kontacepcijske tablete
Pozdravljeni!
Veliko sem že slišala o medsebojnem delovanju nekaterih zdravil. Vem tudi, da lahko določena zdravila zmanjšujejo učinkovitost kontracepcije (kar piše tudi v navodilih). Jemljem kontracepcijske tablete Cilest in me zanima katera zdravila zmanjšujejo učinkovitost kontarcepcije? Je ta učinek nujno zapisan tudi v navodilih? Ali so med temi zdravili tudi Aspirin, Lekadol, Citripan in podobno. Na prašku Lekadol plus C sem namreč zasledila, da se je, v primeru sočasnega jemanja oralnih kontraceptivov, potrebno posvetovati z zdravnikom. Zaradi občasnih bolečin v vratu mi zdravnica včasih predpiše Nalgesin in Apaurin. Sta tudi ti dve zdravili na seznamu tistih, ki zmanjšujejo učinkovitost kontracepcijskih tablet? Sicer sem zdrava in redno ne jemljem nobenih zdravil.
Upam, da nimam preveč vprašanj. Hvala za odgovor.
Lep pozdrav!
Draga Ana
Za nekatera zdravila, predvsem tista proti epilepsiji, nekatera psihiatrična zdravila, uspavala pomirjevala in metabolna zdravila je jasno, da lahko zmanjšujejo učinek oralnih kontraceptivov (OHK), za vsa zdravila na splošno pa velja, da se več ali manj vežejo na krvne beljakovine in da več ali manj spreminjajo presnovo lastnih sestavin pa tudi drugih snovi v jetrih. Zato je na večini zdravil iz previdnosti zapisano, da v primeru hkratnega jemanja OHK lahko pride tudi do interakcije in posledično neučinkovitosti ter nezaželene nosečnosti. Tako je tudi pri zdravilih, ki ste jih našteli.
Kako zdaj vedeti, ali je OHK manj učinkovita ob jemanju konkretnega zdravila?
Na srečo se pri zmajšani učinkovitosti OHK začno pojavljati vmesne krvavitve. Seveda ne velja obratno. Vse vmesne krvavitve ob jemanju OHK ne pomenijo tudi zmanjšane učinkovitosti. Toda, če ob samostojnem jemanju OHK ni bilo vmesnih krvavitev, se pa pojavijo ob jemanju še dodatnih zdravil, lahko sklepamo, da je vzrok za krvavitve manjša dostopnost hormonov ciljnim organom, zato ob tem priporočamo dodatno zaščito s kondomom ob rednem jemanju OHK naprej po prejšnji shemi ali zamenjavo pripravka z močnejšim.