končno pri zobozdravniku
Spoštovana gospa,
Danes dne 20.1.2004 sem končno prestopila prag zobozdravniške ambulante. Obiskala sem dr. Božiča, ki ima ordinacijo za delo z laserjem. Naj vam nekaj besed omenim glede tega srečanja. Naročena sem bila ob 8,30 uri. Zobozdravnik me je pričakal že ob 8, 15 in me povabil na stol. Dejala sem mu, da me je zelo strah in tudi opisala dogodek z anestezijo. Izrazila sem kanček bojazni če bi bila alergična. Povedal mi je, da cystokaina ne uporabljajo že dolgo več. On dela z s tako tehniko, kot sem opisala. Ko mi je pregledal tisti zob, ki se mu je snela plomba je dejal, da nima kaj popraviti. Tudi sosednji zob, ki ima luknjo (kar sem pričakovala, da bo popravil) je dejal, da nima kaj narediti. Ob zoba sta se močno majala in bi skoraj padla ven, čeprav se meni ni zdelo. Ko mi je slikal je tisti zob (oba imata eno korenino), ki mu je padla plomba bi skoraj v vodoravnem položaju in se je naslanjal na drugega. Sicer je bila korenina videti cela, le krona uničena. Drugi je imel karies do pol korenine in več kot pol korenine je gledalo iz kosti. Spodaj so se mi majali skoraj vsi zobje (razen treh), ki bi služili lahko za protezo. Zgoraj prednji trije (eden s štiftom za ven) dva bi ostala za protezo. Vendar jaz nisem imela občutka, da je tako kritično. Rekel mi je sicer, da grem lahko tudi drugam in se posvetujem. Glede puljenja omenjenih zob mi je skušal premagati strah, vendar moram še kaj postoriti. Dejal je, da sicer zobje dokler ne bolijo pustim, ali pa se odločim in pridem. Naročena sem 24. 2.2004. Verjetno se bom odločila za puljenje prej. Rekel je, da antialergik lahko vzamem in naj mu predvsem verjamem in zaupam. Prijela sem ga za obe roki in vendarle sem bila vesela, da mi je vsaj glede injekcije tako dejal. Rekel je, da bo nekaj premazal in da vboda sploh ne bom čutila. Zanima me, če plomba in del zoba odpade, ali je še kaj zapletov pri izvlečenju korenine. Korenina je videti kar dolga, bila je zapolnjenjena. Zanj je to mala malica, zame pa še vedno velika naloga-zaupati svojemu telesu. Ali je smiselno metati ven zobe, če lahko z njimi vsaj še nekaj grizem. Popravil mi bo na koncesijo, vendar ne prej ko v šestih mesecih. Nameravam kupiti zobno ščetko sonicare, baje tudi pomaga, čeprav ni trajne rešitve. Osebno menim, da tudi z malo majavimi zobmi bolje jem kot morebiti s protezo. Prosim za kakšno vašo besedo.
Lep pozdrav.
Spoštovana Ladeja,
vaša naloga je res, da predvsem zaupate zobozdravniku. Če so zobje tako majavi in okvarjeni, da je njihovo ohranjevanje nesmiselno, potem se čim prej odločite za ekstrakcije in za izdelavo protetičnih nadomestkov. Kost tudi potrebuje nekaj časa, da se zaceli, in da zapolni rane, ki ostanejo po ekstrakciji. Osebne izkušnje s protezo sicer nimam, lahko pa vam zagotovim, da boste veliko lažje in bolje jedli, ko boste imeli na voljo trde zobe (svoje ali v protezi).
Vsekakor je dobro, da nadaljujete s temeljito ustno higieno, ki pa jo lahko izvajate z navadno ali električno zobno krtačko, ne pozabite pa na uporabo zobne nitke ali interdentalne šketke, s katero boste očistili še medzobne prostore.