koncesija ali samoplačništvo?
Pozdravljeni!
Že dalj časa me ˝muči˝ eno vprašanje. Z zobmi nikoli nisem imela prevelikih težav, prvo zalivko sem dobila šele s 17 leti. Od takrat sem jih dobila še nekaj, predvsem belih. Bila sem pri različnih zobozdravnikih, eni so imeli koncesijo drugi so bili samoplačniški. In v tem času sem ugotovila, da ne morem najti nobene povezave med cenami zalivk med različnimi zobozdravniki. Najbolj sem bila zadovoljna s svojo študentsko zobozdravnico s koncesijo. Ta mi je še pred tremi leti zaračunala za precej veliko belo zalivko (petica) manj kot 2000 sit, svoje delo pa je opravila enako kvalitetno kot nova zobozdravnica s koncesijo, ki mi je na drugi petici pred letom in pol zaračunala za približno enako veliko belo zalivko 6500 sit.
Ker sem sedaj že tretjič plačala za belo zalivko še višjo vsoto, me zanima:
1. kaj določa ceno belih zalivk pri zobozdravnikih s koncesijo (ali je možno, da se material, ki ga uporabljajo različni zobozdravniki, med seboj zelo razlikuje po kvaliteti)?
2. ali so cene pri zobozdravnikih s koncesijo za enako storitev enotne (ali si jih določa vsak zobozdravnik sam?)
3. kje se lahko pozanimam za cene storitev, če so cene pri vseh zobozdravnikih s koncesijo enake?
4. ali je možno, da samoplačniški zobozdravnik za belo zalivko računa tudi do 35.000 sit?
5. ali je res, da je povprečna doba trajanja belih zalivk približno dve leti? tako trdi moja nova zobozdravnica, po mojih izkušnjah pa mnoge trajajo dlje časa. Zakaj potem višja cena, če je kvaliteta njenega materiala slabša?
Najlepše se vam zahvaljujem za vaš trud. V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam.
Ajša
Spoštovana Ajša,
vaše vprašanje je eden od vzrokov, zakaj tako nerada odgovarjam na vprašanja o cenah zalivk ali pa protetičnih storitev. Gre namreč za stvari, ki so po mojem mnenju zelo nedorečene in se razlikujejo ne samo med posameznimi kraji v Sloveniji, ampak tudi v kraju samem ( kot ste že sami ugotovili ).
Ceno zalivke določa zobozdravnikom s koncesijo ( zasebniku ali tistemu, ki dela v javnem zavodu ) ZZZS, ki krije stroške amalgamske zalivke ( na zadnjih zobeh ). Doplačila za bele zalivke pa so stvar zdr. doma ali pa zasebnika ( izračun teh mi ni poznan ). Tudi v zobozdravstvu obstajajo različni materiali, ki se nekoliko razlikujejo v kvaliteti, še bolj opazna pa je razlika cen glede na proizvajalca materiala. Vsekakor pa te cene niso tako različne, da bi bile razlike pri doplačilih tako velike kot navajate. Na vprašanje ali je možno, da vam za zalivko zaračunajo 35.000, je odgovor verjetno da.
To sem že velikokrat napisala, pa bom še enkrat. Pred vsako storitvijo vam mora zobozdravnik izstaviti predračun , ki ga morate podpisati. Brez tega naj ne bi delal. Ko pa enkrat podpišete predračun, pomeni, da se s ceno strinjate – v to pa vas nihče ne more prisiliti.
Lepo pozdravljeni!