Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Kongenitalna hipotireoza

Kongenitalna hipotireoza

A mi lahko prosim kdo razloži kakšne so pravilne vrednosti TSH pri 14 dnevnem novorojenčku, ko gre na drugi pregled po presejalnem testu ob porodu.
Koliko časa se čaka na izvid? Hvala vnaprej

Verjetno ste izvid in vsa pojasnila že zdavnaj dobili.

Vrednost TSH, ki jo pri novorojenčkih preverjamo v “suhi kaplji krvi” (torej na filter papirju, s presejalnim testiranjem, vsaj 48 ur po rojstvu – pri prezgodnjem odvzemu so vrednosti lažno visoke), naj bi bila pod 8 mE/L – vendar je pravilo, da se vrednost preverja že pri vrednostih, ki so večje od 6.

Če gre za blago zvečanje (npr pod 15), se ponovno vzame nekaj krvi na filter, v primeru visokih vrednosti (npr. nad 30, lahko tudi nad 200, kar je praviloma prirojena hipotiroza) pa takoj določamo TSH ter oba glavna ščitnična hormona (tiroksin, T4; trijodtorinin – T3) v krvi.

Predvidevam, da je bil pri vas odvzet vzorec na filter papir zaradi mejno povečane vrednosti ob 1. odvzemu – in ste za izvid izvedeli v največ tednu dni po 2. odvzemu.

Bi bilo pa koristno, če sedaj napišete, kako je šlo pri vas – za vaše “naslednike” z isto zgodbo, da jim bo ob branju lažje in vse bolj jasno.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close