kontracepcija
S fantom sva skupaj relativno kratek čas in pri spolnih odnosih (zaenkrat) uporabljava kot zaščito le kondome. Zanimajo me t.i. “varni dnevi” in procentualno “varnost” v tem obdobju. Do sedaj sem le leto dni uporabljala kontracepcijske tablete (stediril d), drugače vedno le kondome. Tudi zdaj raje ne bi uporabljala tablet. Pri rednih ginekoloških pregledih je bilo do sedaj vse O.K., moti me le to, ker me ginekologinja vedno vsiljuje maternični obroček. Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Draga Tiziana,
Če še niste rodili skoraj ne morem verjeti, da bi vam ginekolog vsiljeval obroček. To ni v navadi razen če (sklepanje je zgolj teoretično) OHK za vas ne bi bila primerna zaradi hudih komplikacij ali velikega tveganja za trombozo, poslabšanja jetrnega obolenja ali nezdravljene neurejene hipertenzije in bi bil hkrati mnenja, da nujno potrebujete zanesljivo obliko kontracepcije, ker ste recimo že večkrat prekinili nosečnost na lastno željo!
Če vam kondom ustreza, je to najboljša zaščita, dokler nimate trajne, zanesljive, zveste zveze, sicer je pač tveganje za spolno prenoslive infekcije večje ali manjše, nikoli pa ni enako nič.
Za vsak primer si priskrbite en zavojček Stedirila D, od katerega lahko v času plodnih dni in če kondom “odpove” ali “poči” vzamete 2 tableti takoj ali vsaj v roku 72 ur od odnosa in nato še 2 tableti 12 ur po zaužitju prvih dveh tablet. S tem v preko 95% preprečimo nosečnost po odnosu, ki bi sicer povzročil nosečnost. Varni dnevi so v absolutnem smislu le prvi štirje ali pet med menstruacijo, ker nikoli zagotovo ne vemo kdaj bo nastopila ovulacija v naslednjem ciklusu. Lahko pa z večjim ali manjšim tveganjem predpostavimo, da nezaščiten odnos v določenih dnevih ne bo povzročil nosečnosti. Teh dni je največ pri ženski z rednimi menstruacijami na 28 dni, saj je verjetnost zanositve povečana le med 11. in 14. ali 15. dnevom ciklusa, sicer pa je ta možnost minimalna. Pri nerednih ciklusih izračunavanja “varnih” dni ne priporočam. Sicer pa ta oblika “kontracepcije” ne spada v skupino zanesljivih oblik kontracepcije, ker se večina Slovenčkov rodi kot posledica uporabe te metode ali metode “pravočasnega umika”.