KONDILOMI-GENITALNE BRADAVICE
Spoštovani!
Na notranji strani malih sramnih ustnic sem opazila dva izrastka v velikosti bucikine galvice( prebližno 1-2 mm). Ta izrastek spominja na majhno bradavičko, ki je v barvi sluznice.
Zanima me ali je možno,da gre za kondilome? Ker vaginalnih spolnih odnosov z možem že več let nimama ,zaradi moje osnovne bolezni( lihen) me zanima kako bi se lahko o
kužila. Večinoma prakticirava oralne odnose.
Zanima me ali diagnozo lahko potrdi samo ginekolog ali se lahko obrnem na dermatovenerologa ?
Kako pa je z zdravljenjem? Kakšno zdravljenje se priporoča če gre za odstranjevanje kondilomov na notranji strani malih sramnih ustnic?
Ali mi kondilome lahko odstrani dermatolog ali je bolje ,da zadevo prepustim ginekologu?
Ali je možno kondilome odstraniti pri dermatologu na Dermatološki kliniki v Ljubljani in kakšne metode najpogosteje uporabljate na kliniki?
lep pozdrav
Spoštovani,
kondilome lahko diagnosticira in zdravi tako ginekolog kot dermatolog. Če je sprememba velikosti bucikine glavice, lahko gre zgolj za povečano podkožno žlezo. Kondilome in bradavice povzročajo virusi, ki si jih načeloma lahko prenesemo tudi posredno (z rokami ali predmeti), vendar pa je na področje spolovila tak prenos bistveno manj verjeten kot pri spolnih odnosih.
Kondilome lahko zdravimo bodisi s fizikalnim odstranjevanjem (zamrzovanje, laser, kiretaža oz. strganje, pri zelo obsežnih kondilomih tudi operacija) ali s kremo Aldara. Te načine lahko med seboj tudi kombiniramo. Na Dermatološki kliniki v Ljubljani se najpogosteje uporablja zamrzovanje, včasih tudi v kombinaciji z Aldaro. Mislim pa, da je v vaši situaciji – majhna možnost okužbe in izgled spremembe, ki ne govori prepričljivo za kondilome – čisto v redu, če malo počakate in opazujete ter ob naslednjem pregledu vprašate ginekologa. Če bi spremembe rasle oz. se množile, pa se naročite na pregled prej.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Tudi sama sem opazila sprva en izrastek v velikosti buckine glavice. Nato ni bilo več kot pol leta nič, sedaj sta se naredili še dve. Torej imam tri. Vse tri so enako velike in kožne barve. Manj kot leto nazaj sem bila pri ginekologu in mi je naredil ta pa test. Ni bilo nobenih težav in mislim da sem to rvo izboklino takrat že imela. Kaj bi to lahko bilo?
Sicer pa imam redne spolne odnose, in ne menjam partnerja.
hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
za diagnozo potrebuejte pregled ali pa pošljite vsaj sliko. Po še tako natančnem opisu kožne spremembe se diagnoze ne da postaviti.
Lep pozdrav,