Kondilomi – Wartner??
Pozdravljeni,
Pred kakih tednom sem opazila izrastke okrog anusa. Glede na prebrano na spletu, predvidevam, da gre za Kondilome. Še pred enim mesecem sem bila pri ginekologu in ni ničesar opazil.
Zanima me ali pri temu pomaga Wartner (sredstvo za odstranjevanje virusnih bradavic z zamrzovanjem, ki ga lahko uporabite tudi doma)?
Najlepša hvala za odgovor!
Lep pozdrav!
Spoštovani,
preden se lotite domače kriokirurgije, vam svetujem, da se najprej prepričate v diagnozo. Izrastki okrog anusa so res pogosto kondilomi, lahko pa so tudi kakšne druge vrste vzbrsti kože ali celo povsem občajne sluznične gube, morda celo drobni hemoroidi.
Če gre pri vas res za kondilome, je zamrzovanje oz. krioterapija prav gotovo na mestu, Wartner pa je temu namenjen pripravek za uporabo doma. Pojavljata pa se mi dva pomisleka. Iz prakse najboljšega mnenja o učinkovitosti Wartnerja žal nimam, bolniki pa tudi povedo, da je pripravek drag, da ga hitro zmanjka in da bistveno manj hladi oz. “žge” kot dušik, ki ga uporabljamo v ambulanti. O učinkovitosti Wartnerja sicer morda nimam prave slike, saj je jasno, da k dermatologu pridejo tisti pacienti, ki jim samozdravljenje ni pomagalo; tisti, ki so se pozdravili, pa ostanejo doma in o njihovi uspešnosti ne vem ničesar. Drugi pomislek pa je ta, da je sluznica okrog anusa občutljivo področje in da si lahko z majhno napako hitro naredite bolečo razjedo, ki se bo dolgo celila in vam lahko povzročila precejšnje muke pri odvajanju blata.
Pri kondilomih okrog anusa načeloma svetujemo tudi proktološki pregled (tj. pregled notranjosti zadnjika pri kirurgu – proktologu), saj so kondilomi lahko tudi znotraj črevesa in se potem vedno znova ponavljajo tudi na koži. Zlasti smo pri tem dosledni pri ljudeh, ki prakticirajo analne spolne odnose.
Če skrajšam, mislim, da je najbolje, da spremembe pokažete zdravniku (ginekologu ali dermatologu), ki vam bo postavil diagnozo in opravil terapijo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Na zadnje sem bila na ginekološkem pregledu pred petimi leti, po tistem sem dve leti še jemala KT nato pa se odločila za prenehanje. V obdobju zadnjega leta sem v nožnici občutila nekakšen manjši izrastek, mogoče celo več. Sedaj v zadnjih mesecih pa se mi je le ta nekoliko razširil, povečal, ter se pomaknil proti izhodu iz nožnice. Sedaj ga tudi vedno bolj občutim. Zanima me če gre morda za genitalne bradavice? Sicer po prenehanju jemanja KT res nisem imela najbolj rednih menstruacij, vmes sem bila deležna dosti stresa, in zaradi močnejše postave bila na eni dieti. Stara sem 23 let. Imela sem redne spolne odnose, sedaj pa že nekaj časa raje ne, ker me skrbi, da bi se kaj poslabšalo in me tudi moti. Imam namreč občutek polne nožnice. Na pregled sem že naročena, vendar se vseeno obračam na vas. Hvala za odgovor.
Ps. zanima me kako lahko vpliva to na zanositev, te si namreč zelo želim.
Spoštovani,
po vašem opisu je povsem možno, da imate kondilom(e). Spremembo mora seveda pogledati ginekolog, ki vas bo tudi zdravil. Kondilomi so nalezljive virusne bradavice, ki nimajo povezave z dieto, stresom, neredno menstruacijo ali s kontracepcijskimi tabletami. Kondilomi tudi ne vplivajo na sposobnost zanositve.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Stara bom 21 let in že nekaj let jemljem kt. Pred kratkim sem opazila, da imam nad anusom en “izrastek”, za katerega sem šla pred dnevi takoj gledat na internet in je slikovno gradivo pokazalo, da gre za kondilome. Prav tako sem enega opazila v bližini nožnice. Glede na to, da imam enega pri anusu, mi je mama rekla, da je za pregled potrebno poklicati splošnega zdravnika in ne ginekologinjo. Je to res? Na koga naj se obrnem? Prav tako se želim testirati na spolno prenosljive bolezni (HIV, sifilis in hepatitis B in C). Se testiranje izvaja samo v Lj ali tudi drugod po Sloveniji?
Prosim za čimprejšnje odgovore!
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
kondilome lahko zdravi pravzaprav kateri koli zdravnik, ki ima za to ustrezne pripomočke. Edinole kondilome v nožnici zdravi običajno ginekolog, kondilome v anusu (se pravi znotraj črevesa, ne zunaj v okolici) pa proktolog. Nobenega razloga ni, da vam ginekolog ne bi mogel zdraviti kondilomov ob anusu. Če ste imeli analne odnose, pa svetujem, da se naročite pri proktologu, ki bo pogledal, ali so kondilomi tudi v anusu. Če analnih odnosov niste imeli, vam lahko povsem ustrezno pomaga ginekolog.
Krvne preiskave za virusne hepatitise, HIV in sifilis je mogoče opraviti tudi v večini zdravstvenih domov po Sloveniji, treba pa je vprašati zdravnika oz. v laboratoriju. Preiskave za spolno prenosljive bolezni, ki se ne ugotavljajo s krvnimi preiskavami (gonoreja, klamidija, genitalne mikoplazme) in za katere je potreben odvzem brisov, običajno opravi ginekolog ali dermatolog. Tudi te preiskave nikakor niso vezane na Ljubljano. Edina malo problematična je gonoreja, ki zahteva hiter prenos vzorca do laboratorija, to preiskavo je najbolje opraviti v centru, ki je fizično blizu mikrobiološkemu inštitutu, da se lahko vzorec takoj odnese.
Lep pozdrav,