Najdi forum

Prosila bi za pomoč … s fantom sva skupaj dobra 3 leta in zelo ga imam rada, vendar je komunikacija med nama včasih šibka točka najinega odnosa. Naj povem, da izhajava iz dveh precej različnih družin: moji starši imajo že vse življenje službo od 7ih do 3h, njegovi pa imajo svoje podjetje in so stalno v poslu … tako da sem bila vedno navajena, da do treh je služba, potem pa družina … sedaj ko s fantom živiva skupaj, sem velikokrat sama ker on dela velikokrat do večera, saj je bil tako navajen. Ko mu kadar omenim, da bi rada videla, da popoldneve izkoristiva kako drugače, me velikokrat okrega, da denar ne bo prišel sam od sebe na račun … Tako da sem se po eni strani sprijaznila, da sem na njegovi lestvici prioritet na drugem mestu. Vendar pa so tu še njegovi prijatelji za katere si vedno vzame čas … no in tu mi ponavadi popustijo živci … na dan privrejo solze, ki jih ne znam kontrolirati … sploh mu ne znam povedati kaj čutim, saj se ob vsakem problemu ki bi ga rada z njim razčistila začnem dušiti v solzah, on pa to razume kot sredstvo izsiljevanja in me ne jemlje resno.
Včasih je tudi hudo, ko ga opomnim, da tako ne bo moglo iti v nedogled, da bo cele dneve delal, da morava nekaj časa prebiti tudi skupaj, se pogovarjati, ampak on je bil naučen drugače in mi zato očita, da ga stalno kritiziram in da z ničemer nisem zadovoljna … Ampak jaz ga res ne mislim samo kritizirati, ker je drugače zelo vredu in verjamem da me ima zelo rad, tako kot imam jaz njega … samo ko bi le kdaj to tudi pokazal …

Mimi_timi

Vajin primer je še en dokaz, kako zelo nas zaznamuje izvorna družina. Moški in ženska v svoj odnos prineseta svojo zgodovino, tisto, ki se jo zavedata in še bolj tisto, ki se je ne. Kot po pravilu se ta »zgodovina« zelo močno razlikuje ravno na nekaj najpomembnejših zadevah v odnosu. Ko se partnerja tega zavesta, imata več možnosti. Na enem koncu je, da se vkopljeta vsak za svoje okope in branita svoj prav. Na drugi strani pa se lahko o tem pogovorita brez kritik in vnaprejšnjega prav in narobe. Navsezadnje zakaj pa bi bil način, ki ga je navajen vaš fant, »slabši« od načina, ki ste ga navajeni vi. Vajina težava ni, da ima eden prav, drugi pa ne. Vajina težava je preprosto v tem, da od vajinega odnosa pričakujeta zelo različno. Zato ni nobeden kriv, tako pač je.

Pišete, da je vaš fant drugače v redu in verjamete, da vas ima zelo rad. Kaj bi se zgodilo, če bi v to nehali verjeti, pred čem si morate zatiskati oči? Ali pa je to res in torej (ta trenutek) potrebujete točno takega moškega? Biti »v redu« in »imeti rad« so samo besede, ki ne povedo kaj dosti, pa tudi predstavljamo si jih zelo različno. Izgleda, da za vašega fanta pomeni »imeti rad« to, da (vam) bo zaslužil čim več denarja. Zakaj si vi ne dovolite pričakovati, da bi vas imel rad tudi na vaš način? Zakaj se morate prepričevati, da vas ima rad, namesto da bi vam to nedvomno pokazal? Zakaj ne zdržite preprostega pogovora o tem, česa si želite, ne da bi vas začel dušiti jok? Vaš fant je lahko zelo v redu, ampak vajin odnos očitno ni. Namesto pogovarjanja, kdo je v redu in kdo ne ter kdo ima koga bolj rad, bo bolj koristno, če se začneta v miru pogovarjati o tem, kakšen je vajin odnos in kakšnega si želita. O tem kakšen bo, odločata samo vidva in ne vajine izvorne družine. Umirite se, brez obtožb, kritike in pritiskov povejte fantu vaše želje in vztrajajte, da se o tem pogovarjata. Če kljub temu ne bo želel sodelovati in se spreminjati, vam žal ne ostane drugega, da se vprašate ali želite ostati v takem odnosu, kjer so služba, denar in prijatelji pomembnejši od vas. Če je odgovor nikalen, se postavite na svoje noge in prekinite zvezo z njim. Predstavljam si, da ste pričakovali drugačen odgovor. Toda tudi jaz mislim, da je vaš fant čisto v redu, povsem enako mislim tudi za vas. Seveda pa to ne pomeni nujno, da je ali bo v redu tudi vajin odnos. Zanj sta odgovorna oba: vi s svojim popuščanjem, sprijaznjenjem in zatiskanjem oči, on pa s svojim begom v delo in zabavo. Če bosta želela drugačen odnos, se bosta morala spreminjati oba. Ali se bo on, je njegova stvar. Vi pa se neodvisno od njegove odločitve lahko začnete že danes – z njim ali sami.

Lepo vas pozdravljam

Izidor Gašperlin, zakonski in družinski terapevt http://terapevt.izidorgasperlin.com [email protected]

New Report

Close