Oj!
Danes sem šla na fax pogledat za rezultate. V peto nadstropje. Ko sem prišla gor, sem komaj dihala, ker me je ful dušilo. Ej, sploh nisem prišla do sape.
Še sreča, da ni blo koga tam, ker sem zgledla, kot da sem prelaufala maraton.
Po telefonu sem se komaj zmenla, ker se je čulo samo sopoenje.
Ker me je to ful streznal, ker sem opazla, da nimam nič kondicije 🙁 , sem se odločla, da bo treba nekaj narest.
Zdaj sem doma, ker ni več predavanj in se bom učila za izpite. Kaj hočem rečt je, da ker sem doma, mam več svobode kam it in se mal zrekreirat.
Torej, v kolikem času bi dobila normalno raven kondicije in kolikokrat na teden kakšno aktivnost, da bi jo potem nadzorovala in vzdrževala. Ker jaz mam vedno filing, da ne bom mogla nikol shujšat, nikol bit aktivna kot drugi, nikol met lepe postave kot druge ipd.
Prosim za en kmečki nasvet, ker vem da ni univerzanega pravula, samo da malo podebatiramo še o tem 🙂
Hvala, hvala, hvala…
pa, pa
Mermaid, kot si rekla, ni univerzalnega pravila, ni pa tudi univerzalne normalne ravni kondicije. Za nekoga je uspeh, če pride peš v 3. nadstropje, ne da bi vmes 4x počival, za nekoga drugega pa predstavlja alarm, če je po vzponu na Triglav čutil musklfibr.
Začni s kakršnokoli obilko rekreacije, pač tiso, ki ti najbolj ustreza. Plavanja, tek, kolesarjenje, hoja, orbitrek, hoja v hribe, običajni sprehodi….. Aja, pa redno to počni, po možnosti vsak dan, če pa že tu in tam rabiš kakšen izgovor, pa najmanj 5x tedensko. Vsak dan (ali vsak teden) malo več, ali pa malo hitreje, pa bo. Če imaša pa kakšen dan krizo, pa si vzemi pavzo ali pa počni kaj drugega.
Za vzpodbudo meri rezultate: npr. 5 km s kolesom v 30 minutah, po dveh tednih boš za to potrebovala samo še 20 minut…. Tako je to vsaj pri meni in sem vesel, ko vidim, da napredujem. Če pa boš ob vsem tem še kaj shujšala in premaknila svoj filinig, da tega ne zmoreš, pa še toliko boljše. Vsekakor pa se boš boljše počutila, ko boš šla jeseni spet na faks in v petem nadstropju ne boš sopela kot stara parna lokomotiva.
Meni uspe, da se rekreiram 2x med delovnimi dnevi in opravim en obisk hribov/gora med vikendom. Če je slabo vreme, pa še to odpade. Med delovnimi dnevi od sept. – aprila hodim na aerobiko, v drugih mesecih, ko aerobike ni, pa tečem. Dolžina prog je odvisna od časa, največ 8km.
Priporočam ti, da začneš počasi in z “rekviziti”, ki jih imaš doma. Npr. hoja (najceneje), kolo, rolerji. Delaš toliko, kolikor zmoreš, da lahko dihaš in da ti srca ne vrže s prsnega koša. Kot je napisala predhodnica, moraš pa biti vztrajna. Npr. če hodiš v hrib in ti zmanjka sape, se ne ustaviš, ampak upočasniš tempo. In če napreduješ samo po pol koraka, še vedno napreduješ. Najslabše pa boš storila, če se boš na začetku ful vrgla v rekreacijo, potem pa ti ne bo zneslo, prišli bodo izgovori in po kakšnih 2 tednih boš spet na starem.
Tudi jaz ne bom nikoli suha in vedno bodo ženske, ki so lepše od mene. Lahko pa sem aktivna in lahko pošteno prešišam neaktivne suhice. Glavo gor in na lep sprehod!
Pa če tole deluje preveč samohvalno, naj ti še zaupam, da je pot do samozavesti dolga. Osebno sem se dosti lažje izkopala iz dolgov kot shujšala. Upam, da je zdaj prišel čas tudi za normalno telesno težo.
Mermaid, sama sem bila pred enim letom v popolnoma enaki situaciji, če ne še slabši. Tudi po ravnem nisem prišla več kot 100 do 200 m, ne da bi se morala ustaviti. Vse me je bolelo. Najhuje hrbet. Da o hoji po stopnicah raje ne govorim. Drugo nadstropje brez ustavljanja, je bil že vrhunski dosežek. To je bil pravzaprav eden izmed razlogov, da sem se odločila korenito spremeniti svoje življenje.
Začela sem s sprehodi v zelo počasnem tempu in v začetku zelo kratke razdalje. To je trajalo kakšen teden, potem pa sem začela hitrost in razdaljo počasi stopnjevat. Danes prehodim 3-4x tedensko okrog 7 km. Ogromno pa sem za izboljšanje kondicije naredila s plavanjem med dopustom. Tisti dopust sem preživela v toplicah. Bazen je postal moj prijatelj. Po dveh ali treh dneh sem bila sposobna preplavati 5 dolžin brez predaha. Na koncu dopusta po 10-ih dneh sem jih preplavala 20. In to plavanje je mojo kondicijo postavilo na najvišji nivo.
Kasneje sem začela še z vadbo na sobnem kolesu. 40, 50 pa tudi 60 minut ni noben problem. Prižgem si TV na program kjer vrtijo glasbo in potem gonim in gonim. Tam nekako 20 komadov je moj normativ.:-))
Pa še na vsakodnevne vaje ne smem pozabiti. Dvakrat dnevno po 15 minut, vaj za raztezanje, trebuh, zadnjico, noge…
Z dobro voljo in vztrajnostjo si boš zagotovo pridobila kondicijo s katero boš lahko normalno funkcionirala.
Pa še na nekaj sem pozabila. Stopnice. Stanujem v 11-em nadstropju in dvigalo uporabljam samo takrat, ko sem obložena z vrečkami ipd., sicer pa hodim peš. Za malo šalo pridem danes v 11. nadstopje. Prej pa……… katastrofa. In verjami, tudi jaz sem mislila, da jaz pa tega ne zmorem in ne bom nikoli zmogla.
Mermaid, ti se samo odloči. Danes začnem in res začni. Magari samo sprehod okrog hiše ali bloka, v katerem stanuješ. Potem pa počasi naprej.
Verjamem vate in vem, da ti bo uspelo. :-))))
Jaz sem danes že prehodila svoje km.
Lep dan ti želim.
Hja tako ti bom povedal. 20 let je bil ves moj fizični napor tipkanje za PCjem in hoja do WCja in kuhinje odvisno od potrebe 🙂 Tako da verjemi mi vem o čem govoriš ! Prebral sem vse članke dr. Mateje Hafner objavljene na MON forumu in nekako prišel do enega zaključka ki je meni pomagal. Torej… skrivnost mojega uspeha… psst pridi bližje to se samo na uho pove ! Karkoli počneš počni to z veseljem ne zato ker MORAŠ ! Najdi si nekaj kar te veseli in nekaj pri čemer se hkrati rekreiraš. Vem trenutno si prepričana da te nič ne veseli ! Ampak glede na to da so nam dandanes na razpolago čisto vsi mogoči športi to zagotovo ne drži ! Najdi si nekaj v čemer uživaš nekaj kar boš počela vsak dan ne zato ker moraš ampak zato ker boš to rada naredila. Jaz sem odkril naravo hribe gozdove planote. Na začetku sem za 1/3 poti porabil uro časa in bil naslednji dan bolj mrtev kot živ. Važno je da prvi teden ne popustiš. Da ne zmanjka volje ! Po enem tednu pa že opaziš razliko ! Neverjetno ! Res ! Dandanes z veseljem zagrizem v vsak hrib klanec v vsako strmino. Dnevno naredim 400-600m višinske razlike to je za 2-3h hoje. In to treking po gozdu travnikih grapah potokih… kjerkoli. In gledam okoli sebe srečujem živali ljudi vidim miljardo zanimivih stvari vsak teden. Da o kilah ne govorim topijo se kot sneg na spomladanskem soncu s tem da sem samo na relativno zdravi prehrani čisto nič dijete ! To je pomagalo meni ne vem. Pač še enkrat najdi si nekaj kar te bo vsaj malo veselilo in vztrajaj en teden. Če se le da vsak dan minimalno pol ure za začetek. Športanje naj bo takšno da ti ne skoči srce ven ampak umirjeno vseeno pa ne preveč umirjeno. Aerobno skratka. Boš videla po enem tednu bo ne samo kondicija ampak celoten strojček deloval dosti dosti bolje ! Aja pa še to če se le da se izogibaj fitnes centrom in ostalim stvarem in raje pojdi v naravo. Naj reče kdorkoli kar hoče tako kot sprošča svež zrak zelenje in vonjave naravne ne sprošča nič drugega na svetu !
Hvala za vse odgovore, za iskrenost in prijaznost.
Res moram poiskati nekaj, kar me bo veselilo. Ker celo življenje se nekaj posiljevat, je pa boljše bit debel 😉
In diplomirat si želim bolj normalne postave in z boljšo kondicijo 🙂
pa, pa
Tako je pravilno razmišljaš ! Najti nekaj kar ti daje veselje in potem tudi če človek izgubi voljo in moralo gre vseeno ker… hej ! Saj te to veseli in počneš zato ker je kul. Meni drugače nikoli in nikdar niti slučajno ne bi uspelo če bi počel nekaj kar bi mi bilo odveč. Potem so tu pa še rezultati veš ki so vidni. To ti daje zagon uffa ! 🙂 Kot perpettum mobile ! Pa prijatelji in sodelavci ki stalno se čudijo kako ti uspeva in koliko si že shujšal. Veš to so malenkosti ampak ti dajejo energijo in voljo za naprej brez problema ! Samo začeti moraš vložiti nekaj volje in energije v to na začetku potem naprej gre pa kar samo 🙂 Poizkusi boš videla ! Držim pesti vsekakor ! Poročaj kako ti gre !
Še moja izkušnja. Oktobra lansko leto sem se vpisala na body pump (skupinska vadba z utežmi), da bi malo shujšala, dobila malo mišic in oblikovala postavo (imam še kakih 5-6 kilc preveč, 15 sem jih že zgubila 3 leta nazaj). Fant je šel z mano stavit, da ne bom zdržala niti dva meseca, ker so se vsi moji poskusi takšne rekreacije končali najkasneje v dveh mesecih (in to kar nekaj let zapored). No, od začetka oktobra pa do konca maja, ko se nam je končalo, sem manjkala samo enkrat, pa še to zaradi bolezni. Sama nase sem bila tako ponosna!!!! Dobila ful na moči+kljub špehcu se mi na postavi kar lepo pozna in se že ful veselim dvodelnih kopalk na morju.
Največja fora je pa ta, da me je gibanje totalno noter potegnilo in enostavno več ne zdržim, da se ne bi vsaj vsak drugi dan, velikokrat pa kar vsak dan gibala. Vsak drugo dan grem laufat po naravi (cca 6-7 km, pred tem vsega skupaj 200-300 m, potem se je bilo že treba ustavit) ali pa na kolo, čez vikend kak hrib in gore …
Enostavno moraš najti tisto kar te veseli, začet počasi in vztrajat, potem ti pa to pride v kri. Pa včasih sem našla 100 in en izgovor, največkrat ta, da se mi ne ljubi it sama, zdaj grem pa najraje sama, da tempo lepo sebi prilagodim in uživam. Za vzdrževanje kondicije se moraš res gibat kar ene 3x na teden. Meni se je postava začela počasi izoblikovat tam po ene 3 mesecih body pumpa, zdaj pa laufam, da bi šel še špehec malo dol (še vedno ostal po hujšanju). Ti pa povem, da sedaj ko se mi je malo oblikovala postava, sem si všeč tudi malo bolj okrogla. :))))
LP