KONTRACEPCIJA
Pred dvema letoma(38 let) sem bila operirana zaradi raka dojke.Imela sem tudi adjuvantno kemoterapijo in obsevanje. Ker je bil tumor močno odvisen od hormonov(jaz pa sem pred operacijo uživala kontracepcijske tablete) sedaj jem tudi Nolvadex.Zanima me, ali je odločitev za intrauterini vložek(gyne_t) pravilna, ali bi bila boljša sterilizacija.
Draga Lana,
odgovor na vaše vprašanje je precej odvisen od tega, kaj si v svojem življenju želite. Če nikakor ne načrtujete več otrok (ali pa jih že imate), razmislite o sterilizaciji. Če niste prepričani, pa še malo počakajte. Sicer pa pomeni strogo kontraindikacijo za vložek, ki ga omenjate, (poleg nekaterih drugih stanj) rak endometrija in cerviksa. Delovanje gyne_t, kolikor razumem, tudi ne temelji na učinkih sproščanja hormonov, ampak bakra. Nanj ne smete biti preobčutljivi. Seveda se morate s svojim ginekologom podrobneje pogovoriti o prednostih in slabostih metode, za katero se boste odločili. Sterilizacijski poseg se danes opravlja laparoskopsko in traja malo več kot 10 minut. Tisto, kar se s tem posegom opravi, je pravzaprav “zamašenje” jajcevodov. Vse ostalo ostane kot prej (jajčniki, sproščanje hormonov, menstruacije).
Vsekakor v odločitev vključite tudi partnerja. Posvetujta se med seboj. Odločita se tako, da bo dobro za oba. Kaže, da je pri nekaterih parih sterilizacija namreč lahko tudi sredstvo izsiljevanja, kasneje pa izvor očitkov. Zlasti zanimiva se mi zdi tale tema na forumu Porodništvo in ginekologija, ki ga vodi dr. Pušenjak:
Premislite torej, kaj bi bilo za vas najbolje in se odločite!
Lepo vas pozdravljam,
Irena