Najdi forum

komunikacija pod pritiskom

Moj problem je, da ne znam komunicirati, ko sem pod pritiskom. Druga stvar pa je – pod te vrste pritisk se pri meni uvrščajo: kakšen (meni všečen) osebek moškega spola, pred katerim želim biti normalna in sproščena, navezati stik in pustiti vtis simpatične osebe in pa ustni izpiti na faxu.

Na ta forum pišem, ker želim malo bolj strokovno podkovano mnenje, ne nekaj v stilu sprosti se, bodi kar si, vsi smo ljudje. Jaz v sproščenem okolju vem, kaj/kdo sem. V nesproščenem pa sem tiho kot riba (pred simpatijo) ali povem manj, kot dejansko znam in se spomnim, ko je prepozno (izpit). Nič mi ne pomaga, da si govorim, da so to čisto navadi ljudje, kot jaz, si jih predstavljam v nerodni situaciji,…

Drugače mi z neznanimi ljudmi sploh ni problem komunicirati (lahko se s popolnim neznancem zapletem v večuren pogovor, pred množico mi ni tako zelo nerodno – imam tremo, ni pa prehudo, tudi v kakšni trgovini čisto mirno lahko kaj reklamiram, se utemeljeno pritožim,…).

Seveda je prisoten strah pred neuspehom, ampak neuspeh je prisoten tudi v drugih situacijah, pa me to ne paralizira.

Kje naj iščem vzrok in kako si naj pomagam? Tak strah pred profesorji se je pojavil na faxu (prej me niti ni ganilo vse skupaj), pred fanti pa od vedno.

Imate kakšen nasvet ali mnenje?

Lep pozdrav

Tvoje tezave se mi zdijo povsem normalne vrste in jih imamo bolj ali manj vsi. Ce nam je kdo zelo vsec, smo bodisi tiho ali pa klatimo neumnosti in se potem sprasujemo, zakaj vraga sem to bleknil. Vsak lahko zablokira tudi na izpitu in normalno je, da se jih bojis.
Mislim, da te tezave minejo z leti. Moje se niso, he he.

a veš da jaz tud zaštekam pred simpatijo, tudi jaz razmišlam da naj bom čimbolj sproščena in d ne bi izpadla neumno. in da si ne bi pol o meni mislil da sem tiha.

Draga Chantal,

zelo dobro je, da se zavedate, katere situacije so tiste, ki so za vas najbolj problematične: fantje, ki so vam všeč, in ustni izpiti na fakulteti. Zakaj ravno ti dve področji, bi iz tega, kar ste napisali, težko rekel. To lahko sami najbolje raziščete – omenili ste že strah pred neuspehom, kako je s potrebo po sprejetosti, kako s strahovi, da boste zavrnjeni ali da niste dovolj dobri … Kakšen je vaš odnos do avtoritete, kakšne pretekle izkušnje s fanti …

Priporočal bi vam redno sproščanje, lahko uporabite tudi našo zgoščenko Globinska sprostitev in redne sprehode v naravi. Pred izpiti si lahko pomagate tudi z vizualizacijo (v mislih vidite sebe, kako samozavestno odgovarjate) in tudi tako, da si doma predstavljate nasproti sebe profesorja in govorite naglas. Podobno lahko poizkusite tudi s fantom, ki vam je všeč.

Upam, da vam bo tole kaj v pomoč!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

New Report

Close