Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Kontinentna urostoma – kako pride do nje, kako si pomagati?

Kontinentna urostoma – kako pride do nje, kako si pomagati?

Pozdravljeni
Že približno 1 mesec opažm,da lulam dlje in težje kot običajno naredil sem UZ ki je pokazal,da imam votli sistem ledvic in začetni del ureterja razširjeni.
Pri urologu so mi hoteli narediti cistografijo vendar pa katetra niso mogli vstaviti v mehur,ker se je kateter kar ustavil pa čeprav so uporabili skoraj najtanjšega.
Nato so mi naredili uretrografijo,ki je pokazala,da je sečnica tam kjer gre v mehur zamašena na sliki je tudi videti neko oviro.Čakam še na preiskavo kjer mi bodo vbrizgali kontrast v žilo(intravenozna urografija) in preverili refluks če ga sploh imam.
Zanimivo je,da lahko lulam sicer malo težje in dlje ampak gre.
Ker sem paraplegik tudi težko ločim med bolečino v ledvicah ain križu.Urin mi ne smrdi trenutno spijem samo 1l tekočine na dan namesto 2l ker več ne upam se bojim zaradi refluksa in,da ne dobim kakšnega uroinfekta lulat hodim vsako uro.Po uretrografiji so mi predpisali tablete Nolicin 1 na 12ur redno pa jemljem tudi Ditropan.
Zanima me kakšne so lahko posledice takšnega stanja kaj mi še sledi?
Davor

Spoštovani!

Vaše vprašanje omenja več različnih stališč in podvprašanj, opredelil se bom do nekaterih. Če bom kakšno od za vas pomembnih izpustil, pač ponovno vprašajte.

Omenjate, da jemljete Ditropan. Ditropan vsebuje učinkovino oksibutilin. Ditropan načeloma v Slovenji ni registriran. Od kod ga dobivate? Ali plačujete zanj? V Sloveniji imamo na razpolago (na zeleni recept, torej za zavarovance zastonj) več različnih novejših in dražjih, pa tudi varnejših zdravil s podobnim učinkom umirjanja prekomerno aktivnega sečnega mehurja.

Omenjate, da je “…sečnica tam kjer gre v mehur zamašena…” To je precej laična trditev, s katero si lahko bolj malo pomagate. Moška sečnica ima več delov. Od mehurja navzven si sledijo prostatična, membranozna, bulbarna in penilna sečnica. Na uretrografiji je normalen izvid prekinjen stolpec kontrasta v predelu membranozne sečnice (kjer je zunanja zapiralka) in tudi v sami prostatični sečnici ni nujno videti kontrasta, odvisno tudi od stanja vratu mehurja. Ta del se ocenjuje s cistoskopijo. Torej – ali gre za strikturo – zožitev na nivoju bulbarne sečnice ali pa za neko dogajanje na nivoju prostate oziroma vratu mehruja. Vsako od teh ima svoje (povsem različne) načine operativnega zdravljenja.

Refluks in stanje ledvic – da – to sta res najpomembnejši stvari, refluks lahko nastane zaradi nezmožnosti praznjenja mehurja iz različnih razlogov… ampak v tem primeru se zdi, da je to spet posebna zgodba.

Menim, da je treba najprej ugotoviti, ali je res kje kakšna zapora ali zožitev na nivoju sečnice, ki bi bila mehanske narave, kar se navadno zdravi z operacijo. Druga pesem je, če gre za funkcionalno težavo (pri paraplegikih večkrat) – torej če je sečnica sicer prehodna, vendar jo zapiralka zapre ravno takrat, ko se tudi skrči mehur in ga zato ne morete izprazniti, pač pa pride do refluksa.

Posledice težav v spodnjih sečilih – nezmožnost učinkovitega praznjenja mehurja, pojav refluksa in hidronefroze v ledvicah vodijo do ponavljajočih se uroinfektov in v končni fazi lahko do odpovedi ledvic. Če je nekdo paraplegik se večkrat zgodi, da slabšanja stanja ledvic ne moremo povsem preprečiti, poskušamo pa to čimdalj odložiti, zmanjšati pogostnost uroinfektov in omogočiti čimbolj socialno sprejemljiv način praznjenja mehurja. Včasih je potrebna samokateterizacija (sami si vstavljate kateter in praznite mehur)…

Kaj vas čaka? Pri paraplegikih se zgodba skrbi za mehur nikoli ne konča. Najbrž je najprej smiselno s preiskavami in cistoskopijo ugotoviti, kaj dejansko se dogaja v sečnici in mehurju – preveriti morfološke spremembe. Če je vse to v redu, je gotovo smiselno z urodinamsko preiskavo ugotoviti, v kakšnem funkcionalnem stanju so trenutno vaša spodnja sečila. Na osnovi tega izvida, hkrati z izvidom UZ in drugih preiskav, pa je napravi načrt ukrepov, s katerimi poskušamo čim dalj ohraniti mehur in ledvica v karseda dobri kondiciji. Eden od ukrepov je tudi antiholinergično zdravilo (Ditropan), ki znižuje pritiske v mehurju in tako zmanjšuje tveganje za oziroma stopnjo refluksa.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala za izčrpen odgovor
Kar zadeva zdravilo ditropan:
Kupujem ga v lekarni v Italiji na zelen recept potem pa mi ZZZS vrne 75% cene zdravila.Preden sva se z urologom pred cca. 8 leti odločila za Ditropan sem poskusil Nekaj zdravil:Detrol,Detrusitol,Tolterodin,vendar pa vsa niso delovala tako kot Ditropan namreč ko sem kihnil ali zakašljal ali pa sem dobil kakašen paraplegični krč mi je urin vedno ušel.Zgleda,da je nekaj v Ditropanu kar mi pomaga bolj kot druga zdravila.
Ali je možno,da po uretrografiji lažje lulam ali me občutek vara?
Kakšne izkušnje imate z novejšimi zdravili?
Hvala za odgovor
Davor

Hvala za pojasnilo! Oksibutilin (aktivna snov v Ditropanu) je najbolj preizkušeno zdravilo za nevrogeni mehur in če vam dobro pomaga se res zdi smiselno, da se držite tistega, kar je učinkovito. Res je, da so sedaj pri nas na zeleni recept na razpolago Emselex, Vesicare in Toviaz. Nakatere študije poskušajo tudi s kombinacijami antiholinergikov – npr. Ditropan in Emselex, vendar je treba vedeti, da gre za občutljivo ravnotežje med praznjenjem mehurja in zadrževanjem urina ob ohranjanju ledvic in če neka stvar funkcionira najbrž ni smiselno rušiti ravnotežja.

Glede uretrografije – možno. Vsekakor verjamem, da bodo na to temo preiskave še pojasnile svoje.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni
Prosim za razlago teh dveh izvidov:

1.Retrogradna uretrografija
Na pregledni sliki v polstranski projekciji vidne kalcinacije v projekciji leve sramne kosti verjetno prostatoliti.Osteosintetski material umetni sfinkter AMS 800 TM(slika v priponki) v projekciji stegnenice.Na polstranskem posnetku medialno od diafize desnega femurja vidna senca implantanta v skrotumu s pripadajočo senco votle cevke.
Ob retrogradni aplikaciji KS prikažemo sečnico do mesta proteze verjetno na prehodu bulbularnegadela v membranozni del sečnice.Prikazana sečnica je v poteku 1 cm do proteze videti zvijugana in v najožjem delu zožena na lumen 5 mm.
KS odteka ob protezi tako,da oblije tudi del vstavljen v skrotum.

2.Uretrografija kaže zatekanje kontrasta ob manšeto umetnega uretralnega sfinktra,ter v desno polovico skrotuma kjer se nahaja črpalka.Očitno gre za erozijo sečnice,tako,da bi bila potrebna odstranitev uretralnega sfinktra,morda kasneje implantacija novega.V tej fazi,ko gre za erozijo sečnice nikakor.

Kaj pomeni erozija sečnice in kakšne so lahko posledice?
Vse drugo več ali manj razumem

Spoštovani!

Če imate vstavljen umetni sfinkter, bi se moral sam vzdržati kakršnihkoli komentarjev, saj je to zelo specifična, subspecialistična problematika, s katero se sam ne ukvarjam in je torej ne poznam in nimam izkušenj.

Beseda erozija načeloma pomeni razjedo. Torej tam gre urin iz sečnice v okolno tkivo (cev “pušča”) in povzroča stalno vnetno dogajanje in se na ta način sečnica oži – nastaja striktura – uriniranje je vse težje, tudi ko spustite tekočino iz obroča okrog sečnice, mehurja ne morete izprazniti – torej sfinkter izgublja funkcijo – hkrati pa je veliko tveganje, da se prej ali slej po tej poti naselijo bakterije na material sfinktra kar povzroči kronično vnetje vsadka (sfinktra).

Utegne biti potrebna zahtevna operacija – revizija – morda celo v več stopnjah (več operacij zapored v precejšnjih časovnih presledkih, npr. skupaj 1 leto) – najprej odstranitev proteze in operacija strikture sečnice – v tem času ste najbrž povsem inkontinentni in nato ponovno vstavitev proteze. Sicer pa ste to tako že napisali. Relativno malo je centrov v svetu, ki to delajo. Po mojem (lahko nepopolnem) poznavanju v Slo samo v Ljubljani, gotovo pa tudi v severni Italiji.

Veliko sreče in lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni
Hvala za odgovor
Še tole me zanima:
Kakšni so uspehi in zapleti operacije strikture in kaj sploh naredijo z takšno operacijo ob predpostavki,da bo morda!! potrebna samo ena operacija seveda brez ponovne operacije za vstavitev umetnega sfinktra?
Koliko časa potem traja okrevanje?
Umetni sfinkter pa deluje takole:
Približno na 2 do 3 ure grem na wc stisnem črpalko v modih manšeta okoli urete se sprazne sprosti uretro, tekočina odteče v balonček med tem spraznem mehur po približno 3 do 5 minutah se manšeta zopet napolni in zapre uretro.

Spoštovani!

Lepo ste opisali delovanje umetnega sfinktra, kar je zanimivo za tiste, ki bi jih ta operacija utegnila še čakati (zlasti nekatere s hujšo inkontinenco po radikalni prostatektomiji).

Vaš primer je tako kompleksen, da parcialni odgovori prek interneta niso smiselni. Če prav razumem, sem se z vami prek tega foruma pogovarjal o Ditropanu, pa sploh nisem vedel, da imate umetni sfinkter. Ta primer lepo kaže na to, kako omejene so možnosti svetovanja prek interneta.

Če operacija prvenstveno predvideva najprej odstranitev umetnega sfinktra, potem ne vem…

Operacija načeloma ni posebej zahtevna v tem smislu, da bi bilo med samo operacijo vaše življenje posebej ogroženo (ampak spet – o vas ne vem praktično nič – so zapleti, kot pri vseh operacijah, od najlažjih do najtežjih). Je pa to s stališča možnosti za končni uspeh izjemno zahtevna operacija, saj gre pravzaprav za re-operacijo – torej operacijo na že operiranem tkivu (predhodna operacija je bila vsaj vstavitev sfinktra, če ne še kaj). Kaj bodo pri tem našli in kako bodo postopali, je nemogoče napovedati. Referenčna centra v Evropi za take posege sta prof. Mundy v Londonu in prof. Fisch-eva v Hamburgu. Pa še pri njih (kjer bi opravili več zaporednih operacij), ni nobene garancije za uspeh.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni
Eno laično vprašanje.
Ali je pametno z takšno diagnozo iti na dopust(Zadar) ali je bolje ostati doma z obzirom,da me nič ne boli?

Ponovno pozdravljeni
Pred tremi dnevi sem se zbudil z vročino 38 bolečinami v obeh ledvicah,v predelu uretre,glavobolom itd…
Seveda sem takoj posumil na uroinfekt in odšel na pregled k zdravnici,Poslala me je v laboratorij dati kri in vodo ter mi predpisala zdravilo Ciprobay 1 tableto na 12 ur.
Vročina je do danes padla na 36,5 do 37,bolečine so se zmanjšale na znosno mejo.Po nasvetu zdravnice spijem 2 do 3 litre tekočine dnevno
Danes sem šel ponovno v laboratorij dati kri izvid je pokazal povečane levkocite in CRP 155.
Kaj to pomeni?

Spoštovani!

Glede dopusta se je pokazalo: takoj po kakršnemkoli posegu (pregledu kot je cistoskopija, retrogradno slikanje itd) ni pametno na dopust, saj ne vemo, kako bo telo reagiralo in kaj se bo zgodilo. Za osebe z vstavljenim umetnim sfinktrom pa je to stvar navodil, ki jih prejmejo v centru, kjer so jim to vstavili ali pri svojem urologu.

Sicer pa je načeloma ravno bojazen nezmožnosti pozdraviti vnetja pri fistuli ob vsadku kateregakoli tujka v organizmu tista, ki bi najbrž narekovala odločitev o odstranitvi vsadka.

Številka CRP 155 govori zgolj to, da gre za vnetno dogajanje v organizmu – C-reaktivni protein (normala navadno do 5) se poviša, ko pride do vnetja v organizmu. Če se vnetje uspešno zdravi, CRP upade nazaj.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni
Urolog je odločil na podlagi izvidov im mojega stanja,da mora umetni sfinkter ven.
Imam pa eno čudno vprašanje,katerega nisem uspel postaviti urologu in sicer kako je možno,da mi ponoči steče iz mehurja več urina kot podnevi.
Namreč podnevi težko lulam oziroma je Tena za moške več ali manj suha,okoli 22 ure grem na wc in spat zjutraj ko se zmudim okoli 7 ali 8 pa je Tena pošteno mokra.
Opazil sem tudi,da v ležečem položaju precej lažje izstisnem mehur kakor pa na školjki ko sedim.
Koliko časa se celi porozna uretra ali je to možno pozdraviti brez operacije

Spoštovani!

Nokturna poliurija (izločanje več kot 1/3 24-urnega urina preko noči) se pojavlja iz večih različnih vzrokov ali kombinacije le-teh. Rutinsko jo opazujemo pri starejših (zato morajo starejši ponoči večkrat na vodo, lahko so zato utrujeni, neprespani… – pri vas slednjega sicer ni, številni vzroki in dogajanje pa je lahko podobno). Vzrokov in teorij v zvezi z nokturno poliurijo je veliko – npr. prek dneva ste v sedečem oz. pokončnem položaju, krvni obtok se predvsem usmerja v mišice – ponoči, ko počivate, pa ledvica dobijo več krvi (zelo poenostavljeno povedano) – torej se takrat pač mora “organizem očistiti” – seveda zelo poenostavljeno – takrat torej nastaja več urina in pač mora ven. Tu seveda igrajo vlogo še številni hormoni (npr. ADH) in njihovo izločanje, funkcija srca, uporaba nesteroidnih antirevmatikov (Naklofen…) in drugih zdravil, čas njihovega uživanja in uživanja tekočin… Vsekakor je pomembno, da poskrbite, da je stanje vašega srca (krvni pritisk, maščobe…) dobro pod kontrolo.

Glede lažjega izpraznjevanja v ležečem položaju je to lahko povezano tudi s sproščanjem mišic medeničnega dna, ki jih morda v sedečem položaju težje sprostite ali s kakšnim refleksnim krčenjem mehurja in odpiranjem ali neodpiranjem zapiralk – pomembno je, da se mehur čimbolj izprazni pri uriniranju in da so zastojni urini čim manjši, sicer je potrebno razmisliti o intermitentni samokateterizaciji – torej občasnem praznenju mehurja s katetrom.

Glede celjenja sečnice – odstranitev umetnega sfinktra bo operacija sama po sebi. Kaj natančno bodo pri tej operaciji napravili (kako bodo to izvedli) bodo ugotovili med samim posegom. Po tem vam bodo lahko povedali, kakšno okrevanje se lahko pričakuje.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni
Ponovno se oglašam po dolgem času in sicer z nekaj vprašanji,ker je do mojega urologa težko priti.
Urolog mi je odstranil umetni sfinkter in ugotovil,da je sečnica preveč uničena zato mi je naredil cistoplastiko oziroma suho stomo(povečal mi je mehur z delom črevesa) naredil mi bo (oziroma mi je naredil) gubo za samo kateteriziranje skozi trebuh.Ta operacija je bila narejena je bilo 28.10.2010.
Še 5 tednov bom nosil 2 katetra s pomočjo katerih si spiram stomo,patronažna sestra mi 3x tedensko prevezuje rano in izhode katetrov iz trebuha.
Zanima me tole ker dobivam zelo nasprotne informacije od zdravikov,medicinskih sester in patronažne sestre:
V UKC so dovolili piti vse tekočine razen gaziranih pijač,patronažna mi je odsvetovala mleko dovolila mi je jogurt.
Glede hrane trenutno jo pasiram to je v redu.
Pri hoji (uporabljam opornice doma imam stopnice) mi ob katetrih teče ven sluz oziroma nekakšen izcedek kljub temu,da uporabljam trebušni pas ali je to normalno?
Težave imam z blatom ni sicer driska je pa precej redko vmes je veliko sluzi.Kaj na jemljem,da bi omili to težavo z blatom?
Urolog mi je predpisal Amoksiklav 2x dnevno in Fluimukan prašek 3x dnevno.
Hvala za odgovor
Davor

Spoštovani!

Ali vas je operiral prim. Mihelič? (Oz. kdo vas je operiral?)

Glede driske – pri operaciji je bil del črevesa odstranjen (porabljen za “dograditev” mehurja), črevo je bilo prekinjeno, ob tem pa ste prejemali še cel kup antibiotikov. Zato ni nič presenetljivo, da imate težave z odvajanjem blata. Nihče drug kot vi sami ne more ugotoviti, kaj vam paše in kaj bo vašo prebavo (potem, ko boste prenehali z antibiotiki), uredilo tako, da boste npr. 1x dnevno odvajali ne pretrdo in ne premehko blato. Morali boste preizkusiti različne hrane in ugotoviti, kaj deluje v vašem primeru in se sproti prilagajati in preizkušati.
Jogurt je načeloma dober pri antibiotikih, za vzdrževanje normalne črevesne flore – seveda pa so tudi jogurti zelo različni in toliko jih je, da ni moč niti približno reči, kateri bo vam koristil in kateri ne. Glede mleka lahko načeloma rečem le, da je v jogurtu več “koristnih bakterij” kot v mleku in po mleku ima velik del populacije lahko težave s prebavo, zato ga morda na splošno odsvetujejo. Seveda pa vas ne poznam in ne vem, kako ste ga vi prenašali. Lahko, da ga vi dobro prenašate in vam bo koristilo.
Vzroka, zakaj bi prepovedovali gazirane pijače, ne razumem. Po drugi strani pa svetujemo mineralne vode – npr. Donat, ki so tudi gazirane. Odsvetujemo na splošno “umetne” pijače – torej na splošno za zdravje in še posebej za draženje mehurja niso koristna kakšna umetna sladila, kakšni E-ji, ampak vzroka za generalno prepoved tekočine z bikarbonatom (ki bi bila v primeru vgradnje kosa črevesa v urotrakt zaradi pričakovane acidoze kvečjemu koristna in zaželjena) pa ne poznam (kar pa ne pomeni, da ni nekega pametnega razloga za to).

Glede sluzi iz mehurja pametne rešitve po moje ni – ne moremo vedeti, kako bo, upamo lahko samo, da ne bo prehudo. Pri nekaterih je huje, pri drugih pa lažje. Črevo pač ne ve, da je sedaj postalo del mehurja in sluz izloča tako, kot jo je prej, ko je bilo del črevesne cevi. Zato je zelo pomembno, da se to redno izpira oziroma mehur dobro izpraznjuje. Številne raziskave so z različnimi preparati poskušale doseči zmanjšanje sekrecije sluzi iz črevesa, vgrajenega v urotrakt, vendar po mojih informacijah niso bile uspešne – če boste našli kaj, kar bo vam pomagalo, sporočite – predvsem pa je pomembno veliko tekočine – izpiranje in redna in dobra drenaža.

POZOR – vse zgoraj navedeno velja, ko boste spet “zdravi” – torej ko bodo rane dokončno zaceljene, ko se boste normalno hranili itd. Glede sluzi ob blatu in glede previjanja rane – če ste imeli tako veliko operacijo 2 tedna nazaj, potem je to vse še daleč prezgodaj in vse še v fazi okrevanja. Sedaj bi vam svetoval zgolj napitke, ki bi prispevali k okrevanju – dodatke k prehrani, kot so na primer preizkusite Prosure 2 tetrapaka dnevno (če vam ne bo ustrezal, preizkusite Supportan ali katerega drugega – povprašajo naj v lekarni, kaj bi prišlo v poštev v vašem primeru), morda kakšno imunonutricijo, npr. Alitraq (če bi ga prenašali), in kakšne vitamine (npr. Bion 3), saj je šlo za zelo veliko operacijo in se morajo najprej rane zaceliti, šele potem pride vse ostalo.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni
Tako je operiral me je Prim.Mihelič vendar nisem vedel če lahko tukaj omenjam njegov priimek,za kar se vam iskreno opravičujem.Tudi pri pri vstavitvi umetnega sfinktra leta 1987 je bil zraven,takrat me je operiral pokojni Dr.Janez Janež.Letos pa mi je Dr. Mihelič odstranil ta umetni sfinker in mi predlagal povečavo mehurja z črevesjem.
Še tole vprašanje:
Stomo si redno čistim 2x dnevno zjutraj in zvečer po navodilih Prim.Miheliča vendar sem
opazil,da mi pri enem od vstavljenih katetrov stalno teče teče nekakšna mešanica sluzi in urina in to predvsem kadar vstanem oziroma naredim kakšen gib na stolu npr.ko moram kaj pobrati s tal takrat tudi čutim,ko mi tekočina steče po trebuhu ampak ne morem določiti ob katerem katetru mi steče ven,ko pa ležim ali sedim na stolu pa nič ne teče ven..Ali je to normalno pri takšni operaciji in ali je ta sluz nevarna za okužbo obeh”lukenj” kjer sta katetra?
Ta izcedek niti nima kakšnega posebnega vonja moti pa me,da je vsa obleka mokra od tega izcedka,ampak mislim,da sem za to sam kriv bom pač rekel patronažni sestri,da mi oba katetra pokrije z nepremočljivimi gazami upam,da bo pomagalo.
Hvala za vse informacije o hrani in pijači.
Še enkrat oprostite ker nisem navajal priimkov zdravnikov!

Pozdravljeni vsi skupaj na tem forumu
Imam nekaj vprašanj v zvezi z katetri in njihovo uporabo,ker sem novinec na tem potročju in sicer:

Sem paraplegik oziroma imam paraparezo (hodim z berglami) zaradi poškodbe sečnice so mi naredili cistoplastiko( razširili mehur z delom črevesa in luknjico na trebuhu skozi katero se bom kateteriziral) če bo vse po načrtu se bo to začelo v sredini Novembra.
Zanimajo me vaše izkušnje z katetri:
Od katerega proizvajalca jih uporabljate?
Kakšne uporabljate(material,z ali brez ksilokaina itd…)
Kdo vam je pomagal pri izbiri katetrov?(urolog,medicinske sestre,drugi uporabniki)
Koliko jih porabite na dan-mesec?
Ali imate kakšne stranske učinke zaradi katetrov (uroinfekti itd……..)

Skratka potrebujem čim več informacij v zvezi z kateri dobre in slabe strani uporabe.

Hvala za vse informacije

DAVOR

Spoštovani!

Kontinentno cistostomo imajo v Slo le redki – poseg napravijo le v Ljubljani – poskusite priti v stik s kom, ki to ima (ne glede na to, ali je moški ali ženska – ker je luknjica v predelu popka oziroma na trebuhu, ni važno, ali je to moški ali ženska). Za stome načeloma obstajajo društva stomistov, za konkretno vaš primer pa menim, da bo treba povprašati ali sestre v KC Lj ali pa kar vašega operaterja – da vam najdejo koga, ki to že ima in bi se bil pripravljen z vami pogovoriti in predstaviti osebne izkušnje.

Sam bolnika s tem ne poznam, zato odgovarjam zgolj teoretično in na osnovi izkušenj s katetri, ki se vstavljajo v mehur preko sečnice, ne preko stome na trebuhu.

Glede dolžine katetrov – urinski katetri so dveh vrst – moški so daljši in ženski krajši – operater naj vam pove, kateri so za vas potrebni. S krajšimi, ženskimi je moč lažje ravnati – če bodo zadostovali, poskusite s temi, če pa ne, pa z daljšimi, torej moškimi.

Urinski katetri so običajni (nenamazani – taki, ki jih morate pred vstavitjo namazati z gelom, pri nas je to navadno Xylocain gel – ki ga dobite v lekarni, trenutno na zeleni recept), “prednamazani” – torej taki, ki jih ob uporabi odprete, v njihov ovoj natočite vodo iz pipe, počakate 30 sekund in nato vstavite v mehur, ne da bi jih morali dodatno še namazati – te katetre (Easycat podjetja Coloplast) lahko pri nas kupite, morate doplačati, obstaja pa možnost, da vam na predlog specialista ZZZS odobri te katetre brez doplačila. Prednamazani katetri imajo manj trenja, povzročajo manj zapletov s stomo in posledično manj vnetij mehurja (ki se seveda, bolj ali manj pogosto, pojavljajo pri vseh, ki se kateterizirajo). Torej vsekakor priporočam, če boste uporabljali uretralne katetre, da si izborite Easycat Coloplastove katetere, ki so vsekakor zelo dobre kvalitete.

V večini drugih držav v Evropi (tudi “vzhodnih”, kot so Češka in Slovaška, ter seveda v Veliki Britaniji in drugod), pa uporabljajo zgolj Speedycat katetre (ravno tako Coloplast) – to so katetri, ki so že namazani, tako da ga zgolj potegnete iz ovoja in vtaknete v mehur, brez da bi bilo potrebno karkoli namazati ali namočiti v vodo. Več invalidov, ki živijo v Sloveniji, poškodovali pa so se v tujini na delu in imajo nemško ali švicarsko zavarovanje, te katetre uporablja in jih dobiva iz tujine. Speedycat katetrov k nam žal ne uvažajo, saj standardno priznani niso niti starejši Easycat katetri, za katere vam v tujini povedo, da jih ne izdelujejo več, kasneje pa izveste, da so le še za Kazahstan, Slovenijo in kakšno podobno državo. Žal.

Če vam bodo torej predlagali uporabo ureternih katetrov (torej tistih, ki so primarno namenjeni za kateterizacijo mehurja “po naravni poti” skozi sečnico) tudi za vaš primer, torej za kontinentno cistostomo, potem predlagam Easycat od Coloplasta in vztrajnost na zavarovalnici, da vam jih bodo priznali. Debelino (Ch 10, Ch 12…) in dolžino (moški ali ženski) pa vam mora povedati vaš operater oz. tam, kjer so vas operirali. Če vam bodo predlagali kakšne drugačne katetre, pa sporočite tu sem na forum.

Vso srečo!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni
Bil sem v bolnici v torek so mi naredili cistogram za kapaciteto mehurja trenutno mi drži 1,5 decilitra vendar urolog prim.dr.Mihelič pravi,da se bo sčasoma razširil ampak za to je potreben določen čas.
V sredo dopoldne mi je urolog potegnil stalni kateter iz popka in mi vtaknil noter kateter Nelaton CH 12 ven je izteklo 1.5 decilitra urina in mi naročil naj popoldne poskusim sam.
Popoldne sem poskusil sam pa mi nikakor ni šlo tako,da je prišel dežurni zdravnik in mi vstavil kateter z balončko za čez noč(Foley kateter).
V četrtek sem ponovno poskusil ob prisotnosti medcinske sestre katera ima prako z kateteriziranjem in spet ni šlo nič urina ven čeprav sva poskusila z nagibanje vstran in pritiskanjem na trebuh.
Potem je v petek prišel prim.dr.Mihelič in sem si v njegovi prisotnosti vtaknil kateter v mehur in mi je povedal,da delam narobe to,da nisem vtaknil skoraj celega katetra v mehur in mi razložil,da naj me ne bo strah,da poškodujem mehur (tega sem se najbolj bal),ker se kateter v mehurju itak zvije in nimam kaj poškodovati.Svetoval mi je tudi,da lahko pritisnem na trebuh ko bo kateter v mehurju.
Kateteriziral (praznil mehur) se bom 6x na dan skozi popek,po priporočilu urologa z katetri Nelaton CH 14 ali CH 12 dolžine 40 cm mislim,da velike razlike v debelini katetrov ni.Trenutno bom uporabljal katetre,ki se namažejo z Xylocain želejem do 15.12 ko imam ponovno kontrolo pri urologu.Potem ga bom prosil za mnenje o drugih katetrih in priporočilo,da bi začel uporabljati katete,ki so že namazani-Speeedycat-ali pa ali katete,ki se namočijo v vodo-Easycat.
Seveda bom prosil Coloplast predstavnike,da mi pošljejo kakšne vzorce katetrov ali pa jih bom kupil nekaj kosov in poskusil z njimi,da vidim reakcijo telesa.
Trenutno mi iz popka (vhoda v stomo) vsako uro izteče nekaj kapljic urina ampak urolog pravi,da je to normalno,ker se morajo mišice nazaj skrčiti in se bo to “puščanje” sčasoma nehalo.
Občutki ob 1 samosotojni kateterizaciji doma brez prisotnosti zdravnika in sester so bili milo rečeno”strašni” uspelo mi je iz mehurja spraviti mogoče 1/4 dcl urina ostalo sem spravil skozi kateter,ki ga še imam na višini sramne kosti za varovanje( na izvidu piše CISTOSTOMA OSTANE ZA VAROVANJE).
Za ponoči mi je urolog svetoval naj kar priklopim nočno vrečko na ta kateter,ker bi se moral drugače ponoči zbujati in si sprazniti mehur,ampak to je trenutna rešitev.
Trenutno si bom praznil mehur leže potem bom pa poskusil to delati v sede,ker bo sedeči položaj v življenju trajen položaj za praznenje mehurja.
Povedal mi je tudi,da si bom moral ko se to vse uredi enkrat ali dvakrat tedensko vstaviti Foley kateter(z balončkom kateri se napolne z tekočino in ostane v mehurju,da se prepreči zaostanek urina in uroinfektov čeprav se ti bodo pojavljali vsaj glede na izkušnje naših članov paraplegikov 1 do 2 na leto).
Doma imam nekaj katetrov debeline CH 10 v torek dopoldne si bom poskusil sprazniti z enim katerom čeprav bo dolgo trajalo,ker je izredno tanek ampak za učenje bo v redu.
Ali vam je komu poznano kaj pomeni debelina katera CH 10,12,14 v milimetrih?
Ali je pri kateterizaciji pomembna debelina katetra namreč v bolnici sem si praznil mehur z katetrom debeline CH 12 na doma bom pa uporabljal katetre debeline CH 14.
Trenutno priklopim nočno vrečko na kateter okoli 22 ure zvečer do jutra okoli 8 se nateče v vrečko od 5 do 7 decilitrov urina.
Odločil sem se,da si bom pisal koliko tekočine vnesem v telo in koliko gre ven tekočine čeprav to ne bo realna slika.
Trenutno še zmeraj nosim tudi ledvični pas čeprav mislim,da bolj iz navade kot potrebe.
Trenutno praznem urin na cistostomo potegnem čepek iz katetra in spraznem mehur ali pa si priklopim dnevno vrečko(upam,da mi to ne bo škodovalo za naprej) ,ker sem nekaj zakompliciral pri naročanju katetrov in jih dobim šele v torek ali sredo
Tako napisal sem vse kar se mi je zgodilo med tem časom,občutki so v glavnem pozitivni samo še z katetri se moram naučiti delati to pa po izkušnjah naših članov zahteva čas in voljo.

Spoštovani!

“Debelina” urinskih katetrov se izraža v tako imenovanih “frenčih” oziroma Charierjih – ena enota pomeni 1/3 milimetra. Pri otrocih uporabljamo od 6 do 8, za katetre pri odraslih za intermitentno kateterizacijo od 10-16, stalni katetri navadno 14- 18, debelejše, do 24, pa uporabljamo v posebnih primerih za takojšnjo pooperativno drenažo.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close