Najdi forum

Pozdravljeni !
Stara sem 24 let, imam problem; živim v študentskem stanovanju – s cimro sva prisle v konflikt. Gre mi na ziuce ker se ima za šefico in postavlja pogoje kaj naj kdo naredi- npr. na začetku leta je kar sama napisala seznam kdo bo kdaj čistil, nismo se npr. usedli usi skupaj in si skupno določili datume, ampak je to kar sama naredila,
kadar stanovanje čistim hodi stalno ven iz sobe in me zasleduje kako kaj delam.
Uzadnje ko je bila lastnica stanovanja pri nas ji je razlagala use mogoče stvari proti meni in me dobesedno”srala”. takarat ko sem videla kaksna je mi je počilo in sem nanjo začela gledati z drugega zornega kota, namreč prej ji nikoli nisem nic rekla slabega, sedaj pa mi je prekipelo.
ker je namreč lasnitici razlagala kako imam odprta okna v sobi in take neumnosti.
Glauno malo sem povzdignila glas nad njo in sedaj smo na bojni nogi, kot se temu rece.
Nesramna je do mene, jaz pa ne vem kako naj se obnašam, ali naj grem stran ali naj se še jaz nesramno obnašam do nje.
Namreč sem zelo čustvena oseba, zelo sem se trudila da bi odnosi v stanovanju bili dobri, a niso, oz. z njo niso, z ostalimi so.
Naj povem, da sem jaz v stanovanju 2 leti in ona pa 4 leta, ostala dva člana stanovanja sta nova in do njih se obnaša lepo, saj jih še ne pozna dobro.
Nagnjena je k temu da veliko teži, jaz pa sem bolj prepost človek in nimam rada teženja, sem bolj preposte narave.
Vseeno pa ne vem kako naj se do nje obnasam, saj me vsakokrat spravi v slabo voljo, ker mi vedno zadnje case govori kritike in ve da me to prizadene, torej kot da bi mi nalašč to govorila.
Najraje bi z njo imela le formalne odnose kar se tiče čiščenja in nič več, saj nočem da me usakodnevno z žaljivimi besedami spravlja v žalost.
Po srcu sem izjemno dobra in naredim veliko stvari za druge ki jih ostali ne bi..
Ugotavljam da je mogoče to krivo, saj sem lani do nje bila preveč popustiljiva, letos ko sem pa malce pokazala zobe je ona dobsedeno popizdila, ampak tudi jaz nimam več žiucev, kar je prevec je prevec, …

prosim kaj mi svetujete ?

nobedn nič ;(
glauno sm vidla da se malo psihicno izživlja nad mano, saj ona sama nima nobenega zivljenja- skoz je zarpta u sobi, cez vikend je u stanovanju sama, nima nobenih prijateljev,…
in jo sploh na use moti.
ne vem pa kako naj bi se obvarovala, namrecsedaj ko me vidi ima skoz neke negativne misli in negativno odreagira na vse, rada bi da me pusti na miru, oz. da me ne ponizuje in mi grozi,
se db da mama svojo sobo ,ker si ne predstavljam da si z enim takim u sobi, grozno!

Spoštovana “bambina”

Kaj naj rečem….vsak izmed nas kdaj sreča osebo s katero enostavno ne gre.V konfliktu sta enostavno zato, ker imata osebnostne značilnosti, ki ustvarajo konflikt.
V konflikt pridemo z osebo, ki odraža tisto, česar pri sebi ne maramo. Torej, da druga oseba izraža tisto, za kar verjamemo, da ni prav. Vsak izhaja iz svoje družine z drugačnimi merili, navadami in prepričanji kaj je prav in kaj ne.
Na primer…tvoja cimra je bolj gospodovalna, ker je tako naučena, ti bolj preprosta, ker si ravno tako naučena z vzgojo.

Kaj narediti…da bi jo prepričevala in jo poskušala spremeniti, v to dvomim, da bi bila uspešna. Saj je verjetno že po naravi takšen tip, da ji ni veliko do tega, kako se drugi počuti in jo dojema.
Mogoče bi bilo bolj uspešno, da se postavi neke meje. Kot nek hišni red glede čiščenja in ostalih opravil, ki se tičejo vseh.
Tvoja cimra je do tebe nesramna zato, ker opazi, da ima njeno obnašanje nek učinek. Ker si bolj čustvena in občutljiva, pa na njeno obnašanje reagiraš, kar ji daje le še več vzpodbude.
Zato menim, da je bolje, če na njeno teženje odgovarjaš samozavestno, da ne pokažeš šibkosti in da ostajaš pri svojih stališčih. Torej, ne sme dobiti občutka, da lahko s tabo manipulira. Tudi vračanje nesramnosti izraža šibkost.
Podobno je, na primer, če otrok sitnari in nekaj zahteva….in če starš kaže znake šibkosti, da se jezi in podobno, otrok to doživlja, kot vračanje pozornosti in da ima njegovo teženje nek učinek. Če pa starš ostaja miren in vztrajen, pa bo otrok slej ko prej uvidel, da s teženjem ne doseže ničesar.

Torej, tvoja cimra je zate nek izziv, saj se bo potrebno naučiti nekih vzorcev obnašanja, katerih do sedaj mogoče nisi potrebovala, saj nisi bila prisiljena živeti s takimi ljudmi.
Da veš, kako reagirati v takih situcijah, pa ti lahko vedno v življenu pride še kako prav.

Torej…poskusi tako, kot sem napisal..pa javi se še kaj.

Robi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close