kompulzivno prenajdedanje
Moja zgodba je taka tri leta nazaj sem.shujsala priblizno 10 kg nato sem to tezo drzala se skoraj ddve rleti nato pa se je pocasi zacelo moje obdobje prenajedanja. Tako sem v letu in pol dobile vse kg nazaj in mogoce ze kaksnega vec.
Rada bi se uprla hrani, vendar se ji ne morem se posebej ne sladkarijam ki me seveda redijo. Kakobi si lahko pomagala da bi se uprla hrani? Hvala in lp
Pozdravljena,
kot najbrž veš že sama je hrana povsod dostopna. Zato je pogosto tudi največkrat rešitev za različne probleme. Nekateri posegajo po hrani, ker jim je v tolažbo, se z njo crkljajo, preganjajo dolgčas ali pa rešujejo z njo različne druge občutke, stiske. Hočem povedati, da navzven zgleda kakor, da gre za problem s hrano, vendar je težava globja. Problem je torej v tem, da na eni strani moramo jesti, na drugi pa lahko jemo preveč ali premalo. Eden izmed načinov, kako si pomagati so redni obroki ( če jih seveda zmoreš). Če se obroki spuščajo, potem telo večkrat hrepeni po takšni hrani, ki bo hitro dvignila raven sladkorja in energije v krvi (sladkarije, mastna hrana, hitra hrana – bolj nezdrava). Vendar je to le manjši del vsega skupaj.
Da bi se lahko uprla sladkarijam oz. si jih dovolila jesti v količinah, ki bi bile za telo dobre in zate seveda tudi, je smiselno vprašanje kaj ti sladkarije nudijo. Kaj ti v tistem trenutku, ko hrepeniš po čokoladi npr. manjka? Česa si želiš? Ali pa kaj dobiš s tem? Ta vprašanja lahko malo raziščeš že sama, vendar je veliko lažje, če bi šla na kakšen svetovalni pogovor, da bi to raziskala. Žal ni ene hitre rešitve.
Si kdaj razmišljala o tem, da bi si poiskala pomoč?
Tatjana