Končno po 20 letih z lahkoto in veseljem prenehala!!!
Evo mene, med nekadilci….z nasmeškom na ustih, občutkom sreče in svobode….ničesar ne potrebujem kot dopolnilo…..a ni to krasno.
Že nekaj let sem se poigravala s to mislijo in očitno je dozorela, sploh pa že med branjem knjige Allena Carra ”Končno nekadilci – brez truda in za vedno”, ki ti res da popolnoma nov pogled na celo zadevo, pa še zabavno je napisana….in ko sem jo prebrala, sem ugasnila svoj zadnji čikec, skupaj z mojim dragim, ki sem ga pokadila po navodilih iz knjige in res ima ogaben okus in vonj….Danes sem polna optimizma in vedenjem, da nikoli ne bom več niti poskusila dima….prišla v službo, dišim po parfumu in milu in ne po tobaku, čeprav v prostoru nisem kadila….niti ob jutranji kavi,ki si je nisem predstavljala brez cigarete ali dveh, ne čutim več potrebe po kajenju….
Point je po mojem res v tem, da gledaš na prenehanje kajenja optimistično, poln pričakovanj in zanosa, ne pa kot na neko odpovedovanje!
Resno toplo priporočam knjigo.
Midva z mojim dragim sva ponosna nekadilca!!!
Kar tako naprej!
Sem vesela, da nas je vedno več.
P.s. Prva 2 tedna so krize najhujše, potem so krizice prav “bedne”. Samo disciplono “v roke” in vztrajat. Pa saj mine, ni hudega.
Naj še dodam naslednje: sem “karakter” in se tudi rada malo dokazujem…
sam te lastnosti še kako prav pridejo pri dietah in prenehanju kajenja. Aja, po 2,5 mesecih nekajenja se nisem niti grama zredila. Jessssssss
No, evo že drugi dan…pa ni ne vem kakšnih kriz – tudi šla sem z kadilsko družbo na kavo ven in mi sploh ni bil noben problem zdržt – pravzaprav sem se držala navodil iz knjige in sem te , ki še vedno kadijo opazovala ne z “foušijo” ampak so se mi smilili….že kar nekaj jih je, ki so rekli, da bodo to fenomenalno knjigo tudi kupili in prebrali:)))
Skratka kaj se mi je zgodilo:
neverjetno se mi je popravil voh – torej vse bolj močno diši (ali pa smrdi…) in to me je pravzaprav fasciniralo….svoj parfum sem zavohala v polnosti….
Okus v ustih je fantastično nevtralen in to sva oba s partnerjem ugotavljala….in nihče od naju več ne potrebuje žvečilk za boljši okus….
Nimava nobene potrebe po dodatni hrani….le zakaj bi jo imela….
Skratka, ko bi to prej vedela…..
Dodala bi tisto o vonju…Sama nisem opozila kakšnih velikih sprememb pri vonjavah (cigareti pa res smrdijo), zadnji mesec mogoče bolj okušam hrano oziroma se mi kaj zelo zalušta (ribe, čokolada, sir)
Na začetku, ko sem še imela krize sem se enostavno zaposlila (čiščenje stanovanja in nakupovanje….IN BRANJE TEGA FORUMA). Danes nekega “nadomestila” sploh ne potrebujem (zdaj zgolj prebiram vaše lepe zgodbe in začetniške težave:))))))))))
Pa še to: Zjutraj mi nikoli ni ogabno smredelo iz ust. Vsaj upam!
Zdaj sploh nimam občutka, da bi mi kaj vsaj malo smrdelo oziroma da bi zadah imel vonj. Pa grlo tudi ni več vneto. Mož pa pravi, da boljše zgledam :)))
4 dan brez – odlično napredujem. Včeraj sem celo popoldne prsedela na kolesu s prijateljico (ki ne kadi) in ko sva se pogovarjali , sem vmes ugotovila, da pravzaprav sploh ne pogrešam cigaret, niti ne mislim nanje (ves čas na kolesu):)) To se mi je zdelo tako odlično in en velik dosežek….
Še vedno seveda pomislim na cigaret….ampak si potem hitro preberem kakšen motivacijski stavek na forumu ali pa iz knjige , pa me mine….
Ko grem enkrat dopoldan s sodelavci na čik pavzo in jaz ne kadim, mi ni prav nič težko, dim mi smrdi in takrat se še bolje počutim, ker vem da sem rešena….
Ponoči se sicer enkrat na noč zbudim, kar se prej nisem….malo bolj sem razdražena oz hitreje pop**** , če mi kaj ni prav, to je pa tudi vse…..verjetno me bo hitro minilo….
Mi je pa všeč, ker dišim….ne razmišljam stalno o tem kdaj bo naslednji čik – v službi s(m)o omejeni na 2x na dan:))) in ali jih imam dovolj doma….lasje mi dišijo….popijem manj kave….lažje diham ko sem na kolesu in drgnem kakšen klanec…
No, tako da se mal razpišem in motiviram še druge :))
Najina ljubezen kar tako naprej!
Tista hitra razdražljivost in jeza še prideta in najbrž tudi v veliki količini. Nič zato, saj partner ve, da ste v abstinenčni krizi. Mojemu možeku sem prve tri tedne govorila “nervozna sem, NERVOZNA”. Potem je vedel, da me mora pustit pri miru. Danes tega ne govorim več, ker nimam abst. krize.
Meni je najbolj všeč, da življenje ni več podrejeno cigaretu…oziroma še to nardim pa grem na cigaret….kje so cigareti…do kdaj je trgovina odprta, ker si moram kupit cigarete….
Da o denarju ne govorim, pa nisem skadila niti škatljice na dan. OBUP. Prvi mesec sem si kupovala druge stvari in sem zapravila več kot za cigarete (čajčki, nove skodelice, nicorette žvečilni). Danes ugotavljam, da hodim manj v tgovino in posledično tudi manj zapravim…:)))
Še to sem pozabila napisat!
Nočno zbujanje in grozno potenje (beri: res ogabno) je pri meni trajalo nekje 10 dni. Potem sem lepo spala, tudi potila se nisem več. Danes spim kot ubita (tako kot prej) Le utrujena sem minimalno. Koliko časa sem “zagonila” za cigaretke in kavice, obisk kafičkov…NEVERJETNO
Včeraj sem bila z mojim po dolgem času v stari Lj….sicer sva do tja prišla s kolesom preko Rožnika in po taki krasni rekreaciji se je dopadla hladna limonada…pa sem opazovala gospe v letih, ki kadijo in si mislila: še dobro da sem zdaj, ko sem mlada prenehala….kajti njihov glas in koža , ki izdajata leta in leta kajenja sta povsem neprivlačna….sicer sem sama brez problemov sedela v družbi kadilcev, ki so skoraj s stola popadali, ko sem povedala, da sva nehala kadit….:))) Tega pač ne razglašam naglas, saj vsak sam to vidi…
Zanimivo dejstvo….ko rečeš, da si nehal, je prvo vprašanje A res? Kako pa to? A kar naenkrat?
Seveda , kar naenkrat, kako pa drugače….samo, da sem to misel gojila že nekaj let….:)) In potem vsi pametujejo da bi tudi morali nehat!
Me pa nekaj zanima, če kdo lahko pove – zakaj ni nobenega posebnega kašlja , da bi se čistila….Tudi prej, ko sem kadila nisem enkrat zakašljala….kaj bi bil temu vzrok?
Spoštovana!
Najprej iskrene čestitke za pomebno odločitev in trdno voljo! Vesel sem, da sami spoznavate prednosti ne-kajenja.
Kar se tiče kadilskega kašlja in kašlja po prenehanju kajenja dodajam odgovor, ki sem ga posredoval pred nekaj dnevi na podobno vprašanje.
Z tako imenovanim “čiščenjem pljuč” je tako: nikotin med kajenjem omrtviči cilije (migetalke) v bronhusih (pljučnem vejevju). Te migetalke so namreč zadolžene, da vsako nečistočo ali delec, ki zaide v bronhialno vejevje, odplavlja navzven, kar se lahko nato izloči z izdihanim zrakom ali s kašljem. kašelj je ponavadi refleks na nekoliko večje delčke ali povečano količino sluzi. Refleks na kašelj je pri različnih ljudeh lahko različen. nekdo ima močnega in zato odreagira z močnim kašljem, drugi lahko sabšega in do kašlja le poredkoma pride, oziroma le pri večjih, bolj dražečih delčkih.
Kot že zapisano, je funkcija migetalk pri kadilcih močno okrnjena, zato veliko delčkov ostane v pljučih, še posebej pa delčki iz tobačnega dima (katran in podobno). Ob prenehanju kajenja se migetalke postopoma reaktivirajo, poveča se lahko tudi izločanje sluzi, kot reakcija na tujke na bronhialni sluznici. Zato se pri marsikomu (ne pri vseh, kot že prej omenjeno), poveča in ojača kašelj in izkašljevanje.
Menim, da ni nič narobe, če nimate tega dražečega intezivnega kašlja. Pljuča se bodo vseeno počasi čistila, kot nova pa žal ne bodo več.
Vendar je izjemno pomebno, da ste prenehali s kajenjem in da strupov ne vnašate več. Kajti ravno ponavljajoče večletno vnašanje je tisto, ki je nevarno.
Vsekakor čestitam za vztrajnost in svetujem nadaljevati zdrav način življenja s primerno telesno aktivnostjo in načinom prehrane.
Evo mene, med nekadilci….z nasmeškom na ustih, občutkom sreče in svobode….ničesar ne potrebujem kot dopolnilo…..a ni to krasno.
Že nekaj let sem se poigravala s to mislijo in očitno je dozorela, sploh pa že med branjem knjige Allena Carra ”Končno nekadilci – brez truda in za vedno”, ki ti res da popolnoma nov pogled na celo zadevo, pa še zabavno je napisana….in ko sem jo prebrala, sem ugasnila svoj zadnji čikec, skupaj z mojim dragim, ki sem ga pokadila po navodilih iz knjige in res ima ogaben okus in vonj….Danes sem polna optimizma in vedenjem, da nikoli ne bom več niti poskusila dima….prišla v službo, dišim po parfumu in milu in ne po tobaku, čeprav v prostoru nisem kadila….niti ob jutranji kavi,ki si je nisem predstavljala brez cigarete ali dveh, ne čutim več potrebe po kajen
Point je po mojem res v tem, da gledaš na prenehanje kajenja optimistično, poln pričakovanj in zanosa, ne pa kot na neko odpovedovanje!
Resno toplo priporočam knjigo.
Midva z mojim dragim sva ponosna nekadilca!!![/quote
KJE PA LAHKO DOBIM TO KNJIGO?
knjigo lahko po moje kupiš tule, verjetno pa je na voljo tud v knjigarnah.
drgač pa vsem priporočam tudi branje naslednje knjige (če znate angleško)
http://whyquit.com/joel/ntap.pdf
sem izvedel notri par zelo zanimivih stvari, recimo zelo dobro razlago za sanje povezane s kajenjem,
namreč, ko se med spanjem čistijo pljuča pride okus po katranu v usta in to podzavestno povzroči, da sanjamo da kadimo.
2 tedna in dva dni brez nikotina, pripravljam se za 17 km tek na maratonu v Logarski. Gre mi zelo dobro 😉 Predvčerajšnim sem prvič tekel čez 10 kilometrov.
Najprej lepo pozdravljeni..
A ima kdo mogoče knjigo ”končno nekadilec” v elektronski obliki prosim.
Pošljete mi jo lahko na e-mail naslo: [email protected]
Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujem Sandra.