Najdi forum

Lep pozdrav,

moje vprašanje se ne nanaša konkretno na motnje hranjenja, jih pa prebolevam (bulimija).
Malo se bojim, da padam v anoreksijo…Ne morem se otresti tega, da skušam biti točno taka kot zahtevajo razpredelnice idelane teže (ali še lažja).
Zanima me namreč, kolikšna je moja “idealna teža” po predpisih (čeprav vem, da to ne sme biti glavno merilo, ampak moje počutje…).

Visoka sem 168 cm. Do nedavnega sem bil prepričana, da imam srednjo konstitucijo, v preteklosti pa sem verjela, da imam celo močno. Spomnim se, da so mi že kot otroku govorili, da imam močne kosti (in res nikoli nisem bila drobna na pogled). Moja teža je bila vselej v mejah normale – do pubertete, ko sem se začela rediti (in zlorabljati hrano…). V zadnjih letih pa sem precej shujšala.
Zdaj imam težo okoli 60 kg (trenutno dobrih 58) in staršem se zdim presuha (!), jaz pa jim ne morem dopovedati, da je to zdrava – idealna teža.
No, zadnjič pa sem nekje zasledila, da je merilo za ugotavljanje konstitucije obseg zapestja. Moj meri 15.5 cm, kar naj bi pomenilo, da sem torej drobne konstitucije !?!
A to pomeni, da sem v resnici še vedno pretežka??
Z veseljem bi shujšala na 55 kg, a me bodo doma še bolj sekirali (zelo jih skrbi…)! Pa tudi sama ugotavljam, da kljub tistemu premeru, nisem “drobna” – moje okostje (vsaj po bokih – 95cm – in prsnem košu sodeč – okoli 90 cm čez prsi) je postavljeno bolj na široko kot pri “drobnih” oz. res “ozkih” puncah.

Kot sem rekla, po eni strani se zdim sama sebi zdravo vitka, po drugi bi najrajši shujšala na max. 50 kil, rada pa bi tudi omilila svojo strogost in se počutila dobro tudi s kakšno kilo več, če bi jo slučajno pridobila.

Uf, uf, koliko nasprotij v glavi …

Hvala 🙂

LP*

Prav res,
normalnih vrednosti tež ni, razponi, ki jih imamo za normalne so dokaj široki: območje indeksa telesne teže med 20 in 25 kg/m2. Kar je po 18.5 kg/m2 predstavlja podhranjenost, pod 17.5 pa ob še drugih kriterij že anoreksijo nervozo, z vsemi komplikacijami, ki jih pirnaša. Vaš ITT je 20.5, kar je na spodnji meji normale.
Vsekakor je na mestu premislek, ali je kg manj vreden grožnje, ki lahko preti. Pri posameznikih, ki so zato dovzetni, so lahko mejne vrednosti teže že zelo spolzka tla – kar pomeni, da lahko ob dodatnem, četudi nepomembnem hujšanju, stvari uidejo izpod kontrole. Vredno razmisleka, kaj vse še daje človeku vrednost in razširiti svoj pogled prek kilogramih samih.

M Anderluh

Prav res,
normalnih vrednosti tež ni, razponi, ki jih imamo za normalne so dokaj široki: območje indeksa telesne teže med 20 in 25 kg/m2. Kar je po 18.5 kg/m2 predstavlja podhranjenost, pod 17.5 pa ob še drugih kriterij že anoreksijo nervozo, z vsemi komplikacijami, ki jih pirnaša. Vaš ITT je 20.5, kar je na spodnji meji normale.
Vsekakor je na mestu premislek, ali je kg manj vreden grožnje, ki lahko preti. Pri posameznikih, ki so zato dovzetni, so lahko mejne vrednosti teže že zelo spolzka tla – kar pomeni, da lahko ob dodatnem, četudi nepomembnem hujšanju, stvari uidejo izpod kontrole. Vredno razmisleka, kaj vse še daje človeku vrednost in razširiti svoj pogled prek kilogramov samih.

M Anderluh

Nada, bodi vesela, da si takšna kot si. Tudi če si presuh, veliko ljudem nisi všeč! Mislim, da celo večini v primerjavi, če si malo medvedkast. Jaz sem pa jezna na ves svet, ker se ne morem zrediti in ker pada toliko pripomb, ker imam tudi nekaj kg premalo.

New Report

Close