kondilomi
Spoštovani,
Ker nisem prejela od vas nobenega odgovora, se vam ponovno oglašam.
Pred tremi meseci sem na spolovilu opazila izrastke v barvi kože, ki so se s hitro naglico širili po sramanih ustnicah, okoli analne votline in po sramni kosti. Odšla sem k ginekologinji in napotila me je na lasersko odstranitev kondilomov. 5 dni po operaciji, so se mi ponovno pojavile bradavice in sedaj jih je že ogromno.
Vem, da se to prenaša s spolnimi odnosi, zato jih tudi nimam, a vseeno me zanima, koliko časa traja inkubacijska doba, če se okuži moški in kako poteka zdravljenje pri njem?
Ali to zame pomeni, da imam ta virus za skoz, ali samo trenutno? Kako s spolnimi odnosi vnaprej, saj sem spolno aktivna? Kakšna možnost ponovitve le teh bradavic je zdaj, ko si jih bom šla odstraniti že drugič? Ali se to v nedogled ponavlja?
Resnično sem obupana in čudi me, da za-to ni zdravila, saj sploh ne vem, kaj naj storim, kako naj vse to prebrodim, želim si spolnih odnosov s svojim moškim, pa se ne upam oz. se jih bojim za vnaprej, da ga ne bi okužila.
Počutim se, kot da bi bila vsa “garjava!”
Prosim pomagajte mi in mi svetujte po naboljših močeh – ali so kakšne tablete za to – antivirusna varianta, kreme??
Že vnaprej vam hvala in lepo pozdravljeni
Naja
Spoštovani,
žal je potem olužbe z virusom humanega papiloma (bradavic) zelo nepredvidljiva in bolj odvisna od odziva obrambnih sposobnosti organizma kot od česarkoli drugega. Z laserjem sicer lahko odstranimo spremembe v obliki bradavic, ne moremo pa odstraniti virusa. Tega mora premagati lasten imunski sitem, pritem pa prihaja do zelo različnih interakcij od tega, da se virus raztrosi po okolici do tega, da čudežno izginejo tudi bradavice, ki jih sploh nismo odstranili same od sebe. Najbolj neprijetne so prav hiperkeratotične in hipertrofične oblike odziva kože na okužbo. Ostane nam le, da spremembe vztrajno odstranjujemo in pri tem upamo ,da bo virus prej ko ne spoznan od imunskega sistema kot tujek in ga bo primerno napadel ter izločil. Kdaj se bo to zgodilo pa žal ne more napovedati nihče.
Kar zadeva spolnih odnosov so dovoljeni vendar priporočam barjerne metode, torej kondom, Če ste imeli le tega moškega, ki je predmet strahu, da ga ne bi okužili pa ste verjetno viruse dobili od njega in je torej že okužen z njimi ali pa ste ga preden ste dobili vidne bradavice tudi že okužili. Iz zraka se namreč HPV ne dobi. Pri tem je pomembno vedeti ,da ima nekdo lahko okužbo tudi več let in jo samo “predaja naprej”, sam pa nmima nobenih kožnih sprememb.
Tablet ali na sploh zdravil proti HPV ni, že dolgo pa obljubljajo cepivo, ki pa je še v fazi kliničnih testiranj in torej še ni na voljo v klinični praksi.
lep pozdrav!Mene pa zanima sli ta virus pusti kaksne poseldice in ovira zanositev?Namrec pred parimi leti sem imela isti primer,lani pa sem imela tudi pap III,DELALI SO MI ODSCIP,KI PA JE BILO VSE V REDU.Po treh rednih brisih imam sedaj bris oz.pap I.Kot sem ze omenila zanima me glede zanositve,z jajcniki nisam imela problemov nikoli ,menstruacije imam dokaj redne.Se eno vprasanje glede tega virusa,jajcevodi-ali so lahko neprehodni zaradi hpv?
hvala!
HPV se naseli in deluje le v povrhnjici kože in koži podobnih tkivih, torej nožnici in povrhnjici materničnega vratu. Torej HPV nima zveze s stanjem jajčnikov in/ali jajcevodov.