Komunalni prispevek
Komunalni prispevek se izračuna na podlagi komunalne opremljenosti in neto koristne površine objekta. dva mio je čisto možnen znesek. Je pa od občine do občine različno, ker ima vsaka oblina svoj odlok o komunalnem prispevku, na podlagi katerega izračunava kom. prispevek. Pritožba pa mislim, da ti ne bo nič pomagala, ker je to izračun po formuli in tak je pač znesek.
Pri nas smo ravno v tej fazi, plačevanja komunalnega prispevka in pa možnosti uveljavljanja olajšav, ki ti pripadaja, če investir vlaga v zemljišče razne prispevke (samoprispevek,…). Imamo probleme, ker se tudi pri priznavanju teh olajšav razlikuje od občine do občine. Pri nas se je zakompliciralo, ker je bil plačnik samoprispevka oče, ki je že pokojni, njegova žena, ki pa je sedaj prijavljena kot investiror, pa po provilih občine Trebnje, le-teh olajšav ne more uveljavljati, kljub temu, da se samoprispevek navezuje na zemljišče. Ugotovili smo, da je v drugih občinah drugače, napr, občina Novo mesto, Domžale.
V občini dol pri ljubljnai pride komunalni prispevek za eno normalno hišno površino (ker se računa po bivalnih površinah), cca 150 m okoli 5 milijonov!! Tako, da je tej tvojih 2 milijona pravi drobiž in se nimaš kaj pritoževati, kar hitro plačajta. če se ti pa to zdi veliko, pa ne vem, kaj se grete graditi hišo, če se vam že tukaj zatakne!!!!!!!
miško, to pa je bilo malo podlo, se ti ne zdi! nimamo vsi milijonov na pretek in pri gradnji nove hiše je milijon ali dva prekleto dosti, še posebno takrat, če si vezan na kredit. za milijon ali dva dobiš že recimo okna. midva gradiva nadomestno bajto in naju je kom. prispevek prišel 0 sit. ne morem ti povedat, kako srečna sva bila takrat, čeprav sem računala na kakih 120.000 sit. taki nepredvideni stroški se vsaj meni zdijo vedno visoki, pa kolikor koli znašajo. 5 mio za kom.l prispevek? pa povej mi, kdo si lahko privošči novogradnjo tam?
Če se ne motim, pomeni komunalni prispevek le to, da je dovoljen priklop vodovoda, elektrike… in za to bom plačala 2 mio sit. Ko pa bom sklepala pogodbe z Elektrom in Vodovodom, bom pa SPET plačala, nekaj za napeljavo in nekaj za priklop! No, zato se mi zdi tale komunalni prispevek ena velika svinjarija. Pri gradnji ti pa pride prav vsak tolar, saj se strinjaš, a ne?
Mi smo plačali 237 tisoč – občina Škofja Loka. Je pa res da je hiša cca 4 km ven iz mesta, da ni vodovoda, kanalizacije. Vodo smo si morali urediti sami (svoje zajetje) kar nas je stalo cca 500 tisoč, in greznica bo prišla še cca 300 tisoč.
V primerjavi s tabo res ni veliko, če pa pomisliš da drugega ni kot odvoz smeti je pa še to preveč. Aja, hiša je velika 150 m2.