciproflokacin) in Budenfalkom (budenozid),
med Efloranom (metronidazol) in Budenfalkom (budenozid).

Obe interakciji lahko povečata možnost stranskih učinkov Budenofalka (bedenozid).
Zato je priporočljivo spremljanje terapije (pozornost na stranske učinke). V primeru težav s stranskimi učinki, je potrebno poklicati zdravnika in se posvetovati z njim (mogoče znižanje odmerka zdravila ali katero zdravilo tudi opustiti).

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.

Pozdravljeni!

Stara sem 21 let in jemljem zdravila Lamictal 2x50mg dnevno. Pred kratkim sem nehala z jemanjem KT Yasminelle, ker naj ne bi bile učinkovite v kombinaciji z Lamictalom (ginekologinja mi je rekla, da pride do interakcij, ki lahko vplivajo na KT in zmanjšajo njihovo učinkovitost). Katera oblika kontracepcije bi bila potem najbolj zanesljiva (kakšne druge KT, obliž, obroček, mireno tudi odsvetujejo v primeru, če še nimaš otork)?

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor,
Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Težava pri peroralni kontracepciji ob sočasni uporabi Lamictala je večplastna.

Res je, da Lamictal nekoliko zmanjša učinkovitost peroralne kontracepcije (PK), predvsem zaradi zmanjšane učinkovitosti estrogenske komponente.
Po drugi strani pa je klinično pomembno predvsem obratno delovanje. PK, natančneje estrogenska komponenta namreč zmanjša učinkovitost Lamictala. Ta vpliv je zelo močan, saj uporaba običajnih kombiniranih kontracepcijskih tabletk lahko zmanjša učinkovitost Lamictala za okrog 40-50%. Pri močnejših peroralnih kontracepcijskih tabletkah pa so zabeležili celo do 85% zmanjšanje učinkovitosti Lamictala.

Danes so na trgu tudi že peroralni kontraceptivi, ki vsebujejo samo progestagensko komponento. Tudi v tem primeru lahko pride do rahlo zmanjšane učinkovitosti PK, kar pa naj ne bi bilo klinično signifikantno. Ugotovljeno pa je bilo, da za razliko od kombiniranih peroralnih kontraceptivov, le-ti lahko povzročijo porast krvne koncentracije Lamictala (za 20-100%) in tako lahko povzročijo pojav neželenih učinkov Lamictala (vrtoglavica, motena usklajenost gibov, dvojni vid,…)

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) na osnovi zgoraj opisanih interakcij v primeru jemanja Lamictala svetuje za preprečitev neželene nosečnosti zgolj uporabo mehanske zaščite.

V primeru, da to ni možno in da se vseeno uporablja PK, WHO svetuje bodisi uporabo kombinirane PK (pri čemer naj bi PK tabletke vsebovale vsaj 30 mikrogramov etinilestradiola) ali pa novejše PK, ki vsebuje samo progestagensko komponento.
V primeru kombinirane PK je potrebno po uvedbi PK ustrezno povečati sam odmerek Lamictala, da se prepreči morebiten pojav epileptičnih napadov, zaradi zmanjšane učinkovitosti Lamictala.
V primeru, da se odloči za progestagensko PK, pa je potrebno nekaj časa spremljati krvno koncentracijo Lamictala in nato ustrezno prilagoditi odmerek Lamictala, da se prepreči morebiten pojav neželenih učinkov Lamictala, tokrat zaradi povečane krvne koncentracije Lamictala.

Upam, da se vam uspel odgovoriti.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni!

Pred 2 tednoma so mi predpisali Primotren, zaradi vnetja in v lekarni so mi rekli, da je zaradi tega zmanjšana zanesljivost kontracepcijskih tabletk. Sedaj je minil že en teden odkar Primotrena ne jemljem več in začela sem z novo škatlico tabletk. Ali je zaščita sedaj (z novo škatlico) že zanesljiva, brez uporabe drugih zaščitnih sredstev?

Najlepša hvala in lp

New Report

Close