Kondilomi – genitalne bradavice
Pozdravljeni,
Genitalne bradavice niso nevarne za raka, povzroča jih humani papiloma virus (drug tip kot tisti, ki povzroča raka na materničnem vratu).
Ker je virusna okužba nalezljiva, bi vam svetovala, da se kondilomi odstranijo, v nasprotnem primeru se bodo širili in prenesli na partnerja.
Za odstranjevanje kondilomov se je v zadnjem času izkazal laser kot zelo učinkovit.
Pozdravljeni,
za moške velja enako kot za ženske. Lahko se odstranijo s kremo Aldara, ki je izključno na recept in je z njo treba zelo previdno. Ob pretirani uporabi lahko povzroči škodo, opekline. Laser je zelo nežen, možno je tudi odstranjevanje z zamrzovanjem, ki pa je zelo dolgotrajno in manj efektno.
Pozdravljeni!
Pri meni pa je malo drugačna zgodba. Moj fant je pred približno enim letom dobil kondilome. On naj bi jih dobil od mene in jaz naj bi bila prenašalka. Zanima me kako lahko preverim če je to res, glede na to da njih nikoli nisem opazila po svoji nožnici?
Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
Kdo je od koga dobil kondilome je nemogoče izslediti. Vcasih je pri ženskem spolovilu težko videti kondilome, saj so lahko v nožnici. Le-te lahko najde le ginekolog.
Lahko pridete na pregled tudi v našo ordinacijo, kjer z laserjem učinkovito odstranjujemo kondilome.
Pozdravljeni, partner je bil pred 3 meseci operiran na grlu zaradi papilomov, ki so posledica okuzbe z virusom HPV. Ker za okuzbo nisva vedela in sva imela nezascitene spolne odnose, me zanima, ali je virus, ki povzroca papilome grla nevaren za nastanek raka (pri njemu in pri meni). Po operaciji je ze imel pregled, zdravnica mu je grlo pregledala in naj bi se vse lepo celilo, vendar naju sedaj skrbi ker so se mu pikice pojavile tudi na “visecem jezicku” (se opravicujem za izraz, ker ne vem kako se pravilno imenuje), vendar zdravnica pravi, da tam ni nevarno. Prav tako je predlagala, da se grem sama cepiti proti HPV. Kaksne je vase mnenje glede cepljenja? In ali naju mora zaradi partnerjevega grla skrbeti za nastanek raka, ali je odstranitev papiloma ustrezno zdravljenje? Ker sama nimam najlepsih izkusenj z ljubljanskimi zdravniki (se opravicujem za posplosevanje), me zanima ce nama priporocate pregled pri kateremu drugemu zdravniku?
Pozdravljeni,
papilomi, ki jih povzroča eden od sevov HPV virusa ne povzroča raka. To je drugačen sev kot tisti, ko povzroča raka na materničnem vratu. Je pa infekcija zelo nadležna, saj se je težko znebimo. Treba je vztrajati in vsak nov papilom odstraniti. Cepljenje je dobra preventiva, a morate paziti, da dobite cepivo, ki preprečuje tako infekcijo z bradavicami, kot infekcijo, ki povzroča raka na materničnem vratu (štirivalentno cepivo – pokriva 4 najpogosteješe HPV seve).
Pozdravljeni,
na internetu sem zasledila, da je marsikdo poskusil odpraviti kondilome s pomočjo ricinusovega olja. Je uporaba le-tega varna? Tudi za notranje kondilome? Ker gre za precej naravno metodo me zanima, ali bi jo morda tudi vi priporočili? Bi bilo vtiranje olja z vato, recimo 2-krat na dan primerno?
Iskrena hvala.
Pozdravljeni,
poskusiti ni greh, kajne? Škoditi najbrž ne more. Veliko sem prebrala tudi o jabolčnem kisu. Poskusila sem že z Aldaro, ki je stanje močno poslabšala. Je v Sloveniji že možno dobiti kakšno drugo, manj “morilsko” kremo, gel?
Imela sem že poseg z laserjem, kjer mi je zdravnik odstranil zunanje kondilome, ne pa tistih v notranjosti. Česa bolj bolečega v življenju še nisem doživela. Zato želim poskusiti še s kakšno telesu bolj prijazno metodo. Kako se vi v vaši ordinaciji lotevate kondilomov, ki napadejo tudi kožo, sluznico v notranjosti?
Hvala,
z lepimi pozdravi.
Pozdravljeni,
Ne priporocam vam kisa in podobnih zvarkov, saj bodo taksni pripravki na sluznici lahko naredili ranice, poskodbe. Ni nujno, ce je domace, da potem ne more skodovati. Mi odstranjujemo kondilome z laserjem, ki ni nic drugega kot svetloba, brez kemije. Svetloba pa je naravna, kajne? Seveda vam odstranimo kondilome tudi v noznici, saj smo ginekologi. Prejsni zdravnik verjetno ni bil ginekolog. Ce se ne odstrani vseh kondilomov, se ne morejo izkoreniniti. Ze tako ves cas lahko nastajajo novi.
Lep pozdrav.
Pred 2 meseci sem bila na laserski odstranitvi kondilomov. Čez par dni pa bom poseg morala ponoviti, saj so se mi spet pojavili.
Opazila sem “kondilom” , ki je čudne oblike, nekako nepravilne, drugačne in me zanima če je to kaj nevarnega.
+ ali lahko po posegu prizadet del mažem s čem, saj jih imam veliko in so mi rekli, da bodo ostale brazgotine. Npr. aloe vera? bepanten?
+ rekli so mi, da si moram odstraniti ves nakit, pa me zanima ali je nujno potrebno da si odstranim piercing v popku, namreč ga imam 1 dober mesec in ga še ne smem dati ven, ker je v fazi celjenja.
Hvala lepa
Pozdravljeni,
če prav razumem imate kondilome na spolovilu? Potem vam ni potrebno odstranjevati nakita iz popka?! Lahko imajo kondilomi tudi drugačne oblike (npr. resice, kot bradavice, plaki, …) Naša praksa pri odstranjevanju kondilomov z laserjem je, da postopek ponavljamo na 14 dni dokler ni popolnoma v redu, čepav še vedno ne moremo garantirati, da se kondilomi ne bodo ponovili.
pozdravljeni.
avgusta sem uspešno rešila problem kondilomov s krioterapijo. ti kondilomi so se mi pojavili centimeter nad ščegetavčkom. par “pikic” je bilo tudi na vhodu v nožnico, vendar so same izginile.
kondilomi se mi niso pojavili, nisem pa imela spolnih odnosov s partnerjem. kak mesec ali dva nazaj sva jih imela, sedaj pa so se mi zopet pojavili tik pri vhodu v nožnico in jih je iz tedna v teden več. (pripomnila bi še to, da po prvem spolnem odnosu ni bilo težav, po drugem in tretjem pa me je srbelo in peklo, imela sem tudi izcedek). doma imam kremo Aldara, pa me vseeno zanima, ali se lahko namažem z njo, saj sem opazila bradavice pod sečnico, in že skoraj v nožnici. sama bi šla h ginekologinji, vendar je problem v tem, da je na dopustu. zanima me tudi (če vprašanje ni na mestu se opravičujem) ali bi me, na primer, v takem primeru, ko bi potrebovala samo hitro mnenje, pregledal tudi drug ginekolog v ljubljani, pri katerem nisem naročena.
lp
Pozdravljeni,
Aldara je zelo agresivno zdravilo in ga je treba uporablati z veliko opreznostjo in res zelo zelo mal, ker lahko dela tudi opekline. V lekarni se sedaj dobi še nekaj drugega, bolj nežnega za kondilome, a se imena trenutno ne spomnim. Drug način zdravljenja kondilomov je lasersko odstranjevanje, ki je zelo učinkovito, a se kljub temu lahko še kdaj ponovijo.
Lahko obiščete kakšnega zasebnega ginekologa, če je vaša ginekologinja na dopustu. Žal je tudi naša ambulanta zaprta med prazniki, a po prazniki bi se verjetno lahko dogovorili. Ukvarjamo se tudi z laserskim odstranjevanjem kondilomov.
Spoštovani.
Na penisu (na kožici) čisto pri začetku penisa, se mi je pojavila pikica, ki je kožne barve, ne srbi in ne raste. V velikosti mozolja.
Ali je lahko to posledica zamašene lojnice? npr. od britja
Je možno da je karkoli drugega?
Lahko vam pošljem tudi sliko, v kolikor imate kakšen direkten kontakt.
Že vnaprej sem vam zahvaljujem za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam.