Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Kontaktne leče – sprememba dioptrije

Kontaktne leče – sprememba dioptrije

Pozdravljeni!
Kontaktne leče nosim že 15 let (stara sem 33), poltrde. Takrat, ko sem jih prvič dobila, za mojo dioptrijo se ni dalo dobiti mehkih. Leče zelo dobro prenašam, nisem pa ravno ‘pridna’ pri redni menjavi in kontrolah, saj sem zadnje leče menjala pred štirimi leti. Moja prejšnja dioptrija je bila D = baza 7,5/diameter9.0/Dsph +2.5 in L = baza 7,5/diameter 9.0/ Dsph +3,5. Takrat so mi delali še pregled za očala (ki jih pa sploh nimam že od 15 leta) in je bila dioptrija D = +1,5, Cyl +2.0, Axis 90 in L = Dsph + 2,5 cyl +2.0, Axis 90. Zdaj sem 10 mesecev po porodu in se mi je vid kar poslabšal, saj zelo težko preberem npr. kakšne deklaracije na izdelkih in drobne črke, tudi na daljavo slabše vidim. Zato sem šla na pregled in nova dioptrija je L=3,25 in D =4,25.
Ali menite, da se je vid poslabšal tudi zaradi nerednega menjanja leč?
Je ta razlika prevelika? Skrbi me namreč ali je to ok, saj sama pri okulistu nisem vedela ali bi bilo bolje 0,75 razlika ali bi bilo dovolj 0,50 – okulist je svetoval 0,75, sama pa nisem opazila neke bistvene razlike. Ali bo, ko dam nove leče, zame prevelika sprememba v dioptriji?
Zanima me kaj menite, ali bi bilo bolje, da poltrde leče zamenjam za mehke…bi bilo to bolje za oko? Ali je pač bolje ostati na poltrdih, glede na to, da je oko na njih že navajeno?
Malo me pa tudi skrbi ker me je okulist pregledal z vstavljenimi lečami in na osnovi starih leč dodajal dioptrijo. Ali je možno, da se zaradi starosti leče, spremeni njena dioptrija?
Ali bi bilo pametno poleg leč imeti tudi očala…kako bi sprememba vplivala na oko, saj se mi zdi, da bi se na očala zelo težko navadila (občutek na nosu in vidno polje)?

Vem, malo čudna vprašanja…a me zelo skrbi in bi vas lepo prosila za odgovor.

V vsakem primeru svetujem, da imate tudi očala poleg leč. Če ste s trdimi lečami zadovoljni, ostanite na njih. Spremembo dioptrije pripisujem predvsem nosečnosti, ne pa samim lečam. V vsakem primeru je dobro, da jih redno negujete in vzdržujete, če jih že redno ne menjujete. Glede višine dioptrije, pa težko presodim po internetu, če bo ustrezala.

Lp.

New Report

Close