Komplikacije pri porodu
Lep pozdrav!
Zanima me, če je lahko zelo kompliciran in težek porod znak, da z otrokom nekaj ni v redu, ali je nasprotno: da lahko prav komplikacije pri porodu povzročijo trajnejše posledice na otoku.
Ker namreč poznam več žensk, mamic otrokom s posebnimi potrebami, ki trdijo, da so imele zelo dolg in težaven porod.
Hvala za odgovor!
Pati,
zanimivo vprašanje! Žal natančnega odgovora ne vem – moja osnovna izobrazba ni medicinska – zato bo moj odgovor bolj kot razmišljanje.
Po drugi strani pa je tudi malo raziskav, ki bi problem osvetlila iz obeh zornih kotov (torej matere in otroka). Raziskave so pogosto zelo enostranske – pogosto usmerjene na le zdravstveno stanje tako otroka kot porodnice.
Če želimo odgovoriti na to vprašanje, se dotaknemo tudi vprašanj: kaj je naravna pot porod, kdaj se porod začne, je res začetek povezan le z biokemičnimi procesi (več na ), kdaj in kako poseči v ta proces, pa tudi kdaj je tisti »pravi čas za porod«? Je porodnica res bolnica oz. pacient – če na porod gledamo kot na nekaj naravnega? Je poležeč položaj res naraven?
Čeprav zahodna uradna medicina navaja vrsto različnih kriterijev, kdaj določiti ustrezen čas porod (ali kdaj se porod začne), zakaj obstajajo med porodnišnicami v zahodni Evropi razlike? Zakaj kje npr. carski rez opravijo prej, čeprav gre za podobne indikacije?
Ne glede na vprašanja, ki se ob tem porajajo, je dejstvo da na porod vplivajo različni dejavniki in če prav je na prvem mestu zdravstveno stanje porodnice in otroka (s čemer se misli na fizično- anatomski vidik, o psihološkem vidiku poroda se namreč govori – vsaj pri nas- šele v zadnjih letih
– več o tem na ).
Vzhodnjaške (pa tudi ezoterične) filozofije na porod gledajo popolnoma drugače od zahodne uradne medicine (ki v ospredje pogosto postavlja le zdravstveni vidik), Predvsem pa imajo bolj v ospredju tudi psihični vidik. Njihov pogled zajema oba –porodnico in otroka. Tako otrok kot porodnica imata svoj ritem, »lažji« je porod takrat ko sta njuna ritma usklajena. Po njihovem bi obe vaši trditvi veljali.
Zahodna uradna medicina pa bi vam delno pritrdila le na to, da komplicirani in težki porodi povečujejo možnost okvar pri otroku, čeprav bi bilo vse odvisno kakšne so bile te komplikacije in kakšna pomoč je bila dala. Mogoče bi vam prikimala tudi, da je mogoča tudi trditev, da če z otrokom nekaj ni v redu, je mogoč tudi težji porod (npr. prečna lega otroka). Z UZ, merjenjem nuhalne svetilne, presejalnimi hormonskimi testi itd.je mogoče določene nepravilnosti v razvoju plodu natančno določiti – vendar ne vseh. Prav zato vam uradna medicina natančnega odgovora ne bo mogla dati.
Osebno mislim, da je resnica nekje vmes, med vzhodnim in zahodnim pogledom.
Lep pozdrav, Petra
Pošlji oblikovano (26-11-04 21:41)
Pri težkem in dolgotrajnem porodu, pri porodu z vakumom, pri veliki nedonošenosti se zveča verjetnost slabe prekrvavitve možgan s kisikom. Posledica je lahko različna stopnja CP. Z redno fizioterapijo in vajami lahko marsikaj nadoknadimo.
Sama sem tako rodila prvega otroka – vse se je izteklo zelo dobro, fant je popolnoma zdrav odličen najstnik.
Drugi porod je bil normalen, otrok je otrok s posebnimi potrebami. Vzrok ? Zaplet med hudo operacijo. Pomanjkanje kisika v možganih, ko se je šlo za življenje malega.
Tako je življenje! Cenimo ga in spoštujmo!
TUDI SAMA IMAM PODOBNE IZKUŠNJE PRI PORODU.
SIN JE BIL VELIK, NEKAKO SE JE POPKOVNICA ZAVILA OKROG VRATU, BABCA NI USTREZNO KONTROLIRALA GIBOV, KO PA JE VIDELA DA JE NEKAJ NAROBE, JE KLICALA ZDRAVNIKA, KI SE JE ODLOČIL ZA VAKUM. NE MOREM POVEDATI, KAKO HUDO JE BILO,POSLEDICE ČUTIM ŠE DANES, OTROK PA IMA HUDO OBLIKO CEREBRALNE PARALIZE-5 STOPNJO. JE MOJ DRUGI OTROK, NI NIKDAR NE BOM OPROSTILA TAKO BABCI KOT ZDRAVNIKU, DA NISO USTREZNO PRAVOČASNO UKREPALI. MISLIM, DA BI V TAKIH PRIMERIH MORALA USTREZNE INSTITUCIJE TUDI UKREPATI ZOPER MALOMARNOST, SAJ SO POLEG SINA UNIČINI DEL MENE IN MOJE DRUŽINE.NA COK-U V LJUBLJANI NISO MORALI VERJETI, DA SE TO LAHKO ŠE ZGODI!!!
SICER PA KOT PRAVI REK VRANA ŠE NIKDAR NI VRANI IZKLJUVALA OČI.
OTROK JE MOJ SONČEK IN GA IMAM ŠE RAJŠI, SAJ VEM DA ME POTREBUJE IN PROSIM BOGA DA BI BILA ŠE DOLGO PRIMOČEH DA BOM LAHKO SKRBELA ZANJ.